April -2002

Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör [mats@maclabbet.com]

Förra månaden: Mars nyheter här!
Länkar till ännu äldre nyheter (tom 1996) hittar du längst ner på sidan!
Vill du kolla vad som händer på andra sidan (vad PC-nissarna har för nyheter) så kan du klicka här!

Dessa nyheter är subjektiva rapporteringar utfrån ett användarperspektiv. Alltså är vi stygga mot dem som förtjänar det. Dvs de som vill censurera internet, eller motarbeta friheten med internet, eller är emot Macintosh-datorer.


02-04-26 kl. 23.54

STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING ERBJUDER 3 OLIKA MAC-KONFIGURATIONER SOM PERSONALDATORERINKÖP, ÖREBRO KOMMUN ERBJUDER INGA ALLS!!!


Intressant, men inte helt förvånande eller oväntat, är ju att se den totala avsaknade av insikt som ansvariga inom Örebro kommun visar då de endast erbjuder olika PC-konfigurationer för anställda inom kommuen när det gäller personalköp.

Personalinköp av datorer är en satsning som görs på många arbetsplatser runt om i landet. Arbetsgivaren går in och förhandlar fram inköp av datorer till de anställda som de sedan får hyr-köpa genom avdrag på lönen, något som oftast blir billigare än att köpa själv då många datorer köps in på en gång. Syftet är att de anställda genom detta ska öka sina datorkunskaper.

Det här är andra omgången som det ges möjlighet till förmånliga datorköp för anställda inom kommunen. Den förra var för några år sedan. Liksom tidigare lyser alternativet Mac totalt med sin frånvaro.
Varför man envisas med att tro att datorer är lika med PC med Windows är en total gåta för oss som använder Mac professionellt men måste bero på en kunskapsbrist eller kanske rent av en rädsla för Maccen som dator (sådant har vi sett förr).

Hur som helst ska man, om man som anställd vill ha en personaldator, välja PC-konfiguration innan den 29:e april.
Vart tog valfriheten vägen? Och ännu viktigare, hur kan det vara lagligt (EU måste ha ett och annat att säga om detta) eller ens moraliskt riktigt att bara gynna ett enda operativssystem, ett företag (Microsoft)? Precis som det är valår i år och vem som helst får välja det parti som de anser bäst att rösta på, precis lika självklart ska det var att vem som helst får välja det operativsystem, och den typ av dator, som den vill arbeta med (och jobbar med vardagligdags).

MacLabbets Nyheter säger "usch" till denna enkelspåriga PC-fiering. Låt folk använda de datorer de vill! Öka kunskapen hos ansvariga tjänstemän och politiker.

Läs om hur det gick till i Stockholm här
!


 Mats B


02-04-26 kl. 23.53

SÅ VAR VI UTE PÅ NÄTET IGEN!


Strax före 15.00 så fick en expert från Jönköping som kommunen kallat på, igång internet igen för oss (Puman, det publika nätverket utan inskränkningar och hemligheter, spärrningar och koder) som använder det offentliga internet inom Örebro kommun.
Under hela avbrottet så hade det interna nätverket (Öman) fungerat, som är en slags community för personal inom kommunen, med olika administrationsfunktioner och möjligheter till viss surfning. Ett nät som de flesta i personalen använder sig av, men inte lärare och elever på Medieprogrammet, då vi använder det offentliga internet för våra tjänster.

Det blev hur som helt många problem under de lektioner som var i MacLabbet under dagen, flera uppgifter och övningar fick senareläggas pga detta.

Det kan tyckas (och tycks) att det är märkligt att Örebro kommun, i nådens år 2002, ännu inte själva har någon slags IT-akut, med kompetent personal som är beredd att hoppa in "round the hour" om det skulle behövas. Kanske är det ont om sådana kvalificerade personer?

Men, det här är ju Örebro och det tar oftast lite längre tid här att anamma sådana moderniteter som omvärldens vanor med IT-jourer i större företag.

 Mats B


02-04-26 kl. 08.42

ÖREBRO KOMMUNS NÄTVERK BORTKOPPLAT!


Sedan i går kväll, torsdag, så har Örebro kommuns internetuppkoppling varit ur drift. Vad som hänt kan man tydligen läsa på RunetNew, men dit kommer man ju inte heller under rådande omständigheter.
Vad som gått sönder, och när det ska fixas vet vi inte. Inte heller vet vi när den här nyheten kan läsas på webben. Vi får hålla tummarna.

Trots allt var det länge sedan som hela kommunen stod utan internetuppkoppling, det har blivit mycket bättre.
Men det är ju lurigt att detta megafel inträffade samtidigt som ett planerat 10-minutersavbrott för att man skulle byta lite utrustning...

Fortsätter detta under dagen lär väl lektionerna i åtminstone MacLabbet, helt eller delvis, ställas in då allt handlar om internet. Vi får se och hålla tummarna.

 Mats B


02-04-19 kl. 15.54

BIHANGETS NÄTVERK HAR KOPPLATS BORT!


Bihanget är nu utan internetförbindelse. Det innebär att det inte heller går att nå sin lagringsmapp från Bihangets datorsal.
Varför är det så? Jo, webmäster har helt enkelt dragit ur nätverkskontakten eftersom han under fredagen blev varse om att lärare och elever därinne hade kopplat in datorer med virus i nätverket igen, och körde dem. Webmäster hade ju tidigare kopplat ur dem och bundit ihop sladdarna, samt satt upp anslag och informerat på allehanda vis hur det låg till. Dvs att endast de sju G3-Maccarna därinne kunde användas då de övriga hade obotliga virus i sig.
Nu återstår för webmäster att rensa virus någon vecka, från servrarna och alla datorer. När den veckan infaller vet man inte, då det finns annat att göra också för honom.

 Mats B


02-04-19 kl. 15.48

LAGRINGSSERVERN FULL IGEN. NU SLÄNGS MAPPINNEHÅLLET UT!


Nu har Lagringsservern blivit full med filer igen. Vissa elever har flera GB i sina mappar. Standarden ska ligga på högst 300 Mb (om man vill ha mer så frågar man).
Varje elev ska veta detta och dessutom kunna se hur mycket utrymme som finns kvar på servern. Tyvärr så slarvas det med detta.
Bland annat har Ljudteknikereleverna stora feta ljudfiler i vår lagringsmapp, och det är den inte avsedd för, de ska bara förvara sina Grafiska Form-prylar hos oss, ljudet ska de ha nere i Ljudstudions servrar.
Men det är inte bara de som syndar. Mp3:orna är värst, åtföljda av Mp2:orna.

Hur som helst. Nu är det fredag, och på måndag EFTERMIDDAG börjar webmäster rensa, utan pardon, i alla mappar som har mer än 300 Mb på servern. Då kommer det att slängas filer tills det blir rätt storlek på mapparna. Om elevarbeten då går åt skogen är det något som eleverna själva får ta ansvar för. Det är de som satt filservern i den här situationen. Men, som sagt, man har måndagsförmiddagen på sig.

 Mats B


02-04-18 kl. 21.30

VAD HÄNDER OCH HÄNDER INTE I MACLABBET, UPPDATERING!

MINUSGRADER

1. Ännu inga besked om när vi får köpa in de nya datorerna. Sedan i julhelgen har bara en av två datasalar fungerat. En termin utan fungerande datastruktur för väldigt många. Nya datorer var beställda före Påsk men beställningen fick dras tillbaka pga oklarheter i tilldelning av pengar från kommunen till Rudbecksskolan, något som skulle lösas snart (flera veckor sedan, inget har hänt).

2. Fortfarande diskuterar tjänstemän, rektorer och politiker om Medieprogrammet ska slås ihop (Rudbecksskolans- och Virginska skolans program och flytta dit) eller få fortsätta leva i fredlig samexistens var och en för sig.
Redan förra våren var frågan ute på en remiss och Mediepersonalen här på Rudbeck var emot en sammanslagning, så det hela bordlades. Nu har någon tjänsteman satt igång det här igen (varför driver man detta?) så nu i vår har det varit samma visa igen, med remiss och möten. På Rudbeck har vi sagt precis samma som vi sa förra året, vi vill inte flytta ihop och bort till Virginska, vi vill bevara vår småskalighet, närheten till eleverna, vår speciella kultur.
Denna osäkerhet, alla rykten och allt hemlighetsmakeri runt detta, skapar en olustig atmosfär för oss som jobbar här. Det är ju vårt arbete det handlar om.

3. Miljön i MacLabbet. Trots att vi förra sommaren fick ny ventilation här (man byggde om hela taket och stoppade in en massa aggregat) så känns inte luften speciellt mycket bättre. Elever och personal känner sig trötta och fönstren måste öppnas för att vädra in frisk luft. Detta har påtalats men inget händer.
Det är också påfallande smutsigt i MacLabbet, då den städning som utförs inte är tillräcklig (besparingar; beställd sämre städning är billigare än beställd bättre städning).
Hundratals elever per dag vistas i MacLabbet, då räcker det inte med att torka golvet en gång på sommaren. Bord och golv behöver torkas varje vecka (vanligt damm, och det tunna vita pudret som ligger på golvet, och som inte var ett resultat av det gamla golvet, vi har ju fått nytt, utan som kommer någon annanstans ifrån...).


PLUSGRADER

1. Servern www.maclabbet.com fungerar äntligen tillfredställande. Nu kan eleverna få maclabbet.com-e-postkonto, dvs webmail. De kan göra egna gästböcker och annat webgodis med hjälp av PHP och Mysql-databasen. Många är de som nu blivit nyinspirerade av webbproduktion.

2. Datorerna fungerar i MacLabbet.

3. Kommunens numera snabba internetuppkoppling.

4. Att vi någonstans hoppas och tror att ovanstånde MINUSGRADER ska lösa sig till allas bästa, dvs vårt bästa. Man får inte sluta tro och hoppas även om det är mycket frestande.

 Mats B


02-04-15 kl. 20.30

NY LÄNKFUNKTION INLAGD MM!

Under måndagen lades ett nytt php-script in som gör att besökare på MacLabbets sidor kan tipsa om egna schyssta länkar.
Och scriptet är lite extra fränt, för det lägger inte till länkar som inte finns (det kollar upp om sidorna finns först, innan det skriver in dem), och scriptet tillåter bara att man lägger in en länk per gång (en viss tidsintervall innan samma ip kan lägga in en länk igen).
En annan godbit är att den räknar hur många som klickar sig till de sidor man lagt in, det syns inom parentesen före länkarna.

Länken finns här till vänster i länklistan.

Php- och Mysql-POWER!!

 Mats B


02-04-14 kl. 03.05

SERVERN ÄR FÄRDIGJOBBAD!


Jepp, nu funkar äntligen allt (utom Quicktime Streaming, men det kommer). Vad är då "allt"? Jo, förutom att vi gick tillbaka och började köra Apache-servern på Mac OS X-serven så har vi också PHP4 och Mysql. Php är ju ett scriptspråk som kommer mer och mer nu, och som slår ut sådana microsoftbaserade scriptspråk som asp med hästlängder. Till det knyter man databaser, i det här fallet Mysql, som vi också installerat framgångsrikt på servern.
För att se hur det hela funkar kan man gå till MacLabbets gästbok, som i alla år legat på en extern server, en gratistjänst, men från och med nu är php-baserat och drivs via databasen Mysql. Den är blixtsnabb och fin.
Snart kommer ännu fler goa funktioner (när webmäster och elever väl har lärt sig).

 Mats B


02-04-08 kl. 15.49

JO, DET JOBBAS MED SERVERN FORTFARANDE!


Som alla kan se som klickar på MacLabbet-loggan på förstasidan av vår web så jobbas det för fullt med vår webserver. Enligt preliminära rapporter så kommer det att gå vägen under eftermiddagen och kvällen.
Sedan är det bara lite småsaker kvar (som att fixa nya användarkonton till eleverna, och att få streaming-servern att fungera). Men, och detta är det viktiga, webserver, mailserver och php ska komma att fungera. Och det, det blir mums. Så, än en gång: Håll ut!

 Mats B


02-04-08 kl. 15.47

NIX, INGET BESKED OM PENGAR IDAG HELLER...!


Som tidigare meddelats här så fanns ju en sista chans att få stålar till inköp av datorer idag, då nämnden skulle fatta beslut. Men, icke. Det blev inte något beslut i någon riktning.
Detta är en vana som vi fått vara med om år från år. Det drar ut på tiden. Nu är det cirka fem olika kurser som fått stryka på foten sedan i årsskiftet. Rätt otroligt, av två MacLabb (Bihanget) är det bara ett som fungerar. Hur påverkar det utbildningen för de elever som har kurser i ett totalt icke-fungerande datalabb? Det törs vi inte spekulera i här på Nyheterna.
Så nu är det "sedan" som gäller (igen) om när vi ska få besked...

 Mats B


02-04-05 kl. 19.16

WEBSERVERN LIGGER NERE, NÄSTAN!


Japp, ingen trodde väl att det skulle fungera så där lätt att man bytte ut en sladd bara (även om det löste det problem vi hade från början). Nä, nu måste ännu en disk formateras om och grejas med, vilket tar sina modiga timmar.
Pga att arbetsdagen hade varit 11 timmar under dagen och larmet sätts vid på 19.00 så kunde och orkade inte tekniker och webmäster göra mer under fredagskvällen. På´n igen på söndag.

 Mats B


02-04-03 kl. 17.58

NYTT OM WEBSERVERN SOM LIGGER NERE!


Under onsdagen så jobbades det friskt med www.maclabbet.com-servern, men trots alla möjliga försök så fungerade det inte som det ska. Det är bara ett fel kvar som vi inte kunnat undersöka, och det är sladden som förbinder hårddiskarna med varandra och datorn (i servern). Vi tror att det är något skumt med den (då den leder information från flera hårddiskar samtidigt och ser lite ihopknycklad ut) och har beställt en ny. Leverans på fredag.

För att få lite fart på webben har vi hur som helst fått den att gå igång igen och har en fungerande websida på den. Och den sidan studsar www.maclabbet.com-besökare hit, till maclabbet.orebro.se-servern.

Flera avdelningar fungerar inte eftersom de ligger på den server vi reparerar (inga data har förstörts, dvs elevhemsidor och dylikt, det ligger kvar på disken).

Så håll ut. Snart blir det bättre.

 Mats B


02-04-02 kl. 12.42

STATSMINISTERBESÖK PÅ RUDBECK!


Göran Persson svarade på flera av elevernas frågor.Göran Persson (Säpo-snubbe vid fönstret pilrar på hölstret) och skolledningen.


Så har Rudbecksskolan förärats med ett besök av statsministern. Han höll lite tal, berättade om sin skoltid i Örebro. Bland annat har ju en av våra rektorer, Gunilla Muhr varit hans klassföreståndare en gång i tiden.
Efteråt blev det frågestund, och elever kunde ställa frågor live. Det blev frågor om Israel-Palestina-konflikten, skolan, EU. Men också människor som inte gick på skolan hade tagit sig dit för att fråga statsministern. Bland annat en invandrarkvinna som efter 9 års dödshot från sin man frågade vad statsministern tänkte göra för att få stopp på sådana galningar (riktigt vad som skulle göras kunde han inte svara på).

Media var flitigt representerade (förutom MacLabbets Nyheters utsända). Sveriges Television från Stockholm, TV4, Lokaltidningarna mfl, mfl. Det var tydligen en stor grej detta. Också socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande var på plats, liksom Örebro kommuns starke man Mats Sjöström.
En dag att minnas.
Besöket avslutades med en presskonferens i Rörlig Bild och Ljuds lokaler nere i S-huset, innan lunch avnjöts i skolmatsalen.

 Mats B


02-04-01 kl. 23.12

MACLABBETS WEBMÄSTER FÅR REGERINGENS MEDALJ AV ANDRA KLASSEN AV GÖRAN PERSSON I MORGON!

I morgon tisdag blir webmäster glad. Det har nämligen tillkännagivits att MacLabbets webmäster ur statsministerns hand ska få regeringens medalj av andra klassen. Detta är något som bara ges ut var femte år och förra pristagaren var Astrid Lindgren.

"-Jag är naturligtvis mycket ärad!", säger webmäster till Nyheterna, som ringer upp och meddelar den glada nyheten.

"-Jag höll på att måla plakat med protester för att vi inte fick köpa in nya datorer, till det planerade protestmötet (en streakingprotest) i morgon under statsministerbesöket, men nu får jag väl strunta i det och sätta på mig slips och kostym och vara ordentlig istället!"

Anledningen till att Webmäster får medaljen kan man läsa i motiveringen: "Genom att så i motvind kämpat för Macintoshens överlevnad och existens på Rudbecksskolan och i Örebro kommun, genom visat mod då han stridit för fler datorer i ett skolsystem som inte förstår att det behövs pengar till datorer för datorundervisningen."

Efter medaljutdelning bjuder statsministern på pizza på Pizzeria Kungen (inklusive en bira).

 Mats B


02-04-01 kl. 23.09

I MORGON TISDAG KOMMER STATSMINISTERN GÖRAN PERSSON PÅ BESÖK!

Storfrämmande i morgon tisdag då skolan börjar igen. Alla årskurs-tre-elever är inbjudna till aulan klockan 10.00 för att träffa landets statsminister, Göran Persson. Eftersom det är valår i år så vill han säkert försäkra sig om Rudbecksskolans förstagångsväljares röst. Men det ges säkert tillfälle att fråga honom lite också, vilket förhoppningsvis elever gör också.


 Mats B

Det är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men bakåt, till 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
0203 0202 0201 0112 0111 0110 0109 0108 0107 0106 0105 0104 0103 0102 0101 0012 0011 0010 0009 0008 0007 0006 0005 0004 0003 0002 0001 9912 9911 9910 9909 9908 9907 9906 9905 9904 9903 9902 9901 9812 9811 9810 9809 9808 9807 9806 9805 9804 9803 9802 9801 9712 9711 9710 9709 9708 9707 9706 9705 9704 9703 9702 9701 9612 9611 9610 9609 9608 9607 9606 9605 9604