Augusti -1999
Dessa nyhetssidor är från MacLabbet, Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycker är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta: värda att läsa. Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör Mats [mats@maclabbet.orebro.se]

Andra bra svenska nyhetskällor är: Macpressen och MacWorld
Länkar till äldre nyheter hittar du längst ner på sidan!
Julis nyheter här!


99-08-31 (19:50)

NY MAC G4!Vid Seyboldmässan i San Francisco alldeles nyss (det hela kunde skådas utan avbrott via Live-TV, Quicktime 4) så presenterade Steve Jobs några goda nyheter.
Först var det det gamla vanliga, som vi nu vant oss vid, att företaget mår väl och bara ger mer och mer stålar.
Sedan kom produkterna.

Först gällde det System 9 som släpps i oktober i staterna, tar väl någon månad extra för att komma hit.
Man hade ökat på sökmaskinen Sherlock en massa funktioner som gjorde den ännu bättre på internetsök.

Nu kan man också låta sin röst logga in på datorn. Man läser in något och sedan är det bara den rösten, som säger just detta som kommer in på den inloggningen. Inte nog med detta. När man loggar in så loggas man automatiskt in på alla andra inloggningskoder man har t ex e-post, fildelningar, ftp, eller vad det nu kan vara för konton. De lösenorden behöver man inte bekymmra sig om längre.
Samtidigt så konfigureras datorn just för den användare som loggat in genom att "snacka in sig".
E-postinställningar, konfigurationer, skärmupplösningar, ja allt sådant ställs in som man vill ha det. Mappar och dokument som man inte vill visa andra, i familjen eller i skolan, blir osynliga när andra loggar in på samma dator. Mycket finemang.

Så har Maccen börjat lyssna på annat än inloggningen. Nu går det att sitta och snacka med sin Mac och då skriver Maccen automatiskt in texten i ett ordbehandlingsprogram. Slut på att sitta och trycka på tangenterna alltså. När man sedan talat in allt som man ska ha inskrivet så säger man bara till Maccen: -Lägg in det här i PageMaker (Claris, Word eller var det nu ska hamna). Finemang.

Så till hårdvaran. En ny G4-processor, med medföljande dator och skärm presenterades. Den visade sig ha en fart på upp till 500 Mhz och vid tester så var den 3-5 gånger snabbare än värsta Pentium III-datorn (man testade på Intels egen websida, med exakt deras konfigurationer, för att jämföra).
Den nya datorn är så snabb att den räknas till att vara en superdator, vilket gör att den inte får säljas till alla länder enligt amerikanska regeringen! Hoppas den kommer hit i alla fall.
Ja, och så var portar och allt upptrimmat till max förstås. Världens snabbaste dator, alla kategorier. Häpp! Apple är på G igen!

Den nya superplatta skärmen var inte heller några dåliga grejer. Med en bildyta på 48 centimeter tvärs över (från höger till vänster, orkar inte räkna ut höjden, tum ni vet) såg den ut som en bioduk. Här får man plats med det mesta.Denna höst blir helt klart en ny vår för Apple!

(Ganska fantastiskt att kunna se detta live, när det händer, när det presenteras för hela världen och sedan kunna lägga ut denna information här, tack vare Quicktime 4).

Det är för tillfället omöjligt att ta sig in på någon av Apples websiter då hela världen vill in och kika på nyheterna.

Hurra!

Mer info på http://www.apple.com.


99-08-31 (13:06)

Mp1A vann Guldstöveln!!

Årskurs ett på Rudbecksskolan hade en tung kamp ute på ängen vid Ladugårdsängen under tisdagen. Alla klasser tävlade mot varandra i sådana grenar som säckhoppning, stövelkastning och dragkamp.

Redan från början tog Mp1a ledningen genom att överlägset vinna de två första grenarna. Sedan gick det sämre på äggkastningen då alla trodde att loppet var kört.
Men en uppgång kom i cykelbalansering och stavningstävlingen, för att inte tala om dragkampen.
I dragkampen kom Mp1a tvåa i finalen. Men då var det nedförsbacke också. Annars hade det gått annorlunda. (Ankare var fil.kand. herr klassföreståndare Blomgren).

Inför den sista grenen, säcklöpning runt banan i en slags stafett, stod det lika mellan Mp1a och en naturvetarklass. Men Mp1a tog hem segern där också fast man kom trea. Och totalt blev man segrare.
Jubel utbröt i klassen och trofén överlämnades under högtidliga former. Den ska nu placeras på väl synlig plats, utanför MacLabbet eller i Matsalen..

Mp1a var ett fantastiskt lag med riktig kämparglöd där alla gjorde sitt yttersta (och ändå var halva klassen frånvarande, vilket den halvan inte kommer att vara på fredag eftermiddag och fram till 19.00 då de får kvarsittning av herr klassföreståndaren som kommer att ha högläsning och prov och annat, så det blir rättvist).


99-08-31 (13:04)

Bihanget stängt några dagar!

Pga att en switch måste skickas iväg till Stockholm fungerar nu inte nätverket i Bihanget. Det går alltså inte att logga in på datorerna där.
I bästa fall kan de kopplas in igen under fredagen. Det hela beror på verkstaden i Stockholm och postgången.
Håll ut!


99-08-30 (10:12)

Webmäster i intervju med Nyheterna!

Nu har ju nätverket mot Internet kommit igång igen, hur känns det?

"-Tja, det känns väl rätt bra, efter omständigheterna!"

När blir egentligen nätverket och MacLabbet klart för eleverna, så att de kan ha lektioner?

"-Tyvärr kan jag inte svara på det. Nu finns det förutsättningar för att arbeta med detta då allt i grunden fungerar igen. Men säkert går det åt denna vecka också. Bland annat är det ju idrottsdag i morgon tisdag, då jag måste vara med, så där ryker en dag!"

Vill du hälsa något till de som undrar när de får komma in och börja jobba?

"Javisst, håll ut bara, och tack alla ni som inte kommer och tjatar, för jag är rätt folkilsken nu och har slutat svara på frågor. Ge mig bara tid!"

Vill man veta mer om vad Webmäster egentligen talar om så är det bara att scrolla neråt på de här nyhetssidorna, till maj någongång. Så kan man läsa om hur det har blivit en sådan här försening.


99-08-30 (10:07)

Medieprogrammet uppkopplat igen!

Strax före klockan 10.00 idag så var Medieprogrammet uppkopplat mot omvärlden igen då ansvarig nätverkstekniker kopplade om lite i serverrummet. Nu får vi hoppas att vi får vara kvar i omvärlden länge innan nästa avbrott. (Nästa säkra avbrott blir en kvart under dagen då Webmäster kommer att bära tillbaka den server som dessa nyheter ligger på, upp till MacLabbet, från B-huset).
Håll tummarna.


99-08-26 (16:55)

Medieprogrammet avstängt från Internet!

Vi har ju haft problem med en switch i vårt nya nätverk för Medieprogrammet. Den switchen står i ett rum i en källare och länkar samman vårt nya nätverk med Internet.
För att kunna åtgärda det problem som uppstått med denna switch måste man komma in och greja med den rent fysiskt.
Tyvärr går inte det. Trots försök så fick webmäster inte tillträde till lokalen under torsdagen. Studentdatas tekniker fick åka hem igen då det inte gick att arbeta, för de inte kom åt det de skulle arbeta med.

Allt det här känns väldigt sorgligt. Inom Medieprogrammet använder lärare och elever internet dagligen inom i princip alla ämnen. För att inte tala om kommunikationen med e-post odyl.

Webmäster tröttnade i alla fall på detta läge och tog helt resolut med sig servern HAL 9001 (som de här sidorna ligger på) och kopplade in sig på internet utanför Medieprogrammets nätverk. På det sättet har vi någon form av kommunikation med omvärlden i alla fall.
Tyvärr kan vi inte göra detta med den andra servern, den som har webkameran och de flesta elevsidor. Den behövs i labbet för den sköter också om inloggningar odyl. Utan den kan eleverna inte alls arbeta i t ex Bihanget, där textlektioner förekommer.

Hur, när eller om webmäster får tillgång till switchen och tillsammans med Studentdata kan koppla den rätt, vet ingen. Tyvärr.

Lärarnas Hotlinekommunikation fungerar inte, och som sagt, man kommer inte åt de här sidorna, eller den här servern om man arbetar inom medieprogrammets lokaler eller datorer. Då får man istället koppla in sig hemifrån eller från annan lokal på skolan (dessa rader är skrivna i samhällsprogrammets lokaler t ex).

Webmäster hälsar att han känner sig mycket trött just nu. Men han tänker inte ge upp. Han SKA få ordning på det hela, men hur....???


99-08-25 (14:20)

Långt nätverksavbrott i dag!

Halv tio i går kväll, när webmäster som bäst höll på och grejade, så la det externa nätverket av, vi kom inte ut på nätet, och ingen kom in till oss.
Felet kunde inte åtgärdas förrän vid 13.30-tiden idag, då expertis från Studentdata sammanfördes med ansvarig expertis på Rudbecksskolan, i ett mörkt och fuktigt källarutrymme, där schwitchar och hubbar står uppställda.
Det visade sig att en port (ett uttag) som förser MacLabbets nya nätverk med Internet, oförklarigt hade kopplats ur. Vad detta beror på vet man inte, men man fick igång det hela igen efter en stund.
Nu ska säkerhetsrutiner gås igenom så att detta inte kan ske framledes.
Men, allt kan hända i den här branschen.
Under morgondagen kommer nätet att stängas av då vi ska omkonfigurera våra nätverkskopplingar. Så vänta fler avbrott. Förhoppningsvis ska vi vara ute åtminstone ett dygn innan detta blir verklighet.


99-08-24 (14:06)

Lite avbrott kan väntas!!

Då det jobbas i labbet kan längre eller kortare avbrott i internetförsörjningen bli en regel den närmaste tiden. Håll ut.

 Mats B99-08-24 (12:14)

Internet denna vecka - och förra!!

I MacLabbet har vi gjort lite vetenskapliga tester på farten över Internet.
Innan skolan började så kom vi upp i ett snitt av 55 kb i sekunden när vi laddade ner något från SUNET. Nu kommer vi som mest upp i en tiondel, dvs 5,5 kb i sekunden.

Likadant är det med surfningen. Det blixtrade bara till under sommaren, när kanske bara labbet var anslutet till den stora världen. Amerikanska sidor schwichade fram. Helt underbart.
Nu ligger farten på 14,4-28,8-modemfart. Det går alltså oftast snabbare att surfa hemifrån via telefonkabeln, än på Örebro kommuns fasta lina....

SUCK!

Det här är ju ett stort problem för oss som använder detta media dagligen. Allt tar mycket längre tid. Örebro kommun kör ju sina snålt tilltagna 4 Mbit på 5-6000 datorer, och det säger sig självt att det blir segt då vi alla ska ut genom det lilla råtthålet någonstans vid IT-enheten.

Vid ett möte med IT-ansvariga och alla gymnasiechefer i Örebro i våras, så påtalade MacLabbets webmäster den mycket dåliga farten. Ville ha upp det till åtminstone 50 Mbit. Då tog en rektor vid en annan gymnasieskola ordet och föreslog att man istället för webmästers futtiga anspråk skulle slå till med en 500 Mbit-lina. Detta uppskattades av nästan allt skolfolk.
Men man vet vad klockan är slagen när en av IT-enhetens chefer då säger:

"-Jaha, och vad ska ni med så mycket fart till, för nöjessurfning eller??"

Vissa lärare som bedriver undervisning får sina skolor att betala för lokaler "ute på stan" för att möjliggöra seriös undervisning. De privata undervisningsinstituten har nämligen väl tilltagna linor ut.

Det här mötet var i mitten på våren. Det skulle utredas om detta, vårt krav på mer fart. Nu är det snart september.
Något måste göras.


 Mats B99-08-24 (12:12)

16 veckor till julafton!!

För att göra alla på bättre humör meddelar MacLabbets nyhetstjänst att det bara är 4 månader kvar till julaftonen, precis idag. Börja önska.

 Mats B99-08-23 (19:40)

MacLabbet stängt också denna vecka!!

Det tar tid att få det hela klart, rapporterar webmäster när MacLabbets nyheters utsända intervjuar honom, där han sitter upp och ner i taket (Kafka-stuket) och lallande svarar på frågor.
Han meddelar att om vädrets makter bara står honom bi kommer allt att bli så bra, så bra, så bra, någon gång...
Låt oss hoppas att det blir så. Och håll ut så länge.


 Mats B99-08-20 (19:40)

"Stulen" borr återfunnen
-Webmäster frikänd!!

Den elektriska borr som lånades från en av skolans nätverkstekniker innan han gick på semester i somras (för att vi som jobbade kvar skulle kunna gå vidare) försvann sedemera spårlöst från MacLabbet.
I MacLabbet trodde man att det var nätverksteknikern själv som tagit tillbaka den efter semestern. Men så var inte fallet.
Nätverksteknikern har varit förgrymmad över detta och krävt en polisanmälan från MacLabbet (som alltid slarvar så....). Idag visade det sig dock att webmäster (naturligtvis) var oskyldig till att den hade försvunnit. Det var en av skolans nya vaktmästare som lånat borren för att han trodde att den tillhörde hans utrustning.

Nätverksteknikern var storsint nog att meddela webmäster detta under morgontimmarna.
Där ser man, vad var det vi sa....


 Mats B99-08-20 (11:35)

MacLabbet bortkopplat under förmiddagen!

Mellan 07.30 och 11.30 var MacLabbets server, den här, bortkopplad. Det hela beror på undermåliga sladdar, sådana som är kvar sedan begynnelsen, och som vi inte hunnit byta ännu. De är glappa och lossnar av och till (om du nu inte är någon ilvillig som drar ur dem).
Expertis är tillkallad som kommer att lösa detta under dagen.


 Mats B99-08-18 (19:41)

Rapport om MacLabbet!

Pga nyheten under denna nyhet (scrolla neråt) kunde inte all service göras under onsdagen. Men webmästaren försöker fixa och dona under onsdagskvällen. Tyvärr kommer det inte att räcka för att öppna labbet. Det är till och med osäkert om det kan öppna denna vecka över huvud taget.
(Orsaken är försenade arbetsmoment, själva grunden för all uppdatering blev klar först förra veckan, så nu är det stressigt att få till allt).

Lägesrapport:
Bihanget har två utslagna datorer vilket betyder 16 fungerande. Bör gå med halvklass. Ännu inga uppdateringar av Netscape, till 4.6. Nätverket fungerar perfekt men sladdar behöver dras på mer lämpliga ställen, något som extern expertis står för när de väl kommer hit...

MacLabbet De nya eleverna har nu blivit inloggade i systemet och kan komma in på datorerna (ännu bara i Bihanget eftersom MacLabbet hålls helt stängt) precis som 2-or och 3-or.
De båda servrarna har fått mer minne och varsin stor 18 Gb-hårddisk inopererade. De tycks må väl efter omständigheterna.

Den nya Tabloidformats färglasern är inkopplad och fungerar snabbt och med en otrolig kvalitet. Här kan man snacka om tryckkvalitet, ojoj!

En av datorerna behöver ett nytt moderkort, vilket är beställt. Operation vid leverans.
Alla datorer i MacLabbet har fått mer arbetsminne, nu går det att köra Netscape, Photoshop och Pagespinner samtidigt utan att äventyra gränserna för systemfel.

Kvar att göra i MacLabbet:
Varje dator ska gås igenom. Gamla filer ska slängas, uppiggarprogram ska köras.
Nya Netscape ska installeras. Men också tre ny programvaror som köpts in under sommaren, nämligen:

FreeHand 8.0, frihandsritning med vektorbanor.
Dreamviewer 2.0, högsta statusen bland html-produktionsprogram, massa godsaker.
Flash 4.0, kanonkvalitetsmultimedia, med ljud och animationer och hela rubbet för internet. Ger mikrosmå filer som går blixtsnabbt att ladda hem.

Tja, och det här kan bara göras på kvällstid och helgtid om inte webmäster bryter ihop. Så det blir klart när det blir klart, tyvärr.
Webmäster hade en gång en framförhållning så att detta skulle vara klart till skolstart, men som alla år, går det inte om inte alla inblandade gör det webmäster önskar. (Få beställa det nya under våren och inte sista skolveckan, få teknisk hjälp med olika installationer som krävs INNAN semestern, och mycket annat).

Men det är ju fint väder ute.


 Mats B99-08-18 (19:39)

Skogsmulle med ettorna i Ånnaboda!

Under dagen anordades en bussresa till Ånnaboda med de nya ettorna (och de flesta lärarna på Medieprogrammet, inklusive rektorskan). Chaufför var ljudlärare Göran W som ligger inne med busskort.
Allehanda upptåg såsom korvgrillning och båtbygge, samt promenad genomfördes.
Det var soligt och varmt och vi lärde känna varandra lite bättre.


 Mats B99-08-16 (00:48)

Välkomna tillbaka till MacLabbet!

Japp, idag var det dags igen. Upprop och rundvandringar för nya elever. Ett nytt läsår börjar, det sista läsåret detta årtusende.
Vi har ett nytt nätverk i labbet, och lite nya program. Men tyvärr är allt inte riktigt klart så labbet kommer att vara stängt tills allt blir helklart.
Stå ut med detta. Snart är allt som vanligt igen, fast bättre, mycket bättre.


 Mats B99-08-13 (12:12)

Varning för bakåtsträvare!

Enligt den utmärkta web-landsortstidningen 24timmar så kommer landstinget i Örebro län att förbjuda privat surfning på internet under arbetstid (på jobbet). Tråkigt för dem som jobbar där.

En undersökning webtidningen refererar till visar att det kostar 10 000-tals kronor per anställd och år, när de anställda använder den nya tekniken (i förlorad arbetstid, själva uppkopplingen är ju gratis).
De dataansvariga på landstinget menar också att det nog bara är läkare som har användning för internet.

Örebro kommun kommer också att utarbeta nya regler för internetanvändningen under hösten.
Vi får hoppas att man är sansad när man tar sina beslut i kommunen. För i MacLabbet tror vi så här:

Att summan av lasterna är konstant. Det betyder att om folk surfar så röker de mindre, dricker mindre kaffe, går mer sällan på muggen.

Vi tror också så här:
Att med tillgång till internet på arbetsplatsen blir man en gladare anställd. Man når folk, utökar sitt kontaktnät, ja använder helt enkelt datorn till multihjälpreda och kommunikationsverktyg den är uppfunnen för att vara (förutom de vanliga användningsområdena). Och presterar därigenom, i slutändan, mycket mer, samtidigt som man är mycket lyckligare.

Det gäller att passa sig för de krafter som av olika orsaker vill inskränka användningen av 1900-talets största kommunikationsmedia. Stat, kommun och privata företag satsar miljarder på att bygga ut nätverk, köpa in datorer och programvara. Det lockas med hemdatorer för subventionerade priser till anställda. Internet och datorer kommer att vara en en del av samhället ÖVERALLT, vare sig förbudsivrare försöker dra ur kontakten eller inte.

Det enda negativa med internet är alla som ropar på förbud. Men det gjorde man ju åt fotokonsten också (franska kort) och videon (naturfilmer). Nu är det väl ingen som förfasar sig över den tekniken. Och likadant blir det med Internet. Så småningom.

För övrigt anser MacLabbet att det är dags att Örebro kommuns IT-enhet vrider upp kranen mot internet från ynka 4 Mbit till någonstans helst över 100 Gigabit, så alla tusentals datorer inom kommunen kan surfa i den fart som 1999-års datorer är byggda för!


 Mats B99-08-11 (17:52)

Nätverket nu, lägesrapport!

Bägge servrarna i labbet har idag begåvats med varsitt 100 Mbit-nätverkskort, något som kommer att underlätta kommunikationen på det supersnabba nya nätverket.

Vissa kosmetiska delar är ännu inte slutförda (att få in sladdar i väggar osv), så det ser lite förvirrat ut för närvarande.

Snart kommer webmäster också att stänga av webben på maclabbet2.orebro.se. Alla websidor (inklusive elevsidorna) kommer nämligen i fortsättningen att ligga på maclabbet.orebro.se

Detta gör dels att adressen till websidorna blir roligare, dels att kraft ges till lagringsservern (MacAdmin), där elevernas arbetsfiler ligger. Nu slipper den kraften konkurrera med att skicka websidor.
Dock kommer webkameran att ligga kvar där den ligger.

Detta betyder också att eleverna inte kommer att kunna uppdatera sina sidor eftersom de är flyttade (när de blir flyttade). För att råda bot på det rekommenderas att berörda elever skickar ett e-post till webmäster och talar om NAMN, KLASS och VAD MAPPEN heter, och lite andra uppgifter, så kommer sedan, så småningom, ett e-brev med ny kod och alla blir glada.
Observera:
Gör inte detta förrän ni upptäckt att sidorna inte fungerar längre på den server de ligger på nu. När själva bortplockningen börjar (omflyttningen då) så meddelas detta här på Nyhetssidan.


 Mats B99-08-11 (04:06)

Kolla solförmörkelsen på nätet (säkrast)!

NASA har varit snälla och gjort en sida på nätet där man kan kolla solförmörkelsen idag mellan 11 och 14. Då slipper man lämna datamaskinen och gå ut i otäcka luften.
Klicka här!


 Mats B99-08-11 (04:00)

Justering av MacLabbets förstasida!

Medvetenheten om att det ser så annorlunda ut på många PC-skärmar (800 x600, i motsats till upplösningen på de flesta Mac-skärmar) när man kommer till MacLabbet har webmäster nu konstruerat två nya, men olika, förstasidor.
Åker man med PC och Windows så kommer man till den här sidan.
Åker man med Mac så kommer man istället till den här sidan.

De som är nyfikna kan ju kolla vilken sida de tycker bäst om.


 Mats B99-08-10 (22:58)

Fortsatta arbeten med servern!

Arbetet fortsätter på maclabbet2.orebro.se. Har ni och vi tur så fixar det sig under eftermiddagen eller kvällen. Håll ut.

 Mats B99-08-09 (22:58)

maclabbet2.orebro.se är ur funktion!

På grund av de stränga larmreglerna, som ännu inte har ändrats, trots beslut i mars i år på högsta ort inom skolan, att webmäster skulle kunna styra larmet efter SITT behov, blev uppdateringen av servern HAL 9001, som innehåller de flesta elev-websidorna inte fullständig under måndagskvällen.
Webmäster och expertis från Studentdata slet som bara de kan, ända tills det var 2 minuter kvar innan larmet skulle slås på (falsklarm betalas av den anställde själv). Då fick projektet överges och springande tog sig dessa tekniker ut ur skolan.

Då själva uppdateringen inte kunde fullföljas, så är nu servern avstängd. Och eftersom webmäster jobbat 14 timmar under måndagen, så lär ingenting hända förrän under tisdagens eftermiddag, i bästa fall.

Detta är inte första gången som långt framskridna projekt varit tvungna att avbrytas i förtid efter timmar av förberedelser, med bara minuter kvar till lösning, för att sedan behöva göras om dagen efter. Bedrövligt är ordet. Suck....


 Mats B99-08-09 (19:212)

Lärarna på skolan igen, och fortsatta uppdateringar!

Denna vecka är skolans personal på plats igen. Det är mycket som ska fixas innan terminen börjar nästa måndag, kurser och föreläsningar och planeringar.

Vad det gäller MacLabbet så kommer fortsatta nätverksarbeten att ske och annat som till slut gör IT-tillvaron för Medieeleverna ljusare än någonsin. Så vissa avbrott får man stå ut med i vår Internettrafik, på dagar och kvällar.


 Mats B99-08-05 (19:212)

Uppdateringsproblem på maclabbet2!

Tyvärr går det inte att uppdatera sina websidor på MacLabbet2-servern för närvarande. Trots att allt innehåll på den gamla hårddisken (på samma maskin) flyttats rätt över till den nya 18 Gb stora hårdisken så når man tydligen bara sina mappar på den äldre hårddisken i alla fall.
Man kan slänga filer hit och dit som vanligt, men då ligger de kvar på den hårddisk som inte visar sig på nätet. Webmäster jobbar vidare med problemet, som inte är så enkelt att lösa....


 Mats B99-08-03 (16:27)

Inloggningsproblem eller länkar som inte fungerar!

Rapportera dem till webmaster (mats@maclabbet.orebro.se) så ska han försöka fixa det hela.
Skriv vem du är, var du har din sida, eller den sida som inte kunde nås osv. All information som webmäster kan behöva för att fixa det hela.
Främst gäller det här de som har sidor på maclabbet.orebro.se, men det kan också gälla dem som har sidor på maclabbet2.orebro.se.


 Mats B99-08-03 (16:27)

Jobb och struliga avbrott!

Under tisdagens eftermiddag och kväll kommer det att antagligen att ske en del avbrott då vi installerar nya hårddiskar på servrarna. Sedan ska de trimmas och filer ska läggas över. Ett icke så kul göra.
Men, när det är klart, så ska det gå ännu bättre, med ännu större hårddiskar (18 Gb).
Så håll ut, och rapportera gärna fel som ni hittar till nedanstående.


 Mats B

Det är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
|9907 |9906 |9905 |9904 |9903 |9902 |9901 |9812 |9811 |9810 |9809 |9808 |9807 |9806 |9805 |9804 |9803 |9802 |9801 |9712 |9711 |9710 |9709 | 9708 | 9707 | 9706| 9705 | 9704 | 9703 | 9702| 9701| 9612| 9611| 9610| 9609| 9608| 9607 | 9606 | 9605 |9604