November -98
Dessa nyhetssidor är från MacLabbet, Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycker är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta : värda att läsa. Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör Mats [mats.blomgren@bf.orebro.se]

Andra bra svenska nyhetskällor är: Macpressen och MacWorld
Länkar till äldre nyheter hittar du längst ner på sidan!

Oktobers nyheter här!

TILLBAKA TILL MACLABBET
98-11-30 (16.09)
Falsk glädje, strul igen!

Det fungerade bara i ett par andetag. Nu får vi hoppas att de inte lägger ner arbetet för kvällen, där på Telia, utan fortsätter jobba så vi kommer ut i världen under detta dygn.
 Mats B

98-11-30 (16.07)
Felet verkar vara avhjälpt!

Exakt klockan 16.00 började Internet att fungera igen. Vi får väl se hur länge det håller..
Och hålla tummarna för att det är avhjälpt.
 Mats B

98-11-30 (15.04)
"Generalknas" hos Telia!

Det är för närvarande mycket svårt att ta sig ut och in till våra servrar. Detta beror på något fel hos Telia, får vi veta genom Örebro kommuns IT-enhet.
Tydligen ska en tekniker vara på plats, med grävskopa och skiftnyckel, för att åtgärda problemet. När det börjar gå undan vet vi inte. Men man har hållit på sedan förmiddagen med att felsöka.

Det märkliga är att vissa tycks ta sig förbi det här felet och kommer in på vår server ändå. Det är magiskt med Internet.
 Mats B

98-11-26 (08.43)
Läromedel "försvunna" i MacLabbet!

Det är en gåta, för ingenting brukar försvinna i MacLabbet, men nu har det hänt. Och det har hänt två gånger på två veckor.
Som instuderingsmaterial har används annonser ur tidningen SLITZ. Dessa har kopierats ut till eleverna och sedan har originaltidningen funnits framme så att eleverna kan kontrollera färger och annat.
Men nu har någon som inte lärt sig skilja på mitt och ditt varit framme och tagit dessa tidningar. Vart är en gåta?

Det är beklagligt att man tar sig sådana här friheter, för det är sådant som gör att vi inte kan vara så fria i labbet längre.

Man kan väl säga att eftersom det också finns konstärligt fotograferade bilder på lättklädda (obs ej nakna, brrr nej, inte sådant inte...) damer kan ha bidragit till försvinnandet. Endera genom att några grabbar blivit så förblindade av detta faktum att tidningen liksom hängt med i jackan, eller också genom att några "flickor" som är vän av politisk korrekt ordning, trott att de gjort en insats för någon sak genom att slänga bort dem.

Det är lika tragiskt hur det än ligger till.
Så snälla, lämna tillbaka blaskorna, hälsar tjänstgörande lärare, annars blir det mycket svårt för eleverna att fullgöra sina uppgifter.
(Dessutom är tidningarna inte skolans egendom utan inlånade privat)

 Mats B

98-11-23 (13.30)
Personalköp av datorer på TV4!

Medieföretaget TV 4 låter sina anställda själva välja om de vill köpa Mac eller PC.
Som en av cheferna säger där: "Det är ju de anställda som ska använda dem, då är det också de som ska välja den dator de trivs bäst med".
Tänk om fler IT-ansvariga i kommuner hade den inställningen. Nu är det mesta valet man kan göra på många arbetsplatser att köpa PC eller ingen dator alls.

 Mats B

98-11-23 (13.28)
AOL köper Netscape?!

Enligt MacWorld, som snappat upp nyheten, verkar det som om det stora AOL (America on line) försöker köpa Netscape för sådär 32 miljarder spänn.
AOL har ju redan köpt upp ICQ och börjat integrera det med nya Netscapes "ICQ"-funktioner (Netscape 4.5).
Det här kan bli en motkraft mot Microsoft.
Sedan "sägs" det att Sun är med på ett hörn i det här. Kan bli en spännande vinter.

 Mats B

98-11-22 (17.34)
Världens bäste författare på TV1 i kväll!

Vi drar oss inte för att citera SVTs egen pressrelease:

"22.00 Söndagsbio: Vulkanmannen
En surrealistisk och humoristisk film från 1997 om författaren Sture Dahlström. Filmaren Björn Runge började arbeta med Vulkanmannen 1993. Han började filma utan manuskript, utan plan, utan struktur, med en mycket blygsam budget. Och delvis handlar filmen också om detta: Om hur Runge närmar sig Dahlström, och om hur en film sakta växer fram, från skiss till dokumentärfilm för biografvisning. Filmen, som är gjord i blandteknik, är inspelad i Göteborg, Skåne, Spanien, London, Paris, New York och Arizona. Manus, regi och medverkan: Björn Runge. Text-tv sid 199"

Se den, och läs sedan Sture Dahlströms böcker. Då blir man en bättre människa.

 Mats B

98-11-22 (16.40)
Apple stämda på 1,1 miljard spänn!

Nu börjar det likna något. Tidigare har ju Microsoft stått inför skranket (och gör det fortfarande) och nu vill inte Apple vara sämre. Så därför har ett företag stämt Apple på en massa stålar (nåja, kanske inte för att vara schyssta mot Apple...) för att de gjort intrång i patent när de utvecklat sitt system för färghantering, ColorSynk.

MacLabbet har möjlighet att använda ColorSynk, men har inte satt sig in i tekniken ännu, något som kanske skulle behövas då det gör att det ser likadant ut på skärmen som när man skrivit ut på färglasern.
Läs mer hos MacWorld.

 Mats B

98-11-21 (14.58)
Kommunpolitiker tog upp Microsofts dominans
inom Örebro kommun i kommunfullmäktige!

Det verkar som om rättegången mot det stora mjukvaruföretaget Microsoft där borta i staterna (regeringen och ett 20-tal stater samt ett gäng företag har stämt Microsoft för deras affärsmetoder, dominans och vilja att lägga under sig hela världen) fått även lokalpolitiker i Örebro att våga ifrågasätta Bill Gates företag.
Staffan Werme heter den modige, som på senaste kommunfullmäktige ifrågasatte varför man så ohämmat satsar på Windows när det finns alternativ (som Macintosh).
Vi kan väl säga att den killen värvat ett gäng röster i MacLabbet.

Det här visar att det börjar röra på sig. Fler vågar ifrågasätta den totala dominans som Microsoft har överallt, från operativsystem till webläsare. Det måste ju vara något sjukt någonstans om det bara finns ett enda alternativ, en standard som man följer.
Sådant luktar illa.

 Mats B

98-11-21 (14.54)
Microsoft tar betalt varje år?!

Vi på MacLabbets nyhetstjänst kan aldrig dra oss från att berätta när det händer saker på Windows och Microsoft-sidan. Nu kan man läsa i Aftonbladet, som har läst i BILD (den tyska blaskan) att Microsoft planerar att ta ut en årlig avgift på sitt operativsystem Windows i fortsättningen.
Tja, så kan det vara i PC-världen.

 Mats B

98-11-20 (18.39)
Dåligt med nyheter!

Inga nyheter är ju goda nyheter som man brukar säga. MacLabbets nyhetsredaktör kan bara be om ursäkt för den dåliga nyhetsbevakningen, han har inte glömt bort er.
Han lovar att skärpa sig framöver. Under tiden finns ju andra nyheteskällor att ösa ur. Se länkarna ovan.

 Mats B

98-11-15 (18.16)
Mycket 6 i systerblaskan!

Efter ett besök hos systerwebbtidningen TekNews kan man konstatera att de precis som sina kvällstidningskollegor tar till knepet att använda Sex för att höja upplagan.
Sådant där är ju kittlande.
Teknews är en webtidning som ligger på MacLabbets server men vars innehåll helt och hållet sköts av amitiösa elever.
Lycka till säger MacLabbets nyhetsredaktion, som undrar vad Hem och Skolas lokalförening i Örebro kommer att säga om detta...

 Mats B

98-11-15 (18.16)
Använd Väljaren för ftp!

I MacPressen kan man läsa om tipset att använda Väljaren som ftp-program (man måste ha version 3.7 eller senare av Appleshare).
Man öppnar väljaren, klickar på Appleshare-symbolen. Sedan klickar man på den där knappen man alltid undrat vad den är till för, "Serverns IP-adress". Här skriver man in adressen till den server man vill nå. Har man konto så skriver man in det, annars går man in som gäst.
Det hela går inte precis lika snabbt som ett ftp-program, men det fungerar och man får upp en symbol på hårddisken precis som om man var uppkopplad mot en annan Mac i det vanliga nätverket.

Rätt coolt faktiskt.

Prova själva med InfoMac. Skriv in afp.opendoor.com och klicka i gäst. Far sedan iväg i cyberspace med Väljaren.

(Hoppas det fungerar på uppringd förbindelse, ej testat ännu av MacLabbets testpatrull).

 Mats B

98-11-10 (19.33)
Känt TV-program stödjer PUL!

Ett känt svenskt TV-program har tagit steget fullt ut och går helt enligt Personuppgiftslagen på sin egen hemsida. TV-programmet börjar en ny säsong på torsdag med bland annat "Ray-of-light-tjejen" på plats i studion.
Man kan läsa om alltihop genom att trycka på deras knapp här under:

                       

 Mats B

98-11-06 (20.42)
Vinn IMac hos TV3!

Enligt en reklamfilm på TV3 så kan man vinna en IMac genom att svara på 5 enkla frågar på deras web.
"Den perfekta datorn för Internet", som man skriver, kan man vinna på www.tv3.se.

Allt är naturligtvis en smart reklamkupp för att få oss att kolla in TV3s web, men sämre lurningar har man väl varit med om. Här kan man ju få en godbit också.

Så ge er dit nu, läsare, och vinn!

 Mats B

98-11-06 (13.29)
Bättre framkomlighet idag!

Under fredagseftermiddagen blev det liv i MacLabbet och HAL 9000 (maclabbet.orebro.se).
Vi vet fortfarande inte vad det var för fel, och störningar förekommer ändå.

Det är bara att hålla tummarna, hoppas att det hela fortsätter att fungera.

 Mats B

98-11-04 (21.38)
Nätfel, framkomlighet begränsad!

Nätverket i MacLabbet och Bihanget har fått totalhaveri. Att det handlar om IP-nummerserier och sådant, det har vi förstått. Men vad man gör åt det är svårare att veta.
Kontakt har tagits med IT-enheten på Örebro kommun, de två ansvariga nätverksteknikerna (för mjuk- och hårdvara).
Ingen av dessa har någon förklaring eller vet var i problemet finns.

Gymnasiechef Ekevärn är kontaktad, då lektioner i MacLabbet och Bihanget måste inställas så länge felet, som uppstod under onsdagseftermiddagen, inte åtgärdas.

Webmäster har tillsammans med en konsult försökt allt för att får det att fungera. Kollat allt, från lösa sladdar till omstarter men kommit fram till att felet inte har med något sådant att göra. Det är mycket troligt att felet ligge utom räckhåll och ansvarsområde för MacLabbet.

Efter att ha låtit det hela vila under fyra timmar gjordes nya försök strax vid halv tio på torsdagskvällen, men inga förbättringar kunde skönjas.

Det verkar som viss trafik kan nå denna server (HAL 9000) utifrån, men kommunikationen, inte bara internetkommunikationen, inom labbet, mellan datorer och serverprogram, mellan datorer och skrivare, är helt utslagen. 

 Mats B

98-11-03 (15.47)
Se Bill Gate vittna på datorn!

Nu kan man gå till znet och titta på domstolens videoupptagningar av förhöret med Bill Gates. Mycket intressant. Det är bara att se till att ha RealPlayer och sedan klicka här!

Det finns flera filmer, kommentarer och artiklar om rättegången. Intressant läsning för dem som tycker att det är ruggigt när det största mjukvaruföretaget sätter sig på alla andra.
Som sagt, det är många som stämt MicroSoft, kanske inte utan orsak.

 Mats B

98-11-02 (21.35)
Tre MacLabbet-Maccar nere för räkning!

En hemsk farsot tycks ha brutit ut i labbet. Under måndagen var två av maskinerna, Rocky och Eric Clapton helt svarta på skärmen. Och strax innan lunch blixtrade det till i Flash Gordon.
Vi har ringt akuten (Studentdata) men på grund av snöovädret kunde de inte skicka några av sina hotta akutläkare. Hjälp väntas först i morgon.

Nu uppstår tre frågor.
1. Var det strömavbrottet i fredags som tog knäcken på dem?
2. Har vi "äntligen" drabbats av virus (sist webmaster såg ett Mac-virus var 1987).
3. Är det garantin som gått ut?

Svaret på detta kommer troligtvis under tisdagen.

Under tiden ska vi försöka genomföra lektionerna som vanligt. Det ska gå...

 Mats B

98-11-02 (08.45)
Rättegången mot Microsoft!
Apple vittnar om skumma prylar!

Nu vittnar Apple mot MicroSoft i rättegången mot företaget. (Ett tjugotal stater i USA och några myndigheter, samt ett gäng företag, har stämt MicroSoft för att de är för dominerande och för att de använder "maffiametoder" för att knäcka konkurrenter).

Idag ska MicroSofts advokater ha korsförhör mot Avadis Tevanian på Apple. Han har redan berättat, i en skriftlig inlaga, om skumraskmetoder som att t ex MicroSoft medvetet saboterat Quicktime genom att göra det obrukbart. De som försökte köra Quicktime för Windows fick en massa missledande felmeddelanden vilket gjorde att de till slut fick uppfattningen om att Quicktime bara var skräp. Allt detta för att konkurrera ut Quicktime (som är Apples teknologi för rörliga bilder och ljud) och framhäva egna lösningar för multimedia.

"-I vissa fall lämnades användare i den falska uppfattningen att Quicktime inte fungerade över huvud taget, när det i verkligheten var så att MicroSoft inte tillät det att fungera".

Tevanian berättar vidare att de 150 miljoner dollars som Microsoft satsade i Apple hade ett förbehåll: Att Apple lovade att se till att MicroSoft Explorer var förvald som webläsare i alla nya datorer och på alla system i fem år framåt.

Det är tunga prylar på gång i staterna. Läs mer på CNN som ovanstående är re-wrajtat från här!

 Mats BDet är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
|9810 |9809 |9808 |9807 |9806 |9805 |9804 |9803 |9802 |9801 |9712 |9711 |9710 |9709 | 9708 | 9707 | 9706| 9705 | 9704 | 9703 | 9702| 9701| 9612| 9611| 9610| 9609| 9608| 9607 | 9606 | 9605 |9604