Augusti -97
Dessa nyhetssidor är från MacLabbet, Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycker är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta : värda att läsa. Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktörer - kalJ [kalJ@plea.se] och MatsB [mats.blomgren@bf.orebro.se]

Länkar till äldre nyheter hittar du längst ner på sidan!
Nyhetsrapporteringen är lite sporadisk under sommarlovet. Ha förståelse för detta.

97-08-29 Inga lektioner från måndag!
Här ett meddelande från teleprintern:
"Tyvärr kan vi inte ge några lektioner från och med måndag i MacLabbet/Bihanget.

Varför?

Vi är inte klara helt enkelt.
Det har varit leveransproblem, elektriska problem, nätverksproblem.
Sist men inte minst, problem med tiden. För innan man kan börja arbetet med installationer och konfigurering måste man ha dataprylar, ström och nätverk.
Är det någon som undrar så tar det faktiskt mycket lång tid att installera all programvara i datorerna.
Sedan ska alla kommunikation fungera, nätverk, IP-adresser, log-inprogram och mycket mycket mer: Netscape, (med Plug-ins)
Cu-SeeMe
RealPlayer
Ircle
Fetch/Anarchie
Eudora
PageMaker
FreeHand
Photoshop
ClarisWorks

Office Paketet, (Word, Excel, mm blä)

Illustrator
PageSpinner
Tillbehörsprogram (uppackning/nerpackning)
Andra tillbehör
Skrivdrivarrutiner
IP/AppleTalk-inställningar
At Ease
mm, mm, mm.......

Samt hårdvarufix: Mer internminne på alla
Större hårddiskar på 6100-datorerna
Möbelflyttningar
Uppackning och montering av datorer och bildskärmar
Grundinställningar
Konfigurering av lärardatorer
Och mycket, mycket mer.....

Som sagt, ska detta blir ordentligt gjort, med två MacLabb som ska fungera perfekt, så måste det få ta tid. Men sedan....oj oj oj. Alla kommer att bli så-så-så bra!
Under tiden, håll ut!"

.
 MatsB

97-08-28 Segt i MacLabbet!
Det är torsdag och fortfarande mycket att göra i MacLabbet innan vi kan öppna. Preliminärt öppningdatum är måndag.
Programvaror har inte kommit, hårdvaror, som sladdar och skärmar, har vi fått vänta på, och ström fick vi i måndags.
.
 MatsB

97-08-28 Fågelskådare lyckliga!
MacLabbets Ornitologavdelning (fågelskådaravdelning) meddelar kort att den sällsynta Fönsterhaken numera är synlig vid de flesta fönster i MacLabbet.
.
 MatsB

97-08-27 Värmebölja i Labbet...!
Installationsprocessen fortskrider. Dator för dator får nu sina uppdateringar och inställningar gjorda. Men det går sakta. Syret är i princip slut på hela 4:e våningen. Den "friska luften" som sugs in från det stekheta plåttaket, nära Örebros mest trafikerade gata, gör att alla som uppehåller sig här kroknar av syrebrist, värmeklibb, föroreningar och allmän slöhet.Kort sagt är miljön i MacLabbet under all kritik, trots att vi har fönster öppna överallt. Hur det ska bli när alla datorerna är påslagna samtidigt och alla elever kommer in, vågar man inte tänka på. Antagligen blir det som på rock-konserterna: Man får bära ut elever till friska luften sedan de tuppat av.

Om bara dålig luft såg ut som ett svart rökmoln eller skadade datorer, kanske något positivt skulle hända. Som det är nu är det obeskrivlig....phuuu!!!

Förhoppningsvis, och med utomjordisk hjälp, kanske vi blir så pass klara denna vecka att vi kan öppna för lektioner nästa vecka. Hoppas åtminstone värmen lagt sig då.
.
 MatsB

97-08-26 Andreas Nylin och 24 timmar!
Som många av er vet, finns det annan media än MacLabbets Nyhetsservice. Just därför har vi låtit "läcka" nyheten att Andreas Nylins hemsidor om PRODIGY är uppmärksammade av USA-TV till media i trakten, (och även nationella media).
Nu har den pigga webtidningen 24timmar nappat och kontaktat Andreas för en djupintervju. Vi återkommer och tipsar när ni kan läsa den

Det sorgliga i denna historia är att elektronisk kommunikation, e-post, inte tycks fungera för de stora drakarna, (Nerikes Allehanda, Aftonbladet, Rapport, Radio Örebro och Tvärs-Nytt).
Vill man kontakta dem så bör man nog använda telefonen, eller gå dit personligen med sina tips, för e-posten, den läser dom inte.
Kanske tar de detta mer på allvar om några år, men som sagt, då är denna nyhet gammal.
.
 MatsB

97-08-25 Anitha och Linda nya medarbetare!
Två av förra årskursens topp-studenter, Anitha och Linda, har börjat arbeta med oss på Medieprogrammet. Än så länge ska de växla mellan MacLabbet och Fotoavdelningen och där/här hjälpa till med allehanda servicefunktioner.
De ska hjälpa nya elever med utrustningen, installera programvaror, och mycket mycket mer.
Välkomna flickor!
.
 MatsB

97-08-25 Läraren LG Skantz bor numera i S-huset!
Alla de som förgäves sökt LG Skantz uppe i M-huset, brevid MacLabbet, har blivit grymt besvikna den senaste tiden. Han är inte där.
Så var är han då? Jo, han har flyttat till S-huset, (under aulan) där han inrett ett eget litet kontor brevid Amir och Göran. Ni som har tillfälle ska gå dit och hälsa på honom i förvisningen. Passa samtidigt på att beundra den ståtliga inredningen av lokalen. Det är LG själv som har skapat.....
.
 MatsB

97-08-25 När öppnar MacLabbet och bihanget?
Många elever kommer till MacLabbet nu och vill ha lektion, eller kolla sin e-post, eller bara surfa runt lite. Då möts de av beskedet att det är stängt.
Det här är ju inte snällt mot våra besökare, men tyvärr nödvändigt. Varför då, frågar man sig?
Jo, trots att vi beställde de nya datorerna relativt tidigt i maj/juni, så har det varit en lång leveranstid. Ström har dragits nu i veckan, nätverk likaså. Sedan ska datorerna installeras. Men vi måste också ha möbler. Nu är leveranstiden ungefär 5 veckor på de nya borden, under tiden ställer vi in några gamla så vi kan köra igång.
MacLabbets chefspilot, Mats, meddelar att han jobbar så hårt han kan, (?), och att lektionerna är inställda åtminstone den här veckan.
-"Men vi tar igen tiden sedan!"

Detta gäller naturligtvis också de lektioner som ska hållas av andra medielärare med Macintosh-datorerna.
Håll ut, alltså, snart är det hela färdigt, då blir allt som förr, fast bättre.
.
 MatsB

97-08-21 Fröken Kerstin har blivit fru Kerstin!
Enligt välunderättade källor har Bildläraren Kerstin Larsson här på Medieprogrammet gått och gift sig i sommar, med sin karl sedan många år, herr Karlsson.
Redaktören för denna nyhetstjänst iaktog de lyckliga tu i juli, på Böda brygga på Öland, (utsänd på paparazi-uppdrag, de blev mycket överraskade, bild kommer senare).
Då kunde man inte ana att de tu gift sig någon dag tidigare, på Gotland, för att sedan ta den gungiga färjan över till norra Öland, för att sedan fortsätta söderut. Hjärtliga gratulationer till Kerstin som äntligen seglat i hamn.
.
 MatsB

97-08-20 Skolan börjar idag!
Så har då en ny termin börjat. Vi hälsar alla nya och gamla elever välkomna till ett ännu bättre MacLabb, ett MacLabb med en lillebrorsa: Bihanget. Det är en alldeles ny datasal som man når från MacLabbet.
Tyvärr finns det lite smolk i bägaren. Vi har inte fått möbler till Bihanget ännu. Och inte heller alla datorer som vi ska ha. Så under tiden, medan vi installerar och grejar, kommer MacLabbet och Bihanget att vara stängt. Det är tråkigt, men så fungerar det.
Längtar ni in så ska ni veta att vi gör vårt bästa, och hoppas att vi ska kunna öppna i nästa vecka, åtminstone MacLabbet.
Ni kan ju alltid titta in via webkameran :-)
.
 MatsB

97-08-19 Kal J Ström, kvartsmannen!
Kal J Ström, assistent i MacLabbet sedan ett år, får från och med idag arbete i MacLabbet, på deltidsbasis. Han kommer att ta hand om de nya eleverna som kommer i höst och ge dem grundläggande Mac-IT-data-kunskap.
Vid sidan av detta kommer han att instudera akademiska, (alkemi), kunskaper vid högskolan här i Örebro.
Kal har ju alltid visat sig vara en positiv kille och det är med stor förväntan vi ser fram emot hans utbildningspedagogiska insatser här.
Vi hälsar honom välkommen ännu en gång, och hoppas att han ska trivas lika bra i år, som förra året.
.
 MatsB

97-08-17 Andreas uppmärksammad av USA-TV!
Andreas Nylin, Mp3A här på Medieprogrammet, driver ju som många vet en sajt om och med gruppen PRODIGY. Det är den mest välbesökta sidan vi har på vår webserver HAL 9000. Hans sidor har haft över 50 000 besök bara sedan 17 april.
Nu har en TV-producent kontaktat honom från USA, där CBS och NBC samt ett 150-tal andra TV-stationer ska dra igång en IT-serie. (Man beräknar att omkring 80 procent av amerikanarna kommer att kunna se den).
I ett av avsnitten ska man behandla elektronisk musik och kulturen runt denna och vill då visa upp Andreas sidor här i MacLabbet.
Naturligtvis har Andreas tackat ja.
Detta är verkligen en enorm ära för Andreas. Vi önskar honom lycka till med webdesignen i fortsättningen.
Ni som inte har amerikansk TV på era kablar, kan kika på Andreas Prodigysida här!
.
 MatsB

97-08-12 Pust, nya datorer uppburna!
Äntligen har de nya datorerna börjat droppa in. Hälften kom idag, andra hälften kommer på torsdag. Man kan lugnt säga att det var tungt för gamle webmäster att få upp dem till labbet, (och dess bihang, där de ska stå).
Men vad gör tyngd och värme när glädjen sprider sig i kroppen då man ser dessa näpna kreationer, (sorry, värmen får mig att spåra ur...)
.
 MatsB

97-08-12 Skämtteckning om Apple vs MS!
Den här skämtteckningen är ganska rolig och förklarar väl hur många oroligt ser på att MicroSoft köpt Appleaktier för 150 miljoner dollar och samtidigt får tillgång till alla Apples hemliga och bra teknologier.
Gå och kolla på teckningen nu!.
 MatsB

97-08-11 Sommarkurs idag i MacLabbet!
Så var då äntligen den dag då elever i årskurs 8 skulle få greja med datorerna i MacLabbet under ledning av förre eleven Björn Buckwalter-Mobäck.
Flickorna verkade mycket nöjda, och några av dem hade svårt att slita sig när arbetsdagen var slut.
Visst är Macintosh tjedatorer!!!.
 MatsB

97-08-11 Nya lärare på rundvandring idag!
Tre kvinnliga och en manlig lärare gick på rundvandring idag, tillsammans med rektor Annika. Om de står stilla några sekunder under veckan så kommer fotografi att tas på dem så att ni kan se hur de ser ut.
Åtminstone en av dem, Camilla, verkar mycket lovande då hon berättade att hon äger en Macintosh 7200/90. Sådana arbetskamrater och lärare vill vi ha här. Det är bara att hoppas att de övriga tre också är Maccare, (annars lär de bli det ganska snart....)..
 MatsB

97-08-11 Jobs sålde sina aktier i Apple!
Enligt ett gäng rykten på nätet så sålde Steve Jobs sina aktier i Apple, de han fick när har kom till Apple, för några veckor sedan. Han tog in 22 miljoner dollar på detta. Men hade han väntat någon vecka, tills efter det att MicroSoft köpt in sig, hade han tjänat ungefär dubbelt så mycket.
Vi i MacLabbet säger bara: Rätt åt dig!
Nu har Jobs bara en apple-aktie kvar.
(Detta med Rätt åt dig, gäller bara om ryktet är sant)..
 MatsB

97-08-08 MS + Mac skapar oro i MacLabbet!
MacLabbets tempelriddare:Mats och Kal, tycks vara oense om fördelen med att MicroSoft köpte aktier i Apple för över en miljard spänn.
Kal tror att det är början till slutet. Att det blir Windows på alla Maccar till slut. Det slutgiltiga sveket från Apple mot äppelanvändarna.
Mats, (som ju är äldre och mer konservativ i sina antaganden), tror att Maccen vinner på det hela, att det bara är bra om MicroSoft får lära sig hur man bygger ett användbart system.

Tja, det är väl som ovan det ser ut i Mac-samhället idag. Alla har sina åsikter. För eller emot, och ingen vet egentligen vad det betyder. Många är oroliga, andra är glada och förhoppningsfulla. Men vem vet vad framtiden har i sitt sköte? Det är bara att hålla tummarna, (och kolla in MacLabbets nyheter).
 MatsB

97-08-08 Lyssna på Jobs
Om ni laddar hem REALPLAYER (gratis) från http://www.real.com, så kan ni lyssna på den halvtimma Steve Jobs talade på MacWorld-mässan i Boston.
Bland höjdpunkterna är alla buanden när han offentliggör samarbetet med Bill Gates och MicroSoft. Men han lugnar ner åhörarna efter en stund. Rätt kul faktiskt.
Det är inte förrän i 20:de minuten, (av 32 minuter), som han släpper denna nyhet.

RealPlayer spelar streaming, så det är inga nedladdningstider att tala om. Man klickar på länken, och om Browsern, (jmf Netscape), är inställd på att öppna RealPlayer så gör den det. Annars spar man bara ner den inställningsfil man får och öppnar sedan RealPlayer, väljer Open och letar rätt på filen man tankade ner, resten sköter sig själv.
Okej, så nu är det bara att klicka sig till MacWorld. Där ser ni en länk med Steve Jobs. Klicka där när ni kommer dit, så får ni njuta.

(Som en bonus har ni nu äntligen tagit hem RealPlayer och kan nyttja detta till fullo)

 MatsB

97-08-08 Läraren LG nu medelålders!
Enligt välunderrättade källor fyllde LG Skantz, denne egensinninge medieman och lärare 40 vårar igår, torsdag.
MacLabbet , (som ibland tror sig vara en fysisk person), och kollegorna på Medieprogrammet grattar i sinom tid....
(Tja, så var det med den ungdomen, nu komma den grå medelåldern....)
 MatsB

97-08-07 MicroSoft + Apple = Sant!
Jaha, chocken har inte lagt sig ännu här i MacLabbet efter beskedet att MicroSoft och Bill Gates just har köpt Apple-aktier för 150 miljoner dollar. (Detta gjorde att Apple aktien steg med 36 procent).
MicroSoft har ingen rösträtt men får tillgång till alla Apples teknologier på köpet.
Läs mer här:
På svenska: MacWorld och MacPower
På engelska: MacWorld och Apple

 MatsB

97-08-04 Nya Websidor!
Som ni ser är det lite nytt här på sidorna. En sommarstädning som jag hoppas ska göra sidorna bättre och mer överskådliga.
Vissar nödlösningar får vi nöja oss med så här i början. Men jag ändrar så gott det går, så snabbt som möjligt.
Tanken är att MacLabbets web både ska vara en resurs och en plats för Medieeleverna att visa upp sina skapelser.
Ni får gärna skriva och tala om vad ni tycker, ris och ros. Klicka bara på e-postlänken nedan.
 MatsB

97-08-04 MacPower har öppnat!

En ny resurs för alla diggare av Macintosh har öppnat på webben. Det är MacPower i Stockholm som äntligen fått igång sin webtjänst. En av grundarna är Martin Lindhé, tidigare på Svenska MacWorld.
Gå dit och titta. Massor av godbitar garanteras. Snygga och nyttiga sidor. Man kan också ansluta sig till mejlinglistor på svenska i olika Mac-ämnen.
Klicka dit mig nu!

 MatsB

97-08-04 Borrdag i labbet!

Nu borras det i MacLabbet. Nytt hål i väggen in till Bihanget. El och nätverk dras. Titta i vår webkamera själva. Fantastiskt, det rör sig....

 MatsB

97-08-03 Städdag i labbet!
Den som vill vara fin får lida pin. Eder Webmästare får idag städa i MacLabbet. I morgon måndag börjar ju sommarkurserna. Medhjälparen Kal lyser naturligtvis med sin frånvaro. Tycker ni att det är kul att se någon annan än er själva städa? Ni kan se hela härligheten på Webkameran, fram till 19.00 ungefär!
(Medhjälparen Kal ringde i skrivande stund, han var i Göteborg, hade kollat U2-konserten med sin fader. "-Mer cirkus än rock!")
 MatsB

97-08-02 Det mesta är klart i MacLabbet!
Nästa vecka ser vi fram emot de nya 4400/200-Maccarna. De ska in i rummet brevid MacLabbet, som kallas bihanget och där bli ytterligare en elevresurs.
Då fler och fler lärare på Medieprogrammet känner att de inte klarar sig utan Maccar i undervisningen, och vi till hösten toppar antalet elever med 6 klasser, var det nödvändigt att införskaffa fler gobitar.
Med mer minne, (som vi fått installerat), går det hela ändå bättre. Men, det är många sladdar som ska dras, och många program som ska installeras, innan allt är i ordning till terminsstarten.
 MatsB

97-08-02 Sommarkurser i MacLabbet nästa vecka!
Av tradition så håller Rudbecksskolan sommarkurser för elever i högstadiet som ska välja gymnasieprogram nu när de börjar i nian.
Under veckan kommer ett gäng, förhoppningsvis blir några av dem medieelever, hit och tar del av godsakerna. Detta under ledning av förre eleven Björn Mobäck. En säker FreeHandskille, (hans favoritprogram)
Förra årets kurs i MacLabbet blev en succé. De hemsidor som där gjordes blev sedda många gånger, enligt vår server.
 MatsB

97-08-02 Steve Jobs brev till sina anställda!
Steve Jobs, en av Apples grundare, sägs ha skrivit ett brev till sina anställda vid Pixlar, (de som gjorde bla TOY STORY), där han förnekar att han ska bli chef eller styrelseordförande för Apple. Du kan läsa brevet här!
 MatsB


9604 | 9605 | 9606 | 9607 | 9608 | 9609 | 9610 | 9611 | 9612 | 9701 | 9702 | 9703 | 9704 | 9705 | 9706 | 9707 |

MacLabbet 3.0