MAJ -97
Dessa nyhetssidor är från MacLabbet, Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycker är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta : värda att läsa. Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktörer - kalJ [kalJ@plea.se] och MatsB [mats.blomgren@bf.orebro.se]

Länkar till äldre nyheter hittar du längst ner på sidan!97-05-30 Helen i skärmytsling med Polis!
Medieprogrammets fartvidunder, lärarinnan Helen Andersson, var ute och testade makens nya bil igår. Som den fartfläkt hon är så stod hon på så hon fick öppna plånboken.
1000 kronor, till ingen nytta, som hon uttrycker det.
Men poliskonstaplarna var visst trevliga!
Mats B

97-05-29 Bob Dylan till sjukhus!!!
Det mycket kända sångaren och kompositören Bob Dylan har hjärtfel och vårdas på intensiven. Det kan tydligen gå illa.
Bob Dylan är ju en av världens mest betydelsefulle kompositörer i modern tid. Man kan lugnt säga att musiklivet i västvärlden skulle se annorlunda ut om inte Dylan funnits.
Många är de artister som har honom som förebild, eller har spelat in hans låtar: Knock on heavens door med Guns and Roses på senare tid, (för er som är lite yngre), t ex.
Vi i MacLabbet hoppas att Bob tillfrisknar och fortsätter att turnera, fast kanske inte så mycket. Hans turne som började för många år sedan kallar han ju The Never Ending Tour. Han tar bara lite rast ibland.
Kolla in Bob Dylan här och här (länkar till siter)!

There must be some way out of here
Said the joker to the thief
There's too much confusion
I can't get no relief
Business men they drink my wine
Plowmen dig my earth


Mats B

97-05-27 Grattis! Mp1A vann 1000 spänn av AFTONBLADET!
När Mp1A var i Stockholm och besökte Aftonbladet deltog de i en recensionstävling. Nu visar det sig att de vunnit denna erfar MacLabbet.
1000 kronor är priset, samt äran förstås.
Klassföreståndaren hoppas nu att pengarna sätts in på hans personliga konto så de inte används till något onyttigt.
Kanske en klassresa till Eskilstuna djurpark?
Läs den förnämliga tidningen här!
Mats B

97-05-25 MacPlus från 1986 som webserver!
Några sköningar har satt upp en gammal MacPlus från 1986 som webserver här i Sverige. Den har knappt 8 Mhz i klockfrekves, 4 Mb internminne och 60 Mb hårddisk. Serverprogramvaran är MacHTTP, en föregångare till WebStar, som MacLabbets webserver kör på.
Det roliga är, fast det är lite segt, (men inte alls SÅ segt), att det fungerar, och fungerar bra. (Frågan om det skulle fungera på en PC från 1986 rätt av, utan kompletteringar av hård- och mjukvara. På tal om det, fanns ens Mac-gränssnittskopian Windows 1986?)
Gå dit och njut: http://macplus.presens.se
Källa: MacWorld
Mats B

97-05-25 Över 3 200 NASA-Maccar kan inte vara fel!
Grabbarna och tjejerna vid Johnson Space Center i Houston blev lite sura för en tid sedan. En av deras chefer ville kasta ut de 3 200 Macintosh-datorerna och ersätta dem med, tja vad tror ni, jo just det, Windows-datorer.
Det här är en strid som pågått en längre tid, ända sedan 1995. Men nu har i alla fall Mac-nissarna fått kongressbeslut på att de får ha kvar Maccarna. Varför? Jo, den där chefen kunde inte visa på en enda fördel med att byta ut Maccarna. Varken effektivitetsmässigt eller ekonomiskt.
Läs gärna artikeln här i TEXAS MONTHLY
Mats B

97-05-23 Så här mycket stålar har Bill Gates just nu!
Här är en länk som går till en sida som visar hur mycket dollar Bill Gates har på banken om han säljer alla sin aktier, i bla MicroSoft.
Sidan hänger med i kursutvecklingen. Kan vara intressant att jämföra med veckopengen eller lönen vi andra har.
(Frågan är om det är riktigt friskt att en kille kan dominera en hel datorvärld så pass mycket att han blir så här dollar-rik och inflytelse-rik?)
Gå hit och titta: Bills plånbok
Mats B

97-05-23 MP1A TV-STJÄRNOR I KVÄLL!
Om allt går som det ska kommer hela Mp1a, (en av medieprogrammets bästa mingelklasser), att medverka som, ja just, minglare, under direktsändningen av det TV2 -program som brukar sändas på fredagkvällar, På Din Sida, där folk från hela landet får ge uttryck för missnöje med ditt och datt.
Mats B

97-05-23 Lars-Göran Rådström TV-stjärna!
En av Rudbecksskolans och Medieprogrammets populära lärare, L-G Rådström deltog under veckan i det omtalade frågeprogrammet Jeopardy i TV 4. Enligt uppgift kämpade han tappert, men fick ge sig på slutspurten. Konkurrensen var för svår den här gången helt enkelt.
(Lycka till i Bingolotto på lördag...(Meddelar MacLabbets avdelning för ryktesspridning))
Mats B

97-05-21 CNN Sverige
CNN har idag öppnat en svensk version av sin amerikanska sajt - cnn.com. CNN har valt att samarbeta med Telia och tjänsten som mest består av översatta sammanfattningar och länkar till huvudstoryn. Tjänsten kommer vara under Passagen och svenska CNN kommer fungera som modell för framtida lokala webbtjänster av CNN. Skälet till varför man valde Sverige att börja med är att folket på CNN gillar Sverige säger man. Andra skäl var att svenskarna är engelskkunniga, datorvänliga och att Telia hade kompetensen att klara av något sådant här precis som MacLabbet rapporterade för ett par månader sedan. Adress: http//cnn.passagen.se/  [källa: InternetworldkalJ

97-05-21 Amelios högra hand av
Amelios högra hand som han handplockat till Apple efter deras gemensamma tid på SIA där de jobbat förut, George Salise, slutar på Apple för att gå tillbaka till en prestige fylld post på SIA [Semiconductor Industry Association]. Det spekuleras i olika orsaker till varför Salise slutade. Hans frästa uppgift på Apple har varit att ta tillbaka proffessionaliteten i produktionen. Bedömare anser att han gjort just det. Man skulle då kunna säga att hans uppgift var tillfullogjord. Mer kritiska röster säger att han slutar tack vare Steve Jobs återvändande till företaget då detta troligtvis minskat Salises maktställning. Han kanske inte heller såg framtiden som så spännande då Apple snart har rott hem ett nytt operativssystem och förhandlingarna med Sun om Java-licensiering snart är slutförda. Amelio har ännu inte kommenterat det inträffade.  [källa: CNetkalJ

97-05-21 NIN + Mac = Sant
Anställda på Apple har berrättat att man skeppat en Power Macintosh 9600/250MP till Trent Reznor för användning under produktionen av det nya Nine Inch Nails albumet som väntas komma i slutet av året eller i början av nästa och Reznors sidoprojekt Tapeworms debutskiva. Nine Inch Nails har använt Macintosh datorer för studioeffekter och produktion sedan Trent "HALO 1 - Down in it", nins första skiva. Fast förvånas inte, det är klart att en av världens mest inflytelserika personer, enligt Time Magazine, använder världens bästa dator!  [källa: news.nin.netkalJ

97-05-21 Stor dag i MacLabbet!
MacLabbets skapare, webmästare, lärare, innovatör, ivrare, folkbildare, visionär, tekniker, vaktmästare, medmänniska, pådrivare och _________________(fyll i själv, han håller med om allt), fyller år i dag.
Att detta skulle vara en nyhet kanske är tveksamt, men för dem som kommer i närheten av MacLabbet idag kan det förklara hans upprymda stämning.
Lägger man ihop siffrorna i hans ålder blir det 11, en ålder han mentalt inte befinner sig långt ifrån.
Här kan ni få en liten presentation av honom, (om nu någon är intresserad?).
Arne Weise

97-05-21 Intervju med Casanova!
En av de killar som varit med och utvecklat bla QTVR och bidrog till PowerPC-köret på Apples Advanced Technology Group, ATG, Frank Casanova, intervjuas i Macuser, den engelskspåkliga Mac-tidningen.
Den avdelning han jobbade på var den magiska, där alla häftigheter kom till. Läs intervjun här
Mats B

97-05-20 Bättre än Kasparov?
Anser du att du är bättre än den där spolingen Kaskarov som lyckas förlora mot en dator? Nu får du chansen att bevisa det.
IBM planerar en internet-variant av Deep Blue. Utmaningen blir iofs inte lika stor som Kasparov hade då DB Junior blir något av en light-variant av Deep Blue 2 som slog Kasparov för någon vecka sedan. Denna räknar bara 10-20 miljoner drag i sekunden mot 200 miljoner som Deep Blue 2 kan.  [källa: InternetworldkalJ

97-05-20 Oasis
Bröderna Gallagher verkar ha missuppfattat det där med fans. De har beordrat bolaget som har hand om Oasis rättigheter att stämma de fans som har lagt upp hemsidor med bilder, filmsnuttar eller musikupptagningar helt utan kommersiella syften.
En fan-page är till för fansen. De som är intresserade av bandet har någonting att gå till - något de är intresserade av. Detta är knappast något som bandet förlorar på, snarare tvärtom. Oasis fans har 30 dagar på sig att plocka bort bilderna...  [källa: InternetworldkalJ

97-05-16 Processorer
Apple har ett tag samarbetat med processor-företaget Exponential. Den senaste tiden har de arbetat med den processor som skulle springa om allting i processorväg, x704e, som skulle klocka i storleksordningen 450-530 MHz. Nya tester har dock visat att den nya processorn inte riktigt håller måttet. Beroende på detta aviserade Apple att man inte skulle ha den nya processorn i de nya versionerna av sina flaggskepp - 8600 och 9600. Exponential beslutade då att lägga ner hela sin produktion av PowerPC processorer. Hur det går mellan samarbetet med Exponential i fråga om Newton återstår att se.
Exponential anser att RISC-processorerna är rätt väg att gå och framtiden, men just nu är inte marknaden redo.
Att Apple legat före konkurrenterna har dock aldrig stoppat dem förr. Den processor man istället satsar på är G3 som kommer från de gamla samarbetspartnersena Motorola och IBM. Den processorn är nu uppe i 350 MHz och kommer i slutet av året för första gången i Apples datorer. Den första som det kommit rykten om, PowerBook 4400, ligger på 350 MHz alltså ännu snabbare än Hooper - världens idag snabbaste bärbara dator.
MacWorld har gjort en jämförelse mellan dagens PowerPC och Pentium II. Eftersom vi är bättre redan, vad skall de göra imorgon?
Adress: http://www.macworld.com/pages/articlelinks/14.7.fast.macs.html  [källa: MacWorldkalJ

97-05-16 DNS:en Tillbaka
Nu fungerar det igen med vår adress, (kl. 08.38) Den var borta 10 timmar denna gång.  Mats B

97-05-16 DNS:en väck ännu en gång!!
I går kväll försvann vi igen, och är fortfarande borta i skrivande stund. Vad som hänt och så? Läs nedan i våra nyheter om DNS, (ni behöver inte gå långt tillbaka). (kl. 08.10)  Mats B

97-05-15 Nytt om felet i Word, (se nedan Kuligt på PC)!
Rudbecksskolans Göran Åkesson meddelar raskt att felet inte alls upptäckts av L.G Skantz, (Skantzfelet blir alltså inget vedertaget begrepp).
Göran vet att berätta att felet varit känt i över ett år. Orsaken är att man in den engelsktalande delen av världen skriver namn på dagar med versal istället för gemen.
Det ska också gå mycket lätt att åtgärda detta fel.
Nyhetsredaktionen tackar Göran för dessa korrigeringar och ämnar ta herr Skantz i upptuktelse vid senare tillfälle.  Mats B

97-05-15 Apples Webcast sänds nu, ljud och TV: LIVE!
Nu kan ni själva gå och se och höra vad de har att säga därborta i USA om Apples framtid, nya teknologier, system och så vidare.
Ni behöver ett gratisprogram Real Video och en adress, äh, ni fattar ,och får allting, om ni går HIT!
Gör det nu!  Mats B

97-05-15 Kuligt på PC
Vår utsände rapportör, (L.G), rapporterar att han upptäckte en automatisk felstavningsfunktion på PC-dataapparater här på skolan, (detta fel kanske gäller i hela världen))
Som den svenskalärare han tror sig vara, lade L.G märke till att den automatiska stavningsfunktionen i Word stavade fel. När han, och eleverna försökte skriva veckodagar med små, (gemena), bokstäver så såg den automatiska funktionen till att det blev stor bokstav i alla fall, (versal).
Exempel 1: Det är lördag, är rätt.
Exempel 2: Det är Lördag, är fel, (men Word tror att det är rätt).
Vi tackar vår utsända för detta bidrag.  Mats B

97-05-15 Allt fungerar igen! (kl. 13.30)
Japp, då var det fixat. Nu fungerar allt som det ska igen. Skönt.
Har ni varit på Mac-konferensen ännu? Om inte, gå uppåt i denna nyhetssida, så får ni veta hur ni ska göra!  Mats B

97-05-15 När en nyhet övergår i ett tillstånd: DNS:en paj igen!
Så var det dags igen. Under förmiddagen fösvann DNS:en, eller funktionen hos den datamaskin på ansvarig enhet vid Örebro Kommun som sköter sådant. Alltså, den dator som gör att vi kan skriva maclabbet.orebro.se istället för ip-adressen 194.103.205.100.
Ett gott råd till alla som besöker oss är att skriva upp denna ip-adress och, när det inte fungerar nästa gång, skriva in den i adressen, (istället för maclabbet.orebro.se).
Under tiden hoppas vi att det hela ska ordna sig snart... (kl. 12.22)  Mats B

97-05-14 MicroSoft Explorer 3.0.1 för Mac släpps imorgon!
Enligt välunderrättade källor, (Apple-mässan i staterna), så släpps sökverktyget MS Explorer version 3.0.1 i morgon för Macintosh.
Det ska bli spännande och se vad Bill har gjort för oss!
Vill ni själva ladda hem programmet, som ju hitills varit gratis i alla fall, så kan ni klicka här! Men kom ihåg, ni gör det på egen risk!
Nyhetsredaktören försökte två gånger, Netscape hängde sig båda gångerna! (Oh MicroSoft, oh MicroSoft...)  Mats B

97-05-13 Bovjakt på DNS-tjuv
Det har visat sig att anledningen till avbrottet idag varit att någon ilvillig person stulit DNSens IP-adress.
Någon har alltså äventyrat undervisning, kommunikation och arbetsinsatser idag. Namnet på en sådan är SABOTÖR!
IT-enheten och MacLabbet har nu påbörjat detektivarbetet med att spåra sabotören. Pga av vissa omständigheter som vi av spaningstekniska skäl inte kan gå in på här, finns gott hopp om att kunna få tag i vettvillingen.  Mats B

97-05-13 DNS:en väck igen, ingen kontakt
Så var det dags igen. Från tisdagsmorgonen fungerade ej vår adress. Ingen kunde nå oss, och vi kan/kunde inte ens komma ut i världen. Suck!
Det hela är dock felanmält, och man säger att det snart kommer att ordna sig.  Mats B

97-05-12 ICA
Idag öppnar Icander sin sajt på internet. Här kan du lära dig laga mat med Icas egna recept eller TV4-morgonens "tv-kock recept". Du får även tips på presenter till mors dag, mm.
Adress: http://www.ica.se/  [källa: InternetworldkalJ

97-05-12 Vi går på tivoli
Idag klockan 1500 öppnar Bonnier Online en ny sajt för barn mellan 5 och 14 år. Sajten skall vara rolig, snabb och snygg. Man skall kunna måla, tävla och mycket mer. Så, alla ni mellan [5+x]-[14+x], utrusta er med en shockwave plug-in, webbläsare och ett glatt humör för att gå på tivoli!
Adress: http://www.tivolionline.com/  [källa: InternetworldkalJ

97-05-12 It could only have been attributable to human error
Efter 5 matcher där Kasparov vann den första, Deep Blue den andra och tre raka remi-matcher så krossade Deep Blue Kasparov på nitton drag [!] i den sjätte och avgjörande. Ibland räcker det inte med att vara världens bästa schackspelare genom tiderna. Kommentatorer till matchen tyckte att det verkade som att Kasparov hade en dålig dag och att trycket från de tidigare fem matcherna tog ut sin rätt på Kasparov som gjorde ett klassiskt schack-misstag i det sjunde draget.
Efter matchen utmanade dock Kasparov Deep Blue att spela under vanliga turnerings-förhållanden. "The match was lost by the world champion, but there are very good and very profound reasons for this. I think the competition has just started. This is just the beginning" sa Kasparov.
Följ hela det sista partiet på: http://www.chess.ibm.com/  kalJ

97-05-12 Paul McCartney på nätet 17 maj
En gång fanns ett gäng långhåriga engelsmän från Liverpool som kallades Beatles. De la av 1970. De var och är världens bästa popband, (sorry kids).
En av dessa farbröder (Paul) kör ut exempel från sin senaste skiva, (CD), den 17 maj på Internet och svarar samtidigt på frågor live.
Ni som ännu inte lyckats övertyga era föräldrar om Internets förträfflighet, här har ni chansen.
Ställ in er webbläsare på dessa adresser 17 maj: http://www.flamingpie.com och http://www.wh1.com
och....BEATLES VAR BÄST!  Mats B

97-05-12 Mamma Scan ledsen, hackad i helgen
Ännu på måndagsmorgonen, (i skrivnade stund), finns det olagliga hacket kvar hos Scan. Troligen är det militanta veganer som står bakom angreppet. Titta själva här, om ni hinner innan de ändrar. Annars lägger vi ut en skärmbild under dagen.  Mats B

97-05-12 DNS:en borta en dag. Men nu fungerar det igen! ( kl. 08.15)
Tack och lov fungerar vår adress igen. Så nu börjar det rassla i vår server igen. Kanske slipper lokalredaktören ge sig in i lokalpolitiken? Vi tackar berörd kommunal enhet för den snabba insatsen. Tack!  Mats B

97-05-12 DNS:en borta. Vi borta från Internet
Sedan igår söndag gick det inte att komma in på våra sidor pga att namnet: maclabbet.orebro.se, inte fungerade längre. Bara IP-adressen gick. Vi hoppas att man kan fixa detta snabbt på morgonen idag, så vi inte behöver vara avskurna.
Det vore bra om Örebro Kommun kunde skaka fram lite resurser, så att man anställde någon eller några som kunde ha dygnet-runt jour när det blir fel. Som det är nu kan det bli rätt tyst i flera dagar när det är helg, kvällar eller nätter.
Undertecknad nyhetsredaktör får ge sig in i lokalpolitiken och kräva detta av stadens styrelse.
(Men vilket parti ska man välja?)  Mats B

97-05-07 Man vs. Machine
Det står fortfarande 1-1 i slaget mellan människa och maskin. Nattens match, den tredje, slutade i remi. Kasparov hade Deep Blue på gång och enligt Kasparov själv så gjorde den "everything to lose the game but not enough". Nästa match spelar Kasparov svart igen, som han gjorde i förlust matchen.
Den matchen, som han förlorade har det dock blivit snack om. Mästaren på den amerikanska schacktouren ansåg nästan matchen som en läggmatch. Problemet är väl dock troligen att Kasparov trots allt bara är människa, och människor kan göra fel...
Mer info på: http://www.chess.ibm.com/  [källa: Expressen OnlinekalJ

97-05-07 Torget 1 år
Idag fyller postens it-satsning "Torget" 1 år. På detta år har man lyckats bli Sveriges mest besökta sajt med en million besökare per dag. MacLabbets kommentar är dock att Torget gör precis som alla andra ettåringar, suger.
Adress: http://www.torget.se/  [källa: InternetworldkalJ

97-05-06 Kasparov vs. Deep Blue 2.0
Matchen mellan världens bästa schackspelare, Gari Kasparov, och IBMs Superdator, Deep Blue 2, är nu på den tredje matchen. Första matchen vann Kasparov, enligt honom själv tack vare att han "inte skulle spela som Kasparov gör när han spelar mot människor". Andra matchen räckte dock inte detta och Deep Blue 2, som är "specialutbildad" för att krossa just Kasparov, vann matchen.
Ställningen är alltså 1-1 än så länge och fyra matcher återstår.
Se hur det går på adress: http://www.chess.ibm.com/  [källa: Expressen OnlinekalJ

97-05-06 Inline policemen
Amsterdams polisstyrka skall till vissa delar utrustas med Inline-skates [rullskridskor] för patRULLering av områden där radiobilar inte kan komma fram. De första patrullerna ger sig ut nu under vårveckorna. Tjickfuvar beware.  [källa: InternetworldkalJ

97-05-06 Svenska webbbyråer
Ytterligare ett bra exempel på att sverige ligger lång fram i utvecklingen vad det gäller internet är att våra två största webbbyråer, Spray och Icon, nu etablerar sig i webbbyrå täta San Francisco. Spray USA har redan fått en stor kund på sin lista då de håller på med en modifierbar version av netsearch-sidan till Netscape Communications.  [källa: InternetworldkalJ

97-05-06 Quack
Redan innan operativsystemet är klart kommer det första spelet till Rhapsody och det är inte vilket spel som helst. Quake, id Softwares senaste storsäljare, kommer om endast ett par veckor premiärvisas i en demoversion under Rhapsody. Apple har inlett samarbetet med id för att visa på det nya operativsystemets kraftfullhet. Man säger att det tom kommer bli bättre än PC-versionen. Detta kan bero på en av ID-programmerarnas, John Cormack, förälskelse till NeXT. Han har uttalat att om Apple gör Rhapsody bra, skall han personligen porta hela ID's nuvarande produktkatalog till Maccen.  kalJ

97-05-06 Fortsatt roman
Gabriella Håkansson gav i höstas ut boken Operation B på Albert Bonniers Bokförlag. Nu kommer fortsättningen. Den kommer dock endast på internet. Fortsättningen heter Operation Snabelbeta och kan ses som en försmak till Albert Bonniers sajt som skall lanseras till sommaren.  [källa: InternetworldkalJ

97-05-06 Nyhetstorka
MacLabbets nyhetsredaktör ber så mycket om ursäkt för frånvaro av uppdateringar till nyhetssidan. Han skall i fortsättningen bättra sig och bli en duktig pojke igen.  [källa: Hänt EXTRA] kalJ

97-05-06 No more Ping O' Death
I den nya versionen av OpenTransport, versionsnummer blir 1.2, kommer flera saker fixas till. Versionen som släpps samtidigt som System 8.0 kommer ha fixats mot SYN-flood attacker och Ping O' Deaths. Ytterligare ett 40 tal buggar kommer också fixas. Macen som webbserver kommer med andra ord bara bli stabilare. Ett av problemen som Infinit, företaget som hade Hacke, var just att folk hängde Hacke med PODs och SYN-floods när meningen var att de skulle hacka den. Man lyckades naturligtvis inte hacka den på detta sätt, men tre gånger fick de den att gå ner. I framtiden kommer denna möjlighet inte att finnas.  [källa: MacWorld USAkalJ

97-05-06 IBM gör PowerBook
IBM kommer tillverka och sälja nästa tillskott till PowerBook familjen - Comet. Maskinen som skall vara ett mellanting mellan 1400 och 3400 [den nya heter 2400]. Dock anser man maskinen vara för dyr för att ta just den platsen på den europeiska marknaden, så IBM kommer endast lansera den i USA och Japan.  [källa: MacWorldkalJ


9604 | 9605 | 9606 | 9607 | 9608 | 9609 | 9610 | 9611 | 9612 | 9701 | 9702 | 9703 | 9704 | 9705 | 9706

MacLabbet 5.0 | Denna sida har setts gånger sedan 970310.