Dessa nyhetssidor är från MacLabbet Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycker är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta : värda att läsa. Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktörer - kalJ [kalJ@plea.se] och MatsB [mats.blomgren@bf.orebro.se]
Om du vill komma till en annan månads nyheter så använder du rullgardinslisten i övre högre hörnet.


97-04-30 Trevlig valborgsmässoafton!
MacLabbets personal önskar genom nyheterna förmedla en hälsning till alla elever, lärare och övriga som brukar läsa våra nyheter.
TREVLIG HELG!
Väl mött måndag
 MatsB

97-04-30 In Statu-tåget dokumenteras
Från MacLabbets sidor kan ni nu ta del av förberedelserna inför årets In Statu-tåg. Vi kommer senare att lägga in dokumentation kring själva tåget, som startar genom Örebro klockan 16.00 på första maj.
Här kan ni kika hur det sett ut under veckan och idag!

 MatsB

97-04-29 Avd. Skryt! MacLabbet syns i världen!
Vi kan inte låta bli att visa er hur vi är representerade på Apples sida i USA. MacLabbet och Teknis Äpplen är två av fyra från Sverige som ränas som användargrupper.
För alla lata, som inte orkar surfa, eller alla som inbillar sig att de sparar pengar genom att inte surfa till USA, (som bara surfar inom länet för att de tror att telefonräkningen blir mindre), klicka för att komma till vår specialsidan, här på MacLabbets web.
 MatsB

97-04-28 Dyrt: 59 miljoner i skadestånd!
Ett par datorprogramspirater i Kalmar krävs nu på 59 miljoner kronor i skadestånd för att de kopierat program och sålt dem vidare på bland annat marknader i Sverige. Så om ni funderar på att piratkopiera; tänk en gång till!
Källa: TT/Aftonbladet

 MatsB

97-04-28 Vårt namn http://www.maclabbet.com/96-01, FUNGERAR
Klockan 13.30 började vårt namn att fungera igen. Hoppas det håller i sig, och tack till enheten vid Örebro kommun som fixade felet så snabbt.
 MatsB

97-04-28 Vårt namn http://www.maclabbet.com/96-01, fungerar ej, (igen)
Om någon av våra besökare vill komma in till oss så får de se till att kunna vår IP-adress: http://194.103.205.100. Det vanliga namnet upphörde att fungera någon gång under förmiddagen. Detta är anmält till ansvarig enhet hos Örebro kommun, så vi får hoppas att det löser sig snart. Annars står vi där utan sökmöjligheter på vår server, utan mejlinglistor, mm, mm.
 MatsB

97-04-25 In Statu-tåget påbörjat!
Nu har vi lagt ut förberedelserna inför In Statu-tåget som en egen sida. Vi är i det här fallet personal och elever i MacLabbet, som ska försöka rapportera om vad som händer nere på gatan under oss.
Redan nu kan vi säga att det känns svårt att gamle Bruce missbrukas som han gör. Nu har vi hört "Born in the.." ungefär 1232 2434 ggr idag, (om ni fattar vad vi menar). Skulle någon läsa det här och ha överblivna kassetter, med vilken musik som helst på, kom ner till Rudbecksskolan, vilken tid som helst, och skänk bort det till In Statu-gänget.
Hur som helst, här är länken: TA MIG DIT NU!
 MatsB

97-04-25 Skydd mot Ellison
Apple har tagit till defensiva medel för att skydda sig ifall ryktet och Oracles Larry Ellisons uttalanden om uppköp av Apple. Man har anlitat Abernathy MacGregor Group, ett PR-företag som specialiserat sig på att motverka "hostile takovers".
Ellison har gått ut öppet och sagt att han funderar på att köpa upp Apple. Marknadsanalytiker anser att just detta, att han officiellt talar om sina uppköpsplaner, motsäger att hans avsikt faktiskt är densamma då iom uppköpsrykten så höjs aktiekursen och det blir dyrare uppköp. Det han sagt är i varje fall att han vill lägga om Apples hårdvaruplaner till att göra NC-datorer och lägga om Apples nytagna operativsystem-plan. Han har också öppet kritiserat Apples nuvarande vd Gil Amelio för frånvaro av ledarförmåga.
Du kan läsa MacWorld USAs skeptiska artikel på adress: http://www.macworld.com/daily/daily.1242.html  [källa: SvDkalJ

97-04-25 Nyhetsredaktör Kal snopet kvarglömd!
Idag skulle det ske, gräddan av eliten bland Rudbecksskolans IT-ivrare, skulle till storstan, (Stockholm), för att få sig en titt och en instruktion på den nya versionen av Authorware, ett av de främsta mulitmediaprogrammen.
Pga tågets snabbhet, X-2000, hann inte vår nyhetsredaktör Kal till stationen i tid. Eller, som han uttryckte det: "-Jag var där i tid, men tåget åkte före, liksom."
En annan orsak till att Kal inte fick åka tåg idag kan vara att Ljudlärare Amir angav fel avgångstid till stackars Kal.
Kal kunde ses blicka ut längst spåret med tårar i ögonen, detta skulle bli hans stora dag. Kanske, kanske kommer det en ny chans.... (Var snäll mot Kal idag). MatsB

97-04-24 Örebros IT-chef i MacLabbet idag!
Idag gästades MacLabbet, och övriga skolan, av Örebro kommuns IT-chef Ingemar Entell, (hoppas stavningen är rätt där). Som ett led i att öka kommunikationerna oss i mellan och också visa på våra speciella behov på Rudbecksskolan vad det gäller IT-service.
Rudbecksskolan har ju speciella behov, då vi byggt och bygger ut vår IT-användning hela tiden. Rudbecksskolan satsar ju verkligen på IT och är väl den skola som kanske kommit längst vad det gäller Internet i Örebro.
Förutom MacLabbet besöktes även PC-datasalarna i E-huset, Ljudutbildningens inspelningsstudios, Rörlig Bilds videostudio, Bildsalen, Christer Blohms Pedagogiska rum hos samhällsinstitutionen mm, mm.
Ingmar Entell fick en god inblick i de projekt vi driver här, och fick också se den kompetens vi har hos lärare och elever. Kort sagt, vi visade upp oss från vår bästa sida och visade att vi kan, tja, allt när det gäller IT, (och att vi ANVÄNDER IT dagligen).  MatsB

97-04-24 Åtta månader till julafton!
Tja, vi ville bara säga det, liksom. Som ett perspektiv på tillvaron. Och ännu har det inte blivit sommar, inte ens vår.  MatsB

97-04-23 CO2
En dag som denna. Vilken dag som helst. Utomhus är det en koldioxidhalt i luften på 330ppm [parts per million]. Denna siffra är normal. I det emminenta MacLabbet har vi det fyrdubbla. 1450ppm. Denna siffra uppmättes inte i slutet på dagen och inte under full besättning. Utan på morgonen utan speciellt mycket elever här.  kalJ

97-04-23 Testa din snabbet att söka på nätet!
Sebastian Lee, Mp1b har kikat på, CNN, nyhetskanalen och där sett adressen till en web-sida som testar hur snabb man egentligen är när man söker på Internet. Sebastian har själv försökt men är mycket hemlighetsfull över resultatet. Nu kan ni testa era kunskaper. Klicka bara här så kommer ni dit.  MatsB

97-04-22 Chatta hos oss idag!
Vi plockade hem en chat-cgi, for your pleasure only, så ni ska kunna chatta med varandra om ni vill. Det är en ganska primitiv chat, men den klarar å, ä och ö. Har ni tid och lust, skolarbetet får ju absolut inte komma i mellan, så är det bara att chatta på HÄR!
(Åtminstone en testperiod)  MatsB

97-04-21 Skandinaviensök
En ny söktjänst för dig som bara vill söka efter saker som finns på servrar i skandinavien har introducerats. Polarsearch anser sig vara bäst på webbsidor i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Se själv vad du tycker.
Adress: http://www.polarsearch.com/
För dig som vill söka endast i Sverige finns Punkt.se  [källa: InternetworldkalJ

97-04-21 Guldklappan
Guldklappan, ett pris som delas ut till informationsfilmer och multimediaproduktioner, hade i år den nya kategorin - internetproduktioner. Vinnaren blev SFs sajt för - "elegant hemsida med ett flerdimensionellt utnyttjande av mediets möjligheter".
Adress: http://www.sf.se/  [källa: InternetworldkalJ

97-04-21 Mp1a och b med i Jeopardy!
Nu kan alla som vill bli avundsjuka ta del av Henric Olofhsons reportage, med bilder, om hur det var i stortstan, med TV-inspelning och allt. Det är bara att klicka in sig på AKTUELLT från MacLabbet, eller ännu snabbare: Här!  MatsB

97-04-21 Inget möte med IT-enheten idag
I sista stund blev mötet med IT-enheten, som bestämdes förra veckan efter diverse strul, inte av. Orsaken är sjukdom. IT-enheten kommer med nya inbjudningar inom kort och MacLabbets nyhetsförmedling kommer då att rapportera om hur det var och hur det ser ut där borta, (kanske som det hemliga labbet i filmen Independence Day? Man kan ju hoppas...).  MatsB

97-04-21 Vrålsnabbt utan webbkamera
Idag märkte vi att Webbkameran började krångla, dvs den ville inte sända ut en ny bild varje sekund. Detta märktes också på serverns hastighet som drogs ner markant. Då vi stängde av Webbkameran blev det full fart igen. Nu går HAL 9000 på atomfart igen. Vi kommer dock inte att ge upp försöken med Webkameran  MatsB

97-04-19 VHS
Idag har det skrivits högskoleprov runt om i landet. På Verket för högskoleservice [VHS] sidor skall man kunna ladda hem provet [i .pdf format (Acrobat)]. För de som vill rätta skall även facit finnas tillgängligt.
Adress: http://www.vhs.se/  kalJ

97-04-18 Guldmusenvinnarna presenteras
Tidningen MacWorlds svenska utgåva har korat Guldmusenvinnarna bland shareware-program för Macintosh. Följ den här länken så, ser du vilka som vunnit, och kan också ladda hem det som du tycker verkar intressant. OBS, sitter in i MacLabbet så får ni inte installera några program här!!  MatsB

97-04-18 GOD NYHET 3: Webbkameran kör rörliga bilder!
Hi-hiii, ho-ho. Vi går i taket här i MacLabbet, av lycka. Nu när vi fått mer minne till servern, (HAL 9000), kan Webbkameran spotta ut en bild i sekunden. Och det, mina damer och herrar, gör att det rör sig när man tittar, som på TV.
De krakar med modemuppkoppling som sitter hemma och surfar får väl knappast så snabba bilder, men ändå!
Webbkameran nås från vår hemsida MacLabbet  MatsB

97-04-18 GOD NYHET 2: Nyhetsredaktör Kal tillbaka!
Han är på gott humör och svarar på tilltal.  MatsB

97-04-18 GOD NYHET 1: Helen vann pris: BÄSTA LÄRARE!
Man skulle ju kunna tro att Helen Andersson, lärare på Medieprogrammet får pris här på Rudbecksskolan för utomordentliga pedagogiska och didaktiska insatser, (bra knep för att få elever att lära sig), men icke. Ett sådant pris utdelas inte här, utan det är Högskolan i Örebros studenter, (humanistiska institutionen), som står som prisgivare.
I MacLabbet har vi alltid trott på Helens kvaliteter, och som sagt, de står sig också numera i den akademiska världen, där Helens doktorstitel kommer allt närmare.
(Vem sa att det inte var kvalitet på Medielärare, (även de ofrälse, utan lärarpeddan).
Ta en titt på Helen. Så här såg hon ut när hon var nyklippt för ungefär ett år sedan.  MatsB

97-04-17 GOD NYHET: Nyhetsredaktör Kal hem från London i natt!
Äntligen kommer snajdarn hem från sin mycket hårda vistelse i London med fadren. Kultur, museer, utställningar och annat nyttigt har betats av i en aldrig sinande ström.
Welcome back, man of Mac!
Från och med i morgon fredag, eller kanske i värsta fall, måndag, kan besvärliga elever få räkna med tillsyn igen.  MatsB

97-04-17 Apple i förlust, igen!
Den här gången går Apple med 708 miljoner dollar i förlust. Orsak: Köp av NeXt och en svag försäljning. Men beställningar på 420 miljoner dollar väntar på att produceras.
Hos Apple i staterna menar man nu, (igen), att man ser ljust på framtiden och att det värsta nu är över.
Jo, det kan vi ju hoppas!
MacLabbets personal tycker att Apple bör kicka några börsgubbar och ta in några uppfinningsrika snubbar istället, som vågar.
Men, det är klart, hur värjer man sig mot lagstridiga beslut i t ex Sverige om att kommuner endast ska inhandla MicroSoftprodukter, köra med Office-paketet och gynna Dos-världen? Med konkurenter som kan kontrollera kommuner har Apple ingen chans, även fast det finns eldsjälar som kämpar på och tycker att Macintosh passar vädigt bra för dem. (Som vi, några stycken på Rudbecksskolan).
Nej, det är bara att bita ihop och hoppas att Apple inte kvävs totalt av jättens tentakler.  MatsB

97-04-16 Falskt brandlarm idag
Någon hade slagit in brandalarmet idag, vilket utlöste utrymmning av skolan. Något som var intressant i sammanhanget var att samtidigt som elever gick ut från skolan, gick andra ungdomar in, åt motsatt håll, liksom.
Med gemensamma lärar och teknikerkrafter avvisades dock dessa ungdomar.
Det är ett otyg att sabba. Kostade skolan tusentals kronor i avgift till brandkåren, helt i onödan. Pengarna kunde ha använts bättre!  MatsB

97-04-16 Mycket mer minne i HAL 9000
Nu har vi fått nytt minne i HAL 9000, som fungerar. Vi hade 24 MB och har nu tryckt in 32 MB till. Det gör 56 MB.
Tyvärr verkar det som om det fortfarnde pågår en massa strul hos IT-enheten, så vissa avbrott i kommunikationen kan förekomma ändå.
Under förmiddagen och lunchen stod HAL stilla för att de minnen vi opererade in igår gick sönder. Men som sagt, nu är de utbytta.  MatsB

97-04-15 Mer minne i HAL 9000
Idag har vi tryckt in 16 Mb mer minne i vår webserver HAL 9000. Så nu ligger han på 40 Mb och tickar. Det ska in 16 Mb till innan vi är nöjda för den här veckan.
Det har gått verkligt bra att köra på 24 Mb som vi gjort hitills, men nu kan vi testa lite fler cgis och sådant, (små hjälpprogram).  MatsB

97-04-15 NU FUNKAR ALLT IGEN!
Måtte detta bli sista rapporten om IT-enhetens problem. Jag förstår att ingen orkar läsa om det mer, men ännu värre är att jag inte orkar skriva om eländet mer.
Nu, klockan 17.30, tisdagen den 15:e april, så funkar allt i alla fall.  MatsB

97-04-15 Vårt domännamn fungerar igen, (kl. 09.30)
Nu ska våra adresser på webben fungera igen. Vi ska fira hela dagen! Tack IT-enheten!  MatsB

97-04-15 IT-enheten bjuder in MacLabbets webmästare för konsultationer!
Birgitta Ehlin ringde under tisdagsmorgonen till MacLabbet och meddelade att hon bjuder in MacLabbets Mats Blomgren och PC-datorernas Bengt Larsson till ett möte på måndag 21 april, (hoppas det blir kaffe med dopp också).
Ett trevligt och lovärt initiativ. Klockan 10-12 äger det mycket viktiga mötet rum. Rapport om detta kommer senare.
(I övrig så fungerar e-posten och domännamnet fortfarande inte i skrivande stund, 09.00).  MatsB

97-04-14 Domän-namnet försvunnet kl. 18.30!
Tja, vad ska man säga? Ingen e-post, och nu har vårt domän-namn försvunnit.
http://www.maclabbet.com/96-01 fungerar inte. Enda sättet att ta sig hit är om man har IP-adressen: http://194.103.205.100, som vi använt förut. Men eftersom vi gjort nya sidor som heter maclabbet....osv, så är nog över hälften av sidorna oåtkomliga nu, om någon ens kommer in till vår förstasida.
 MatsB

97-04-14 E-post fungerar för IT-enheten, vi får vänta!
Nu, (11.55), har man fått igång e-posten hos IT-enheten på Örebro Kommun. Tyvärr är den server som betjänar Rudbecksskolans e-post stendöd. En transplantation av hårddisk planeras och genomförs just nu. Vi kan bara hoppas att patienten överlever och snabbt kommer på benen.  MatsB

97-04-14 KK-stiftelsen till Rudbecksskolan idag
Kunskaps och kompetensstiftelsen, KK-stiftelsen i vardagligt tal, kommer på besök idag. Alla elever anmodas att vattenkamma sig och säga ni till lärare.
Rudbecksskolan får ju, som ni redan vet, 3 miljoner kronor av Stiftelsen för att arbeta med att öka IT-användningen på skolan. Pengarna ska gå till utbildning och höjande av kompetensen hos lörare. För att vi ska få pengarna måste Örebro kommun satsa lika mycket på hårdvara, dvs datorer, som motprestation.
Vi har nu fått pengar i något år och Stiftelsen vill nu se hur vi har det. Synd att e-posten inte fungerar då!
Enligt en färsk rapport från IT-enhetet, jobbar de på det fortfarande. Problemet är en brandvägg som inte vill fungera ordentligt på en ny server.  MatsB

97-04-14 E-posten står fortfarande still!
Klockan är över 11 och ingen e-post. Kanske ansvariga för detta skulle ta en titt på artikeln om Mac-servrar vi presenterade här i fredags. Titta igen här!  MatsB

97-04-14 PC-sidan har problem med Internet
Det verkar som om det inte bara är problem med e-posten. PC-datorerna på skolan har också svårt, för att inte säga omöjligt, att nå kontakt med yttervärlden.
 MatsB

97-04-14 E-posten står still!
Sedan i söndags, (igår), står e-posten stilla. På Örebro kommun är man informerad, men har inte lyckats åtgärda problemet ännu, (kl. 09.07).
Vi kan bara undra hur många brev som inte har kommit fram.
En högre driftssäkerhet och en bemannad service dygnet runt, vore önskvärt, om man tar IT på allvar här i Örebro. Att låta sådana här funktioner vara obevakade i flera dagar känns inte seriöst!  MatsB

97-04-11 Ingen vann 100 000, ingen tog sig in i Mac-servern!
Som vi tidigare berättat har man på http://www.hacke.com, utlyst en tävling där det gällde att ta sig in på deras Mac-server och förändra innehållet. Lyckades man med det skulle man vinna 100 000 kronor. Folk från hela världen har försökt, men ingen lyckades, så klart.
Läs vad man skriver om tävlingen, nu när den är över. Nyhetsredaktionen har omsatt ett mail till html-text så ni kan läsa. Det är en riktigt rolig läsning, speciellt för alla Maccare, men också för andra. Läs vad "hackes" ägare skriver genom att klicka här!
Vi rekommenderar läsningen från MacLabbet.  MatsB

97-04-11 England behöver 300 000 programmerare till år 2000!
Enligt tidningen MacWorld så behöver datorerna i England 300 000 personer som programmerar om dem så att de funkar också efter tusenårsskiftet.
Det hela beräknas kosta cirka 380 miljarder, vilket är tre gånger dyrare än tidigare beräkningar.
Vi som lever i Mac-världen behöver inte bry oss om PC-världens stenåldersteknologi. Våra Maccar förstår att det blir år 2000 på nyårsafton 1999, i motsats till PC/Dos-datorerna som tror att det blir år 1900!.
Med Maccen in i nästa årtusende!  MatsB

97-04-10 Statistik över MacLabbets server nu tillgänglig
MacLabbet har fått tag i en programvara som presenterar statistik över hur många och vilka sidor som besöks på vår server HAL 9000 (som bla dessa nyheter ligger på).
Är man nyfiken på hur det går för sin eller andras sidor, eller vill jämföra sidor med varandra, klickar man bara in sig på MacLabbets Experiment, där en länk för en vidare, (Serverstatistik).  MatsB

97-04-10 Nyhetsredaktör Kal flyr till London
Plötsligt tvingades Kal iväg från MacLabbet och alla Maccarna. Det var oväntat men hans far försöker få honom att inse att det också (faktiskt) finns andra ämnen i livet än datorer.
Trevlig vecka i London, Kal. Var lugn, vi som är kvar är avundsjuka.  MatsB

97-04-10 Solen exploderar, problem med datorerna väntas!
Enligt astronomer och tidningar och TV så har solen jazzat igång ordentligt. Ungefär vart 12:e år så blir det explositioner som kastar iväg protoner och neutroner, (konsultera närmaste naturkunskapslärare om ni inte förstår), mot jorden.
Det här molnet far iväg med 8 mil i sekunden och når jorden idag. Det hjälper inte att ducka eftersom solmolnet är någon miljon mil brett.
Troligtvis får vi sollbada fram till sekelskiftet lite extra. Det här kommer troligtvis också att påverka tele- och datatrafiken på jorden. Datorer slås ut och det blir allmänt kaos, (bitvis, åtminstone i MacLabbet).
Förra gången det blev så här slogs stora delar av den Kanadensiska teletrafiken ut.
Tyvärr kan vi inte ringa till Telia och klaga, den här gången, om så blir fallet.
Från och med idag bör ni använda solskyddsfaktor 23 i MacLabbet.  MatsB

97-04-08 PC in my Mac
Connectix, företaget som utvecklat RAM och Speed Doubler släpper till sommaren en PC-emulator till Mac. Med den kan du emulera hårdvara som en Pentium Processor, Soundblaster Pro och Intels moderkortsteknik. Detta innebär att du kommer kunna köra alla Intel-baserade operativsystem på en modern mac [kräver troligtvis en snabb 603e eller 604 processor] såsom Win 3.11, 95, 97 [när det nu kommer], NT, OS/2 samt en mängd UNIX-dialekter helt smärtfritt.
Man blir ju lite fundersam när en sådan här nyhet kommer tidigt i April men det är faktiskt inte ett skämt.
Tja, vad skall de skylla på nu då?  [källa: MacWorldkalJ

97-04-08 Netscape Beta
Netscape Communications har släppt en ny beta på Netscape 4.0. Detta är den tredje versionen och ett steg närmare mot nästa generation webbläsare.
Nytt är nya delar i Communicatorn som programmet kommer att kallas. Netscape Navigator kommer bara vara en del i det nya paketet. Dynamiska HTML-taggar är andra saker som kommer att implementeras. Läs om detta och ladda hem betan på adress: http://home.netscape.com  [källa: MacWorldkalJ

97-04-08 Telia VDSL
Telia research har som första företag i världen utvecklat en teknik som gör vanliga telefonlinjer [de som redan ligger i marken] till flerfiliga "information superhighways". Överföringen kommer vara enorm jämfört med idag. Man skall tom ha möjlighet att ta hem rörliga bilder i biokvalitet över dem. Tekniken kallas VDSL och beräknas vara i kommersiell drift redan nästa år.
Telia... Hmm. Bill Gates kanske vill köpa?  [källa: Expressens Online NyheterkalJ

97-04-08 Microsoft + WebTV
Microsofts Bill Gates har köpt WebTV Networks, ett företag som utvecklar hårdvara som gör det möjligt att surfa via tvn, för 425 miljoner dollar. MacLabbet tycker det är tur att killen inte vill dominera fler marknader än just de som rör datorer och kommunikation. Om han skulle ha storhetsvansinne vad det gällde allt skulle säkert hans nuna pryda alltifrån Ica- och Konsum-butiker till klädaffärer till vad som helst...  [källa: Expressens Online NyheterkalJ

97-04-08 Fyra dagar kvar att tjäna 100 000 kronor!
Nu har ni endast fyra dagar på er att hacka er in på http://hacke.infinit.se/. Man har höjt insatsen från 60 000 till 100 000 kronor nu. Kanske har man blivit för säker?
Det enda ni behöver göra är att hacka er in i deras Appleserver och ändra på deras sida, så har ni 100 000 som i en liten ask. Observera: Detta hackande är tillåtet, annars är det attans förbjudet.
Fast det kan väl tänkas att Appleservern är för svår, även för små DOS-knott?
Ge er iväg dit nu!
 
MatsB

97-04-08 70 procent svenskar för censur på Internet!
Enligt dagens Aftonbladet är många svenskar för censur på Internet. Det som är mest intressant med denna undersökning, som genomförts av SIFO, är att de som aldrig kopplar upp sig på nätet är mer än dubbelt så angelägna att införa censur som de som kopplar upp sig!
Som vanligt blir det väl de som inte har en aning om vad de svarar på för fråga eller vad det handlar om, som blir de som i slutändan får sin vilja fram.  MatsB

97-04-06 Dataterm
Svenska datatermgruppen har reviderat igen och är nu uppe i version 7. Nytt sen sist vi rapporterade är att Mats har blivit webbmästare [detta har vi dock i MacLabbet alltid vetat] alternativt webbansvarig. Jag [kalJ] är väl något liknande en webbinfoansvarig [infomaster].
Chip, alltså ett datorchip, anses vara ett för diffust begrepp. Istället föreslår de komponent, ett mycket mindre diffust ord.
Se de övriga mer eller mindre kompetenta rekommendationerna för internetutvidgning av det svenska språket på adress: http://www.nada.kth.se/dataterm/  kalJ

97-04-06 MacLabbet hos Apple i staterna
Alla kanske inte känner till det ännu, men vi är faktiskt representerade på Apples hemsida i USA.
Som en av fyra användargrupper i Sverige, (en annan är faktiskt Teknis Äpplen). Vill ni kika hur det ser ut med globala MacLabbet hos Apple kan ni klicka här!  MatsB

97-04-06 Krasslig?
Känner du dig lite krasslig? Funderar på att gå till sjuksyster?
Strunta i det. Uppsök Apoteket, på internet. Där får du tips om diverse krämpor och annat som är apotekit...  [källa: Expressens Online NyheterkalJ

97-04-04 Saudiarabisk prins köper Apple-aktier
Enligt tidningen MacWorld så har en Saudisk prins köpt 5 procent av Apples aktier till ett värde av 120 miljoner dollar.
Snubben tror stenhårt på att Apple-aktierna ska ge god avkastning.
De här rika prinsarna brukar ju inte ha fel. Hoppas han har rätt den här gången också.  [källa: MacWorldMatsB

97-04-04 Internet ut i världen igen kl. 08.15
Sedan onsdag kväll har möjligheterna att komma ut på Internet varit obefintliga. Nu verkar det som om det fungerar igen. Örebro Kommuns IT-enhet har legat på hårt den här gången, och tydligen kommer ett nytt avtal att skrivas på under dagen, mellan Örebro och Telia, som ger SERVICE!
Anmärkningsvärt är att det hela felanmäldes redan igår morse och inte började fungera förrän nu.
Varför? Tja, här i MacLabbet tror vi att det beror på att man inte tog tag i det här ordentligt igår. Nonchalans eller inkompetent organisation, vem vet? Men när man väl tog tag i det så kan man ju tänka sig att personalen börjar kl. 08.00 på Telia också idag, och att felet egentligen bara tog 15 minuter att åtgärda när man väl började. (Visst är vi konspiratoriska, men kom igen, hur ser världen ut?)  MatsB

97-04-03 Mac-Teleport 2.1
Eftersom internet är ur funktion, (någon av de kompetenta medarbetarna på telia har troligtvis trampat på någon sladd. Hur fungerar det då?
Jo, genom att fästa ett par högtalare i scsc-uttaget och sätta dem på huvudet och starta det nya programmet Mac-Teleport 2.1. Med det kan vi sätta oss i förbindels med varje nyhetsbyrå över hela världen där en dator finns och har någonting att berrätta.
Under tiden som detta meddelande skrivs så kan vi t.ex. meddela att en ko har vält på en åker utanför Linköping, att Kajsa Svensson i Svappavara fyller 65 på onsdag och att det är rea på Domus. De säljer skosnören för 3.50. Detta erbjudande gäller bara de bruna...
Vem behöver internet?
 MatsB och kalJ

97-04-03 Internet ut i världen ur funktion
Sedan igår kväll, vid 23.30 tiden, är vår kontakt med yttervärlden bruten. På kommunens IT-enhet, telefon 019-215500, (de har ingen speciell e-postadress!!!), meddelar man att felanmälan gjorts till Telia.
Vad Telia tänker göra åt detta, när det blir klart och vad det är för fel, är frågor MacLabbets Nyhetstjänst inte lyckats få reda på.
Som vanligt känns det mycket, mycket tråkigt att vår IT-skola, som fått 3 miljoner kronor av statliga KK-Stiftelsen för IT-främjande åtgärder blir frånkopplad från omvärlden då och då.  MatsB

97-04-02 Tidde kämpar på (kl. 15.00)
Det återstår bara en timma av Datorolympiaden och med undantag för en kortare lunch, har Tidde kämpat på väl.

Hur är formen?
-Jo, det går an, fortfarande...

Vi i MacLabbet håller tummarna.  MatsB

97-04-02 Henrik "Tidde" Tidefelt finalist i Datorolympiaden idag!
Henrik Tidefelt i Nv3b på Rudbecksskolan och tillika Teknis Äpplens ärade medlem nr 5, gör idag sitt bästa för sig själv och skolan i riksfinalen av Datorolympiaden.
I höstas var det kvaltävlingar och Henrik var en av ett tiotal studenter på Rudbecksskolan som deltog då. Det gick bra och idag är han en av drygt 30 studenter över hela landet som tävlar i den stora finalen.
Datorolympiaden går ut på att lösa ett antal numeriska uppgifter. Det är ganska likt matematik men problemen går oftast inte att lösa med matematik eftersom man måste pröva sig fram och då är en bra dator ett bra hjälpmedel.

Varför har du valt att göra detta på en Power Macintosh i MacLabbet?
-Dels för att jag har tillgång till mer internminne än hos en Dos-maskin, som bara ger mig 640 k att jobba med, hos Macintosh får jag mycket mer, dels för att Code Warrior är en så hemskt bra miljö att arbeta med (Programmeringsverktyget Henrik använder). Sedan är ju Macintosh en fantastisk dator och det gör ju sitt till.

Varför gör man detta?
-För uppgifter av matematiskt slag där matematiken inte räcker till är detta nyttigt.

Henrik har 6 timmar på, sig, från klockan 10.00, att lösa 8 uppgifter. Lyckas han går han till en världsfinal med allt av ära och berömmelse detta medför.

Vill ni titta på honom där han sitter och svettas, så får ni försiktigt och tyst närma er honom i Webmästarns rum innanför MacLabbet.
 MatsB

97-04-01 THS regerar
Efter massiva påtryckningar på kommun och skolledning så har skolans hissar nu blivit tillgängliga till vilka som helst. Inte längre är det ett privilegium för den härskande överklassen anställda på skolan. Det är bara att gå ner till vaktis-Bosse och be om en hissnyckel så är den din för all framtid.  kalJ och MatsB

97-04-01 Helen Andersson
MacLabbet har den glädjande nyheten att berrätta att Helen Andersson, lärare i mediekunskap bla. a. i helgen vann en stor Rumba-tävling i Lindesberg. Helen och hennes man Rune vann överlägset i konkurrens med 240 anmälda par. MacLabbet säger grattis. Vinsten uthämtas på ICAs fruktavdelning.  MatsB

97-04-01 Rudbecksskolan satsar bara på macar
Enligt vad MacLabbets nyhetstjänst erfar, har Gymnasiechefen Lars Ekevärn och resten av skolledningen beslutat att helt övergå till Macintosh-datorer. Detta har skapat stor turbulens på skolan.
- Det var det värsta jag hört, säger Ulf Pott, samtidigt som han slår näven i bordet.
- Det kan vi inte tolerera, det är absurt, jag är . . . mållös, säger Bengt Larsson.
Lars Ramberg och Göran Åkesson meddelar att de är oanträffbara, Åkesson med tillagt mumlande om WindowsNT på PowerPC processorer.
MacLabbets nyheter återkommer med mer information så fort den blir tillgänglig.  kalJ och MatsB

97-04-01 Ytterligare en dag till av lugn
Idag, tisdag, är den sista dagen av lugn och oro i MacLabbet. Tyvärr måste vi sedan välkomna tillbaka de elever som har glassat sig igenom ytterligare ett lov av lättja. Vi, MacLabbets medarbetare, har naturligtvis arbetat hela lovet så att svetten runnit - för oss är talesättet: ingen rast, ingen ro. Denna dag tillägnar vi Gil Amelio.  kalJ


9604 | 9605 | 9606 | 9607 | 9608 | 9609 | 9610 | 9611 | 9612 | 9701 | 9702 | 9703 | 9704 | 9705 | 9706

MacLabbet 3.0 | Denna sida har setts gånger sedan 970310.