Dessa nyhetssidor är från MacLabbet Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycket är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta : värda att läsa. Är det nårgot du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktörer - kalJ [kalJ@gim.net] och MatsB [mats.blomgren@bf.orebro.se]
Om du vill komma till en annan månads nyheter så använder du rullgardinslisten i övre högre hörnet.


96-09-30 Bildningsförvaltningens e-postfunktion fungerar igen
Allt är frid och fröjd, tills vidare....

96-09-30 Bildningsförvaltningens e-postfunktion ur lag
Under måndagsmorgonen har det varit avbrott på mail-funktionen för oss på Rudbecksskolan. Förhoppningsvis kommer det hela igång snart igen, (09.46).

96-09-27 En svensk sökmaskin för Internet
Lycos har öppnat en svensk sökmaskin i Sverige. Man kan söka på drygt 1 miljon svenska sidor eller 66 miljoner andra, världen runt. Du kommer dit via MacLabbets hemsida där vi lagt upp en länk.

96-09-27 Brandlarm under fredagseftermiddagen
De elever och lärare som var kvar i skolan under fredagseftermiddagen fick sig en tur till Sveaparken, där brandbildarna (tre stycken) svepte förbi med tjutande sirener.
Tack och lov så verkade det hela bara vara en övning och alla kunde efter en stund vända tillbaka till skolan igen.

96-09-27 Ursäkta stoppet!
Under kvällen och natten till fredag, idag, har servern stått stilla. Det har berott på att fildelningen från Webkameran hakat upp sig. Allt annat startar upp automatiskt vid systemfel på servern. Men den fastnar i fildelningen. Vi försöker hitta en lösning så snart som möjligt. Under tiden ska vi bli bättre på att stänga av Webkameran på nätterna.

96-09-26 Nätverket i olag
Under torsdagsmorgonen har det varit svårt att skriva ut och att kontakta datorer i MacLabbet och bland Maccarna vid samhällsinstitutionen. Det går däremot bra att surfa på Internet!
Tydligen är det något fel på skolans nätverk , (kl. 11.31).

96-09-26 Påven invigde på Mac i Frankrike
Påven, överhuvud för en miljard katoliker var i Frankrike i veckan. En av hans uppgifter blev att inviga de franska katolikernas hemsida. Vilken dator han använde? Tja, titta själva här!

96-09-24 Nytt svenskt system till Mac om några veckor
I USA har System 7.5.5 tydligen blivit mycket väl mottaget, uppger MacWorld. Om några veckor väntas det hit. Man ska inte stoppa in det amerikanska systemet i sin svenska dator, om man hittar det på internet. Det blir bara trassel. Vänta istället.
I det nya systemet är vissa utskriftsproblem lösta och de flesta plötsliga systemfel blir ett minne blott.
Läs mer Mac-nyheter här!

96-09-22 Säkrare Webserver
En av MacLabbets gamla elever, Björn B-M, bidrog under söndagen till att denna Webserver blev ännu mer pålitlig. Genom att installera programmen Kip It Up och AutoBoot så startar servern om sig sjäv om det skulle bli något systemfel eller så under obemannad tid.
Programmen kollar också att alla program som servern behöver verkligen är igång och friska.
Så, står det still någon gång ni är här på besök, vänta ett par minuter och försök sedan igen. MacLabbet, for your pleasure!

96-09-20 Snart TV i MacLabbet
Irve Karlsson, en av Rudbecksskolans tekniker började under dagen att borra i väggarna här i MacLabbet. Orsaken är att han ska dra in antennsladd till oss så vi kan spela in från TV-kanalerna till datorerna, och sedan bearbeta detta material, som stillbilder eller multimedia. Vi tackar och bugar.

96-09-17 Föräldramöte i morgon
I morgon kväll, kl. 19.00 inbjudes föräldrarna till Medie-ettorna till ett föräldramöte. Det är en information från oss på Medieprogrammet där vi talar om hur linjen fungerar och presenterar oss. Sedan blir det kaffe med dopp.
Alla föräldrar hälsas väkomna!

96-09-16 Internet nere under helgen
Inte förrän vid 09.00-tiden idag måndag började e-post och Internet att fungera igen för oss på MacLabbet. Troligen var det något fel på kopplingen ut från Bildningsförvaltningen som upptäcktes under måndagsmorgonen.
Det är tråkigt att det händer, när man tänker på att fler och fler inom Rudbecksskolan har börjat kommunicera med hjälp av e-post. Hur många brev som inte kom fram i helgen får vi aldrig veta.

96-09-13 Webkameran fungerar igen
Tack vare vår specialist, Kal J Ström, har vi lyckats få igång vår Webkamera igen. Det hela utspelar sig i färg och uppdateras en gång i minuten, dygnet runt. Varför inte titta in nu?

96-09-11 Studentspex på Internet via CU-SeeMe på fredag
På fredag, 13 september, visar Lundaspexarna sitt studentspex Sinbad Sjöfararen direkt via videokonferensprogrammet CU-SeeMe. Det betyder live-utsändning av rörlig bild och ljud. Det är premiär för spexet som börjar klockan 20.00 och tar cirka två timmar. Har man uppkoppling mot Internet hemma, eller från någott annat ställe så kan man få lite gratisunderhållning.
Läs MacLabbets CU-SeeMe-information, där du också hittar en länk till det ställe där du kan ladda hem programmet, genom att klicka här!
Det spelar ingen roll om du har PC eller Mac. Programmet finns i båda versionerna.

96-09-11 Friluftsdag på Rudbecksskolan
Idag var alla elever på Rudbecksskolan ute i det fria och deltog i allehanda aktiviteter i form av Friluftsdag. I Sveaparken hade årskurs 1 säcklöpning, vanlig löpning, stövelkastning, äggkastning, och dragkamp bland annat. Tyvärr vann inte någon medieprogramsetta förstapriset (Guldstöveln) men de kämpade väl, enligt vår hemliga källa.

96-09-09 Rekord i antalet omstarter (very få)
Antalet omstarter är knappt mätbart längre i MacLabbet efter det att vi fick ip-adresser till våra datorer.
Det är helt enkelt en enorm skillnad. Det hela visar på nödvändigheten av schyssta nätverkslösningar för datorer, som ju lätt blir lite kinkiga om kommunikationen mellan dem själva och Internet inte fungerar så bra.
En annan orsak till det låga antalet påtvingade omstarter är att vi har System 7.5.3, uppdatering 2.0 på dem allihop.

96-09-09 Kolla premiären på Mission Impossible på Internet ikväll!
Från klockan 18.00 till 01.00 kan ni som är intresserade av filmpremiären på den nya Tom Cruse-filmen Mission Impossible, följa med direkt från galapremiären i Stockholm. Det enda du behöver är en WWW-läsare, och det har du ju eftersom du läser det här.
Ok, vad väntar jag på? Ta mig dit!
Det finns också en väldigt HOT multimediatävling kring filmen här!

96-09-08 Livevideo från MacLabbet!
Ni som har CU-SeeMe, videokonferensprogrammet för Internet, kan nu kika in i MacLabbet och se hur vi har det. Bara en i taget visserligen. Men att skaffa CU-SeeMe är gratis. Och att få chansen att kolla in oss, till och med prata eller chatta med oss i real-tid, är väl inte så dumt? Mer information får du på den här sidan.

96-09-06 Rudbeckelever i Borås för IT-mässa!
Några av MacLabbets mer frekventa besökare, bland annat Kal och Björn, är tillsammans med några andra elever på en stor mässa om IT i Borås i helgen. Enligt e-post till Nyhetssidan så avverkade de hela mässan på en timma och 45 minuter. Vi ser med spänning på rapporter från deras resa.

96-09-06 E-post till lärare nu ordnat
De flesta lärarna på Medieprogrammet har nu fått instruktioner i hur de ska börja använda e-post i större skala. Fråga gärna respektive lärare innan ni skickar till dem för första gången. Här är en länk som tar er till listan med lärarnas e-postadresser.
Börja skicka e-post!!!

96-09-05 Schemastrul, tyvärr
Idag har det rådit förvirring i MacLabbet. Scheman har inte stämt med varandra och lärare och elever har inte träffats där de skulle. Förhoppningsvis kan klarhet komma att råda innan dagen är över.

96-09-04 Idag får de flesta eleverna e-post
Nu verkar det som om e-postadresserna är utdelade till de flesta klassföreståndarna. Därmed kan vi på Rudbecksskolan börja använda IT i större skala och bli en ännu bättre IT-skola.
Om alla tar på sitt eget ansvar, lärare som elever, att lära sig skicka och ta emot e-post, så blir vi allesammans lyckligare och effektivare. Välkomna till 90-talet!

96-09-02 Schema och annat virrvarr, fria tider
Tyvärr kan vi inte presentera ett ordentligt schema för Gröna användartider till MacLabbet ännu. Alla schemaändringar gör att det tar lite tid att komma fram till vilka som har kurser här och när.
Vi återkommer till detta så snart det blir klart.

96-09-02 Avbrott i kommunikationen på Internet
Under måndagseftermiddagen var det avbrott i Internet-kommunikationen ut till vida världen för oss här på MacLabbet. Enligt IT-jouren på Bildningsförvaltningen berodde det hela på ett fel hos Telia. Men nu, 16.22, tycks allt fungera som det ska igen.


9604 | 9605 | 9606 | 9607 | 9608 | 9609 | 9610 | 9611 | 9612 | 9701 | 9702 | 9703 | 9704 | 9705 | 9706

MacLabbet