Dessa nyhetssidor är från MacLabbet Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycket är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta : värda att läsa. Är det nårgot du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktörer - kalJ [kalJ@gim.net] och MatsB [mats.blomgren@bf.orebro.se]
Om du vill komma till en annan månads nyheter så använder du rullgardinslisten i övre högre hörnet.


96-08-30 Klotterplank installerat och klart!
För att eventuellt sänka nivån på debatten och skvallret här på Rudbecksskolan, Medieprogrammet eller i MacLabbet, har vi inrättat ett elektroniskt klotterplank. Här kan alla skriva nästan vad de vill utan att behöva ange avsändare. Titta in där nu!
Vi kan bara hoppas att nivån hålls någolunda över rimlig nivå....

96-08-30 De gröna tiderna ändras nu igen
Eftersom schemat idag är i sin tredje upplaga så blir det lite ändringar vad det gäller MacLabbets Gröna tider, dvs de tider då eleverna kan komma in och arbeta på egen hand. Se salschemat på dörren för närmare information.
Vår ambition är att så snart vi har installerat klart programvaran till våra PowerBooks så kommer de att göras tillgängliga också under lektionstid i MacLabbet. (Förlåt den alldeles för långa meningen)

96-08-30 Nu börjar hemsidorna droppa in..
Från och med idag kan eleverna på Medieprogrammet själva lägga upp sina sidor på MacWebben.
Genom att de får en kod via fildelningsfunktionen som finns hos Macintosh, kan de själva logga in på servern för att ändra och uppdatera sina sidor. Alla är naturligtvis ansvariga för sina egna publikationer, som i moral skall följa FN-stadgan. Så nu kan ni antagligen dag för dag följa med i utvecklingen och se antalet hemsidor stiga.

96-08-28 Angående e-postadresser
Vid eftermiddagens möte med skolans IT-råd visade det sig att de nya e-postadresserna för skolans alla elever nu är på gång. Via klassföreståndarna får eleverna adresserna, troligen redan med början i nästa vecka.
Tillsammans med de personliga e-postadresserna får eleverna en speciell användare till PC-datorerna som ska gälla under hela skoltiden.
Om elever inte sköter det förtroende de får, kan de fråntas både e-postadress och användare, meddelas det från säker källa.

96-08-28 Strömavbrott
Strax efter 14.00 blev det strömavbrott i MacLabbet, och som det visade sig, över hela staden, tydligen. T-ljudklassen som hade undervisning, fick en välförtjänt extra rast.
En halvtimma senare kom strömmen tillbaka igen. Detta får oss att tänka på hur mycket vi gillar ström, egentligen.
Till vår glädje så startade vår Apple server, den ni läser från nu, helt automatiskt, och var igång igen någon minut efter det att strömmen var tillbaka.

96-08-27 Julafton mitt i sommaren: fortsättning
Nu har vi installerat ip-adresserna på våra Maccar. Allt fungerar utmärkt. Hoppas att det fortsätter så. Vi måste tacka alla inblandade till detta underverk. Vi gör det nu.
Tack till Anna Krochmal och Palmbrandt på Bildningsförvaltningen, Göran Åkesson, Lars Ramberg, Bengt Larsson och Lars Ekevärn samt IT-rådet på Rudbecksskolan. Det gick till slut. Tack!

96-08-27 Julafton mitt i sommaren: IP-adresser till alla Maccar!!!
Äntligen, äntligen, har vi fått ip-addresser till alla Maccar. Nu kan vi surfa ostört på nätet i fortsättningen.
I MacLabbet har vi haft stora problem med att vara länkade ut mot Internet via ett Novix-program på Bildningsförvaltningens server. Det har kraschat stup i ett. En omstart var 5:e minut per dator har inte varit ovanligt. Detta har tärt på både elever och lärare, som ifrågasatt vad som hänt, och varför?
Förhoppningsvis är nu problemen med detta ur världen och vi kan smärtfritt surfa, videokonferensa, chatta och skicka e-post från MacLabbet framledes.

96-08-21 Välkomna tillbaka till ett nytt läsår!
Då var det dags igen. Vi i MacLabbet ser fram emot att träffa alla nya och gamla elever. Vi säger kort och gott Hej! Titta gärna in i Nya MacLabbet. Vi är i M-huset.
Det var en mycket varm dag, ska tilläggas. Alla nästan flöt bort i värmen. Men nu är vi igång igen. I morgon börjar lektionerna här i MacLabbet.

96-08-20 I morgon 21:a augusti börjar terminen
I morgon onsdag kommer eleverna tillbaka till Rudbecksskolan efter ett ansträngande sommarlov med fågelkvitter och getingar. MacLabbets Webservise hälsar alla välkomna tillbaka!

Årskurs 1 klockan 09.00 i aulan
Årskurs 2 klockan 10.00 i aulan
Årskurs 3 klockan 11.00 i aulan

96-08-17 Översystemoperatören på scenen i stadsparken idag
Det är inte bara datorer för Webmaster Blomgren. Idag och ikväll hålls en gratiskonsert med Blue Pearls of 96 i Stadsparken i Örebro. En slags pick-nick där bandet står för musiken, så klart, och alla andra som kommer står för trevnad. Enligt vad MacLabbets nyhetsredaktion erfar anser herr Blomgren att det behövs blues för att rensa bort fetvadden i skallen efter för mycket surfande på nätet. Alla är välkomna vid 16.30 och framåt denna lördag.

96-08-16 Lärarna lär sig i MacLabbet
Under fredagseftermiddagen kommer några av Medieprogrammets lärare att lära sig avancerade grunder i Mac-kunskap här i MacLabbet. Med början klockan 13.00 undervisar MacLabbets egen Översystemoperatör herr mm. Blomgren i fildelning, nätverk, Claris Works, Netscape, e-post och dylikt.
Detta kommer att komma eleverna till godo under terminerna. Bland annat talas det redan om att lämna in uppgifter elektroniskt via datakommunikation.
Ni kan titta på eleverna/lärarna genom att gå hit.

96-08-14 PowerBook till MacLabbet
Idag anlände äntligen våra efterlängtade PowerBook 190 till MacLabbet. Nu har vi en vecka på oss för att installera programvaror och ansluta till Internet. Meningen är att ett par ska användas av lärare och fem i MacLabbet för snabb Internetsökning, e-post eller textproduktion.

96-08-13 Lärarna igång igen i morgon
Nu börjar en vecka av planering och förberedelser för lärarna på Rudbecksskolan. Vad det gäller Medieprogrammet så har det ju tillkommit några nya förmågor i Rörlig bild och Ljud bland annat. De nya ska trimmas in och de gamla skakas igång igen. Sedan är det elevernas tur att njuta av anrättningen.
Från och med i höst har Medieprogrammet 5 klasser, bortåt 150-160 elever. För två år sedan började den första klassen, de som nu blir treor.
Ni kan titta på några av våra lärare om ni klickar här!

96-08-09 Data för flickor i 8:an
Av tradition har Rudbecksskolan kurser för elever i grundskolan i slutet av sommarlovet. Under onsdagen och torsdagen denna vecka fick MacLabbet hålla kurs för ett gäng flickor. Kursledare var Björn Buckwalter-Mobäck, en av MacLabbets framstående elever.
Törs ni kika in och titta på de hemsidor dessa flickor skapade med hjälp av Björn ska ni klicka här.

96-08-09 Nya videolärare på Medieprogrammet
Nu är det klart vilka som ska bli nya Rörlig bild-lärare på Medieprogrammet. MacLabbet kan tyvärr bara avslöja ett av namnen. (Vår informatör tog semester).
Man delar videolärartjänsten på två och den ena kommer att innehavas av inte mindre än: Mats "Kalix" Lindbäck. Mats är filmare och även akademiker inom förvaltningsområdet. Detta är inget som bör avskräcka. Mats är en gedigen yrkesman och visionär. Sedan ett tiotal år bosatt i Örebro. Har hund och är sambo. Bland annat på grund av sitt vackra förnamn hälsar vi honom välkommen i gänget.

96-08-08 Inbrott på Rudbecksskolan
I veckan (i tisdags) var det inbrott i vaktmästeriet på Rudbecksskolan. Bland annat stals en fax. Vi i MacLabbet undrar ännu en gång vart samhället är på väg?
Då vi har stor tilltro till polisen i stan, vet vi att det hela kommer att klaras upp. Den skyldige straffas och faxen kommer tillbaka. Vi blir alla lyckliga igen.

96-08-02 Maccens nästa system kör Windows lika bra!
Vi citerar Computer Sweden helt fräckt och rätt av:
"Windowsprogram på Mac? Nu byter Apple spår. I det nya operativsystemet till Macintosh, Copland, kommer det att finnas stöd inbyggt för att köra såväl 16- som 32-bitars Windows-program. Varje gång ett Windows-program körs emulerar Copland en komplett Windows-miljö. Användaren uppges inte märka någon skillnad mot att använda en PC med Microsoft Windows installerat.
Det var Apples styrelseordförande Gilbert F. Amelio själv som krävde att den här möjligheten skulle byggas in i Copland, erfar Computer Sweden."
Vi på MacLabbet står helt handfallna och vet inte vad vi ska tro...
(...Men naturligtvis hjälper vi till att sprida detta rykte som ju kommer från en PC-tidning. Skulle det vara sant så blir vi stolta över att vara bland de första, är ryktet falskt kan vi skylla på att det kom från just en PC-tidning.) Kolla själva om ni inte tror oss på den här adressen.

96-08-01 Praktikant börjar sitt värv i MacLabbet
Efter en mycket kort vända inom det militära, (någon vecka bara), stod det klart för förre naturvetaren vid Rudbecksskolan Kal Ström, att det hela inte skulle hålla. Givakt och manöver hade inget med datorer att göra.
Så därför kände vi oss kallade att anställa pojkvaskern under sex månader för att hålla honom borta från gatorna.
Skämt å sido, vi hälsar honom välkommen i gänget och hoppas att han ska trivas lika bra i Nya MacLabbet som i gamla. (Knappast någon risk att denne Mac-freak skulle vantrivas). Kolla hur han ser ut när han äter chockladpudding här.


9604 | 9605 | 9606 | 9607 | 9608 | 9609 | 9610 | 9611 | 9612 | 9701 | 9702 | 9703 | 9704 | 9705 | 9706

MacLabbet