Dessa nyhetssidor är från MacLabbet Rudbecksskolan. Här visar vi nyheter som vi tycket är intressanta, nödvändiga, kul, eller för att sammanfatta : värda att läsa. Är det nårgot du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktörer - kalJ [kalJ@gim.net] och MatsB [mats.blomgren@bf.orebro.se]
Om du vill komma till en annan månads nyheter så använder du rullgardinslisten i övre högre hörnet.


96-07-20 Ny gymnasiechef på Rudbecksskolan!
Rudbecksskolan fick en ny gymnasiechef från första juli. Det blev Lars Ekevärn, som bland annat är en av de drivande krafterna bakom att Rudbecksskolan fick 3 miljoner av KK-stiftelsen för datorutbildning. Bra val, tycker vi opartiskt. Vi gratulerar Lars till det nya jobbet.
För er som mot förmodan inte vet vem Lars Ekevärn är, klicka här för en bild.

96-07-16 Nu tjyvtestar vi vår nya web
Vi kan inte låta bli längre. Vi ta vår nya Apple Workgroup Server 8550/132 i drift idag. Vi börjar med att smyga, och vi bättrar på för varje dag. Ambitionen är att kunna erbjuda relevant information snabbt, snyggt och effektivt. Mer om detta senare. Klicka!

96-07-13 Apple och Macintosh på topp
Trots att Apple 1995 upplevde en ganska stor kris så visar det sig nu att Apple i alla fall ligger i ledningen med 18,8 procent av marknaden för multimediadatorer. Det ni!
(källa: Dataquest/IDG/MacWorld)

96-07-13 Domän-namn-tjuvar tjänar stålar
Än en gång citerar vi Dagens Nyheter och hoppas att de inte stämmer oss, men rykten är till för att spridas. Dessutom är Dagens Nyheters websida fantastiskt bra, klicka upp er och kolla själva, men först nyheten:
Nu visar det sig att en massa driftiga nissar, bland annat svenskar, har registrerat kända företagsnamn på Internet för att tjäna pengar. Det kostar bara några hundra att göra så, men för t ex Coca-Cola och McDonalds så är det inte så roligt att inte kunna använda sina välkända namn på Internet. För att dessa stora företag ska kunna använda sina egna namn, så tvingas de betala miljoner stålar till dem som har registrerat namnen.
Fast det är väl rätt coolt att man kan bli rik på annat än Bingolotto...
Det här påminner oss om att vi genast måste registrera namnet MacLabbet, innan det är helt kört...

96-07-12 StreamWorks, livevideo över Internet
Nu har vi i MacLabbet börjat experimenterat med StreamWorks. Beroende på anslutning, 14.4, 28,8 eller högre (vi har högre, he-he) kan man med detta program lyssna på radio eller titta på TV medan man sitter uppkopplad, i färg.
Det "hotta" med det här är att man får en dataström med real-time-video eller radio.
Runt om i världen finns kameror uppsatta som visar, tja, allt. Ladda hem StreamWorks och prova själva. Med programmet finns några förinställda adresser att koppla upp sig till. StreamWorks finns för Mac, PC och Unix. Här har ni ladd-sidan.

96-07-12 Offentlig datahandel i stat och kommuner
Enligt Dagens Nyheter (960712) ska staten och den offentliga sektorn nu satsa på en standard när det gäller elektronisk handel. Man räknar med att tjäna ungefär 30 miljarder om året på detta. Det blir WM-data, Telia och Pebs som blir huvudleverantörer av de IT-tjänster som behövs för elektronisk handel.

För att den elektroniska kommunikationen ska fungera måste olika datasystem kunna kommunicera med varandra. Det blir den stora uppgiften för de tre dataleverantörerna. En standard måste till som konverterar de olika "dataspråken" till ett och samma.
Man väljer alltså att kombinera flera olika typer av datasystem genom att införa en slags "växel" som alla de övriga kan förstå. Därmed kan alla vara lyckliga med sina respektive lösningar och inga särskilda datasystem slängs ut, (läs Macintosh).

96-07-08 Nu har MacLabbet 16 datorer uppkopplade
Fantastisk! Nu kan de nya datorerna nå internet med allt vad det innebär. Nätverket är draget, den nya superhubben är igång och det känns som party nästan jämnt. Kommer att bli mums för eleverna i höst. Titta gärna in och hälsa på. Titta nedåt i denna nyhetshög så kommer ni till en sådan länk.

96-07-05 Bill Gates
MacLabbet gratulerar Microsofts grundare Bill Gates till nedkomsten av en välartad avkomma. MacLabbet hoppas att detta skall bidra till att han skapar lite mer användarvänliga produkter, kanske komma med något eget, något nytt.  kalJ

96-07-02 Sjuk av Internet
LONDON (TT-RB). Känner du dig som missbrukare av internet? Har du svårt, liksom vi medarbetare i MacLabbet, att stänga av datorn i den väna svenska sommarnatten för att insupa dess fantastiska atmosfär?
 Då kanske du lider av IAS - Internet Addiction Syndrom. Detta enligt den danska tidningen Politiken.
 Symtomen är som följer. De sitter i 10-12 timmar framför din dator i sin iver att finna allt på det världsomspännande nätet. De blir asociala, får en förvrängd uppfattning av sig själva och kan inte sjäva ta sig ur sitt missbruk, säger forskarna från London som gjort sjukdomen officiell.
 Till de drabbades hjälp finns nu parallellt med den amerikanska länkrönkrörelsen Alcoholics Anonymous finns nu också Internet Anonymous, där Internetmissbrukarna kan tala med varandra.  Mötesplats?
Internet naturligtvis ;-) kalJ


9604 | 9605 | 9606 | 9607 | 9608 | 9609 | 9610 | 9611 | 9612 | 9701 | 9702 | 9703 | 9704 | 9705 | 9706

MacLabbet