Pip-pip-bzz-bzzz-pip-pip-pip...(teleprinterljudeffekt).

Februari -2002
(Scrolla neråt för nyheterna!)

Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör [mats@maclabbet.orebro.se]

Förra månaden: Januaris nyheter här!
Länkar till ännu äldre nyheter (tom 1996) hittar du längst ner på sidan!
Vill du kolla vad som händer på andra sidan (vad PC-nissarna har för nyheter) så kan du klicka här!

Dessa nyheter är subjektiva rapporteringar utfrån ett användarperspektiv. Alltså är vi stygga mot dem som förtjänar det. Dvs de som vill censurera internet, eller motarbeta friheten med internet, eller är emot Macintosh-datorer.

Välkommen besökare i Februari!


02-02-28 kl. 18.22

GRÖNA TIDERNA AVSKAFFAS!

Trots anslag, tillsägelser och vädjanden så struntar många i att ställa i ordning efter sig när de använt MacLabbet under Gröna Tider. Webmäster har nu fått nog av detta. Efter sportlovet, då allt var i tipp-topp, med nytt golv, torkade bord, iordningställt, så hoppades Webmäster att det skulle bättra sig. Men icke.
Burkar och flaskor, papper och plast, klubbpinnar och kolapapper ligger kvar där användarna släppt det. Hörlurar dras ut och börjar vandra. Stolarna dras och släpas runt i hela MacLabbet för att sedan bara överges. Datorernas skrivbord dräller av filer som eleverna skulle slänga då de använt klart datorerna (och så vidare, och så vidare).

Gröna Tider har varit en av grundpelarna för MacLabbet. Webmäster startade denna förmån (ingen rättighet) så att alla elever skulle kunna arbeta, utforska, driva projekt, på lektionsfri tid, dels för att alla inte har datorer med relevant programvara hemma, dels för att utnyttja de inköpta datorerna maximalt. Men framför allt ska ju ett Medieprogram ha en öppen struktur, där grejerna används och inte hålls inlåsta, så skapas inget.

Webmäster tycker inte att det är hans uppgift att plocka skit efter andra och hålla ordning, och eftersom inte många andra känner ansvar så får det bli så här, tills vidare. Tyvärr drabbar detta ju många som verkligen sköter sig, vilket är mycket tråkigt.

Att det sedan varit sådan schemaläggning att det nästan inte har funnits några Gröna tider denna termin är ju en annan sak. Nog så tråkig.

Nåväl, om detta med att stänga för Gröna Tider är för bara ett tag, eller för evigt, det får visa sig. En markering måste dock göras mot de oansvariga.

 Mats B


02-02-28 kl. 10.52

DENNA SERVER UR SLAG AV OCH TILL SENASTE DAGARNA!

Sedan några dagar har den här servern, där nyheterna ligger, varit lite ur slag. Om det beror på ålderdom hos den, eller onda attacker utifrån, det vet vi inte. Men nu rullar det på som vanligt. Detta betyder att viss Hotline-trafik, e-post och sidor hos www.maclabbet.com inte kunnat nås.
Vi jobbar på att föra över allt till den nya servern, men fortfarande ligger vissa prylar på den gamla. Nåväl, håll ut.

 Mats B


02-02-26 kl. 00.56

MEDIELÄRARNAS EGET BAND TÄVLAR
-PÅ KORPROCKEN PÅ FRIMIS PÅ FREDAG!!

Japp, så är det dags för Systemfel 11 att lira igen. Den årliga Korprockstävlingen är arenan för denna fartfyllda fest. På fredag 29:e februari (skojade bara, 1:a mars då), så sopar de banan med alla de andra företagen som ställer upp.
Det är inte första gången de hotta grabbarna tävlat i denna prestigefyllda popbandstävling, och säkert inte den sista heller. Men hitills har inte den köpta juryn begripit sig på den stora konsten som kommit från Rudbecksskolan. Förhoppningsvis går det bättre i år.
Bandet består av lärarfigurerna LG, Kalix, Ljud-Johan, Göran W, Ny-Johan och även i en biroll, webmäster själv.
Så de som har åldern inne bör icke tveka, utan bege sig till Frimis mitt i Örebro på fredag för att heja fram sina idioler.

Video, musik och annan information kan mysas fram här:

Systemfel 11:s hemsida hittas här.

Systemfel 11:s fanclubsida hittas här.

 Mats B


02-02-19 kl. 18.51

LAGRINGSUTRYMME, PC-SIDAN - MAC-SIDAN!
-OCH VARNING FÖR TÖMNING HOS OSS!!

http://runetnews.ru.orebro.se/ (PC-sidans motsvarighet till dessa nyheter) kan man läsa att eleverna där har fått ökat lagringsutrymme på servrarna. Nu kan var och en spara 20 Mb på sitt konto!!!

Jämför man detta med Medieelevernas lagringsmappar på HAL 9010 så är det en väldig skillnad. Här har vi ju inga fasta gränser, men riktvärdet är att lagrar man mer än 300 Mb så bör man ta kontakt med webmäster och fråga. Alltså en förmån, ingen rättighet.

Fast nu Medieeleverna har så mycket lagringsutrymme så är det vissa som inte klarar av att hålla reda på hur mycket de har, eller totalt respektlöst lagrar så en massa saker de inte ska. Under lovet har Webmäster kollat in de värsta syndarna och presenterar här en lista på dem som kommer att få sina mappar tömda utan nåd i mitten av nästa vecka (Exempel: är värdet 1,6 handlar det om Gigabyte, dvs 1600 Mb, är värdet tresiffrigt är det Mb):

Mp3-or
Therese L, 1, 7
Simon W, 1,3
Per B, 747
Mikael S, 1
Marcus N. 980
Malin P, 701
Kristin L, 618
Johan L, 610
Jimmy J, 3,2
Jimmy A, 1,5
Hampus N, 977
Erika K, 790
Erik N, 1
Emil S, 627
Claes E, 599
Antonio C, 824
Anna N, 4,2

Mp2-or
Teres H, 512
Sven P, 718
Staffan C, 680
Johan S, 487
Johan R, 571
Joel G, 736
Jana E, 917
Björn S, 427

Mp1-or
Robert E, 367
Joakim H, 313

Ljudtekniker
Sebastian J, 972
Petri N, 532

För att få reda på hur mycket man har i sin mapp så markerar man den och trycker äppelknapp och I på tangentbordet.
Några av ovanstående kan ha DV-filmprojekt som ligger och guppar i sina mappar, och därmed har de ju rätt att spara lite mer. Men det är bra om alla ovan som behöver ha kvar sina grejer kontaktar webmäster.

 Mats B


02-02-21 kl. 15.44

MACLABBET HAR NU FUNGERANDE WEBMAIL!

Eleverna på Medieprogrammet kan nu få en egen webmailadress, t ex kurt@maclabbet.com. Och förutom att fungera som vanlig mail (med t ex Eudora eller Netscape) så fungerar den som webmail, alltså, man kan skicka och hämta post på vilken uppkopplad dator som helst i hela världen, bara den har en browser (Explorer, Netscape, Opera osv). Naturligtvis kan man bifoga filer också.

För att få denna mail ska man ta kontakt med webmäster Mats i MacLabbet.

Webmailen, som kan nås via länk från www.maclabbet.com, har också en fin sökfunktion. Man kan alltså söka på dem som har e-postkonto genom att söka på namn eller del av namnet. Klickar man bara på länken Directory så får man upp en sökruta och kan lätt få tag i rätt e-postadress. Mycket finurligt.

Gränssnittet (hur det ser ut) är väl inte helt anpassat för oss ännu, men det kommer att bli ett "MacLabbiggare" utseende på alltihop inom kort (eleven Magnus håller på och skapar).

 Mats B


02-02-21 kl. 15.39

NYTT GOLV LAGT I MACLABBET!

Så har det fina nya golvet kommit på plats. Lite spejsat som det ska vara. Bord, stolar och datorer är inburna igen, och håller på att ställas i ordning och putsas av webmäster.
Naturligtvis kopplas det med nätverk och ström också. Och det hela testas så allt fungerar som det ska innan måndagen.
Webmäster lurar samtidigt på lite nya regler i labbet efter lovet. Något måste till för att hålla ordningen, när det är så fint nu...

 Mats B


02-02-19 kl. 18.49

NY FÖRSTASIDA PÅ MACLABBET!

För att få fart på lite nytt skapades under tisdagen en ny förstasida på MacLabbet. Lite gammalt försvann (sådant som inte hade någon funktion) och annat kom till.
Visserligen sitter APU-jobbaren Sven och knåpar på en ny förstasida, men efter två veckor utan någon produkt fick det här bli en nödlösning (av webmäster).
Hur länge denna nya sida är kvar, och om den fungerar för alla är ju en helt annan fråga.
Knapparna är ju t ex gjorda i Flash-Shochwave, via den inbyggda funktionen i Dreamviewer, bara att hoppas att alla har den pluginnen.

Allt detta är hur som helst en början på att lägga allt på den nya servern. Fortfarande finns mycket av det som visas på den gamla (det som inte går blixtsnabbt att få fram), men mer och mer ska förhoppningsvis flyttas över, så surfningen blir snabbare och tillförlitligare.

Nya elevsidor har också tillkommit som länkar (de gamla finns också kvar). Gå in och titta på dem, många väldigt njutbara, andra behöver naturligtvis lite puts. Och ännu är det många sidor kvar som väntar på att få läggas ut.

 Mats B


02-02-18 kl. 09.48

MACLABBET RIVS -SKA FÅ NYTT GOLV!

Just nu håller MacLabbet på att rivas. Det betyder att det ska vara rent i labbet för att vi ska få nytt fränt golv (vi hoppas att det blir fränt i alla fall).
Två extrainsatta grabbar lyfter, och webmäster kopplar ur och bestämmer lite så där.
Senare under dagen kommer golvläggarna och fräser bort det undermåliga gamla golvet, som bidragit till den dåliga miljön med sitt "puder", avstötningar av plasten, som satt sig på kläder och skor och i lungor (otroligt, det har tagit många år att nå till den punkt där de som bestämmer fixar nytt golv).

Naturligtvis kommer alla nyfikna att kunna följa det hela via webkameran om ingen vänder bort den.
Nu är det bara att hoppas att de hinner klart med allt detta så det är full rulle igen nästa vecka då skolan börjar igen efter sportlovet. För det ska ju kopplas in också efteråt.

 Mats B


02-02-08 kl. 20.11

RYKTEN OM BIHANGET!

Enligt hitills obekräftade rykten så talas det nu om, från skolledningen, att man ska bidra med pengar till att rusta upp Bihanget, så att lektioner kan komma till stånd även där.
Vi hoppas att ryktena stämmer och att stålarna kommer fram fortare än fort, för som det är nu, med endast 7 fungerande datorer, är läget inte bra.
Webmäster har ännu inte hört något från skolledningen, så det hela kan vara en skröna, men vi håller tummarna.

 Mats B


02-02-08 kl. 20.10

FRILUFTSDAG UNDER FREDAGEN!

Det var inga lektioner under fredagen utan alla elever, som inte skolkade, deltog i någon friluftsaktivitet.

 Mats B


02-02-08 kl. 20.09

ITIS-PROJEKTET AVSLUTAT FÖR LÄRARNA!

Under torsdagen examinerades Medieprogrammets lärare, alla fick godkänt, i ITIS-projektet. Det arbete som påbörjades för mycket länge sedan är nu över. En rapport är författad och godkänd.
ITIS-projektet genomfördes med hjälp av årskurs två (som nu är ute på APU) och lite av vad man gjorde kan man titta på om man klickar på den här länken.

 Mats B

Det är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men bakåt, till 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
0201 0112 0111 0110 0109 0108 0107 0106 0105 0104 0103 0102 0101 0012 0011 0010 0009 0008 0007 0006 0005 0004 0003 0002 0001 9912 9911 9910 9909 9908 9907 9906 9905 9904 9903 9902 9901 9812 9811 9810 9809 9808 9807 9806 9805 9804 9803 9802 9801 9712 9711 9710 9709 9708 9707 9706 9705 9704 9703 9702 9701 9612 9611 9610 9609 9608 9607 9606 9605 9604