Pip-pip-bzz-bzzz-pip-pip-pip...(teleprinterljudeffekt).

November -2001

Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör [mats@maclabbet.orebro.se]

Förra månaden: Oktobers nyheter här!
Länkar till ännu äldre nyheter (tom 1996) hittar du längst ner på sidan!
Vill du kolla vad som händer på andra sidan (vad PC-nissarna har för nyheter) så kan du klicka här!

Dessa nyheter är subjektiva rapporteringar utfrån ett användarperspektiv. Alltså är vi stygga mot dem som förtjänar det. Dvs de som vill censurera internet, eller motarbeta friheten med internet, eller är emot Macintosh-datorer.

Välkommen besökare i November!


01-11-30 kl. 14.22

EX-BEATLEN GEORGE HARRISON HAR KASTAT IN HANDUKEN!

George Harrison har gått bort. Två av fyra Beatlar borta (Lennon 1980). Tiden går. Sorg.
MacLabbets nyheter rekommenderar att ni lyssnar på några Beatleslåtar. Peace.

Så här svarade George på en fråga vid en chat i februari:

"pcpalmiere asks: How has The Rutles influenced your career?

george_harrison_live: I got all my ideas from The Rutles!

Yeah, så svarar en kille som bland annat producerade Life of Brian.

(Rutles var den där enormt fina parodin som engelska komiker, bla Eric Idel, gjorde på Beatles historia, rekommenderas).

Kolla in: http://hollywoodandvine.com/georgeharrison/
och http://allthingsmustpass.com/

 Mats B


01-11-27 kl. 02.12

15 ELEVER AVSTÄNGDA FRÅN LAGRINGSSERVERN IDAG!

Trots mycket information, har ett gäng elever fortfarande för mycket material i sina mappar på lagringsservern. I MacLabbet kör vi ju fritt, det finns inga bestämda värden för hur mycket man får ha, det beror ju helt på vad man jobbar med för tillfället. Men riktlinjen är att när man börjar närman sig 300 Mb så bör man fråga webmäster.

Under måndagskvällen gick webmäster igenom alla mappar och dess innehåll då det bara fanns drygt 1 Gb ledigt utrymme kvar av 60 Gb på hårddisken (ingenstans förutom MacLabbet, i världen, lär elever få spara så mycket som de kan här, vilket kräver ansvar).

CD-skivor kostar bara några kronor och alla iMaccar är utrustade med CD-brännare, så det borde inte vara något problem för eleverna att rensa. Det är drygt 200 elever som ska dela på utrymmet.

I årskurs tre är följande avstängda tills vidare (de kan komma in i mapparna men inte förändra eller lägga till):

Per B
Jimmy A
Mikael S
Marcus N
Jimmy J
Erik N
Antonio C

I årskurs två:

Gustav A
Johan R
Robin A
(Gränsfall är Jana, Joel och Sven)

Av ljudteknikerna är det:

Davi C
Joel K
Pär G
Richard H
Timi J

Årskurs ett har inte dessa mängder. Ovanstående elever har sparat ner mellan 1 Gb och 5,5 Gb. Det fungerar inte. Nu är de avstängda tills de tar kontakt med mig, eller tills jag, om några dagar går in i deras mappar och slänger det jag "tror" kan slängas.
Så kan det gå.

Men i övrigt kan man säga att lagringen sköts bra, De allra flesta har koll på hur mycket de har i sina mappar.

 Mats B


01-11-26 kl. 14.10

TEKNEWS UTE MED NYTT NUMMER IGEN -ÄNTLIGEN!

Den elevproducerade webtidningen TekNews har äntligen kommit med ett nytt nummer, och det är späckat med godsaker. Mycket att läsa med andra ord. Klottret är tillbaka, intervju med Bad Cash Quintet och annat smått och gott.
Något mycket roligt var att man länkat upp till Pippirulls telefonsamtal med bespisningspersonalen på skolan. Där retas det friskt med den Örebroiska dialekten och magsjuka..

Kolla själv här: TekNews

 Mats B


01-11-26 kl. 13.22

LAGRINGSSERVERN HAL 9010 KOMMER ATT RENSAS NU!

Trots flera tillsägelser har vissa elever inte brytt sig om att tömma, alternativt bränna ner sina filer på CD, från HAL 9010, som är elevernas lagringsserver. Detta medför att den är full (vissa elever har närmare en Gb eller till och med mer, dålig respekt mot den frihet de har...).
När den är full så fungerar den inte, så nu måste något drastiskt till. Det betyder att webmäster har bestämt sig för att tömma för stora mappar utan att bry sig om vad han tömmer. Hur kan han vara så elak? Tja, en vanlig människa orkar inte gå in på varenda fil och kolla när det rör sig om miljoner filer, så enkelt är det.
Eleverna är skyldiga att hålla koll på sina mappar, vilka storlekar det är osv. Börjar man närma sig 200-300 Mb är det dags att fråga sig om man inte ska bränna ner grejer.
Eftersom vi jobbar med digitalvideo ibland i labbet så blir det trångt.

För elevernas skulle hoppas webmäster att de sanerar sina mappar innan han själv börjar tokrensa....


 Mats B


01-11-26 kl. 12.21

ITIS-PROJEKT FÖR LÄRARE OCH TVÅOR DENNA VECKA!

Hela denna vecka är vigd åt ett ITIS-projekt (IT i skolan).
Projektet på Rudbecksskolans Medieprogram heter Ung i dag och består av en mängd olika delprojekt. Från 09.00 till 16.00 varje dag, jobbas det med fotografering, expo, digitalvideofilmning, websiteskapande mm, mm.
Det hela dokumenteras på en egen websida: http://www.maclabbet.com/~itis
En egen e-postadress har projektet också: itis@maclabbet.orebro.se.
Själva dokumentationsgruppen kan man se via webkameran. Det jobbas hårt.

 Mats B


01-11-26 kl. 12.15

SYSTEMFEL 11 LIRADE PÅ HD-KLUBB!

Det förnäma rock-punkbandet Systemfel 11, vars medlemmar alla är lärare på Medieprogrammet, drog igång sin vinterturné i lördags genom att lira på en knuttefest ute vid I3-området i Örebro. Det var högt i tak, om man säger så. Ett redigt ös, intet öga var torrt.
Vi har också fått rapporter om att de bara blir bättre och bättre. Nu var de riktigt bra. Och låtvalet gick inte heller att klaga på. Allt från den egna "Mac-attack" (som spelades två gånger) till John Holm, Neil Young och andra fina slagdängor.
Mer sådant.

Egen hemsida: http://www.maclabbet.com/96-01/systemfel11

 Mats B


01-11-23 kl. 11.56

MACLABBET.OREBRO.SE STOD STILLA UNDER NATTEN!

Vid 22.30 så tappade vår server stinget och låste sig efter ondsinta attacker, verkar det som. Därför kunde man inte nå våra sidor senare unde kvällen eller natten.
Servern, Hal 9001, startades dock om vid 08.00 idag fredag, och går raskt nu igen.

 Mats B


01-11-22 kl. 10.04

LAGRINGSSERVERN, HAL 9010, REPARERAS!

Just nu kan Medieeleverna inte nå sina lagringsmappar pga service som utförs på servern. Några allvarliga fel har hittats och dessa ska nu försöka åtgärdas. Håll ut. Vi räknar med att kunna köra igång den inom kort (inom kort: en minut, en timma, halva dagen, hela dagen, ingen vet).

 Mats B


01-11-21 kl. 01.02

ÅRSKURS TRE-ELEVERNA PÅ MEDIA UTE PÅ APU!

Denna vecka och tre veckor framåt har årskurs tre arbetsplatsförlagd utbildning. De "pryar" på olika företag för att se hur verkligheten fungerar. Detta gör att det blir mer ledig plats i MacLabbet till ettor och tvåor på Medieprogrammet.

 Mats B


01-11-21 kl. 00.58

REGLER FÖR DE NYA HEMSIDORNA!

Nästa alla som går en kurs i MacLabbet har nu fått webplats på G4:a-servern med Mac OS X och Apacheserverprogramvara under förra veckan. Den närmsta tiden kommer dessa elever att få skriva under ett papper på att de förstår de regler som gäller för att ha en hemsida inom MacLabbet.
Det är inga konstigheter, bara att innehållet måste hålla en viss kvalitet, att man ska hålla sig inom FN-stadgan, att man inte lägger ut olagligt material (copyrightskyddad musik och film), samt att man från sin förstasida kan nås, med namn, klass och e-postadress.

Ny site och ny lista på aktiva hemsidor kommer att läggas ut så småningom.

 Mats B


01-11-19 kl. 16.58

MULTIMEDIA-LEKTIONEN TISDAG 011120 INSTÄLLD!

Pga ITIS-projektet så blir det ingen Multimedialektion under tisdagen. Läraren är på kurs.

 Mats B


01-11-19 kl. 14.49

ÖPPET HUS PÅ RUDBECKSSKOLAN UNDER LÖRDAGEN!

Mellan 10 och 14 var det Öppet Hus på Rudbecksskolan i lördags. Intresserade medborgare kunde då gå runt och titta på våra lokaler och viss verksamhet.
I MacLabbet hade förstås en mängd flitiga elever ställt upp för att arbete med våra maskiner så alla som besökte oss kunde se hur det fungerar här.
Tyvärr kom det väl inte så många besökare (det är många trappsteg), men vi fanns här för de som var intresserade.

Öppet Hus handlar i stort och mycket om att presentera de olika utbildningarna på skolan så att de som står i tur att välja gymnasieprogram i högstadiet ska kunna bilda sig en uppfattning, bli intresserade, och välja något av våra program. Naturligtvis är det också en chans för föräldrar och andra närstående att få en glimt av vad som sker här.

 Mats B


01-11-12 kl. 15.59

WWW.TUMULT.NU - FÖR ER SOM MISSAT DET HITILLS!

Ett nytt projekt för en webcommunity har smygit igång i Örebro sedan några veckor. Och nu när både radion och Nerikes Allehanda rapporterat om det, så törs MacLabbets nyheter yppa det.
Det är Emil Säll, Marcus Nummela (Bägge går i Mp3A här på Medieprogrammet) och Cindy Lee som dragit igång denna samlingsplats på internet som är helt gratis att använda. Emil står för php-programmerandet, vilket är det scriptspråk som allt är gjort med så det fungerar.

Det går att skriva dagböcker och gästböcker, skivlistor och mycket annat. Man kan chatta med varandra i realtid och sökfunktionen för att hitta andra är väl utbyggd. Vem som helst kan också skapa klubbar där likasinnande kan utbyta åsikter.
Men det bästa sättet att få ett begrepp om vad det hela är för något är naturligtvis att gå dit och anmäla sig.

http://www.tumult.nu

Enligt upphovsmänniskorna är det inte helt klart ännu, fler finesser ska till, men efter att denna nyhetsreporter testat det en längre tid så kan det sägas: Den är blixtsnabb och fungerar mycket bra, kanske bättre än de flesta sådana här mötesplatser på webben. Just nu är det mest ungdomar som är med, men det finns också några äldre som vågat vara med. Det är inga åldersgränser för att vara med. Testa!

 Mats B


01-11-12 kl. 15.56

KOLLA HUR WEBBEN SÅG UT FÖR 5-6 ÅR SEDAN!

Det är ju alltid kul att kolla hur saker och ting fungerade och såg ut förr. Speciellt websidor kan vara sköna att ta en titt på. Nu finns det ett ställe ute på nätet som har samlat 100-tals terrabyte på en massa servrar från förr. Tydligen har de laddat ner så mycket det bara går, under hela tiden och sedan lagt upp det på sina egna servrar.
Adressen dit är:

http://www.archive.org/index.html

Söker man på MacLabbet så hittar man åtta sidor från 1998 och sex sidor från 1999. Det är kul att se hur saker och ting utvecklas. Och bra att veta att det som gjorts "finns kvar".

Varför inte kolla in Rudbecksskolans officiella site från 1996...

 Mats B


01-11-06 kl. 15.19

ONSDAG EFTERMIDDAG GÅR I KULTUREN TECKEN!

Eleverna ska till Örebromässan för att se "Utbildning - Arbetet - Framtid". Alla har fått biljetter via Kultur och Bildningsnämnden. Detta gäller under onsdagens eftermiddag.

 Mats B


01-11-06 kl. 15.19

LÄRAREN KALIX TOG KLOTTRAR-TJEJ PÅ BAR GÄRNING!

Det verkar som om flera av de nya eleverna, i årskurs ett, gillar att klottra. Tyvärr (för dem, och även för oss andra) så räknas detta till skadegörelse.
Idag tog Kalix en flicka på bar gärning från Samhällsprogrammet. Hon fick följa med till vaktmästaren för att få klotterborttagningsmedel och skämmas. Rapport följer till skolledningen.
För två veckor sedan avslöjade webmäster en elev som klottrade i M-husets hiss, också det på bar gärning (Tenk-linjen, också årskurs ett). Han vägrade både att identifiera sig och ta bort det hela (som han minsann inte gjort, som han sa, och han ljög också och påstod att han gick på Samhällsprogrammet, suck...) men med hjälp av skolkatalogen så gick det bra ändå att få redan på vem han var.

Klotter ser många som att det inte är någon stor grej, men det är faktiskt åverkan på vår gemensamma egendom. Det finns ju hur många sätt som helst att uttrycka sig på ändå, här på skolan. Allt från egna websidor, till TekNews, eller Stjärnparaden eller vad som helst. Hoppas de som håller på blir torra bakom öronen snart.

 Mats B


01-11-06 kl. 15.14

ELEVER STOD UTAN LÄRARE I MACLABBET!
DETTA GÄLLER NÄSTA VECKA!


Pga lov och annan verksamhet så blev det en krock för Mp3:ornas lektion idag tisdag förmiddag. Varannan gång har de Webmäster och varannan gång Kerstin R som lärare och handläggare. Bägge dessa var övertygade om att det var den andra som hade denna tisdag.
Webmäster och Kerstin kör ju varannan vecka, måndag ena veckan och tisdag samt onsdag andra veckan, och eftersom webmäster hade lektionen igår måndag så...
Detta medför, hur som helst att nästa tisdag delas mellan Webmäster och Kerstin. Kerstin har första två timmarna och Webmäster de två andra.

 Mats B


01-11-02 kl. 18.10

STRÖMAVBROTT PÅ SKOLAN UNDER FREDAGEN!

Tack vare ett strömavbrott (planerat) så var all kontakt med våra servrar borta under fredagen, förmiddag-eftermiddag. Nu på kvällen tog sig webmäster till labbet för att köra igång dem igen. Så nu ska allt fungera som vanligt (utom QT-streamingkameran som kräver lite mer tid).

 Mats B
Det är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men bakåt, till 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
0110 0109 0108 0107 0106 0105 0104 0103 0102 0101 0012 0011 0010 0009 0008 0007 0006 0005 0004 0003 0002 0001 9912 9911 9910 9909 9908 9907 9906 9905 9904 9903 9902 9901 9812 9811 9810 9809 9808 9807 9806 9805 9804 9803 9802 9801 9712 9711 9710 9709 9708 9707 9706 9705 9704 9703 9702 9701 9612 9611 9610 9609 9608 9607 9606 9605 9604