Pip-pip-bzz-bzzz-pip-pip-pip...(teleprinterljudeffekt).

Augusti -2001

Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör [mats@maclabbet.orebro.se]

Förra månaden: Julis nyheter här!
Länkar till ännu äldre nyheter (tom 1996) hittar du längst ner på sidan!
Vill du kolla vad som händer på andra sidan (vad PC-nissarna har för nyheter) så kan du klicka här!

Dessa nyheter är subjektiva rapporteringar utfrån ett användarperspektiv. Alltså är vi stygga mot dem som förtjänar det. Dvs de som vill censurera internet, eller motarbeta friheten med internet, eller är emot Macintosh-datorer.

Välkommen besökare i Augusti!


01-08-31 kl.01.59

NÄTVERKET OCH INTERNETKONTAKTEN OSTABIL!

Senaste veckorna har det svajat betänkligt i våra kontakter med omvärlden. Ibland är det helt avstängt, ibland går det i vågor, minut för minut. Vissa lyckliga stunder går det blixtsnabbt.
Vi misstänker att man har problem någonstans på Örebro kommuns IT-enhet och fram till Utfors, som nu har kontrakt med Örebro kommun på att leverera en säker lina ut mot världen.
Som alla år har man inte på kommunen någon IT-jour, eftersom man fortfarande inte förstått att internet funkar dygnet runt, jorden runt. Bedrövligt (för att inte tala om helgerna, då det inte heller finns någon bemanning).

Och, det tål att upprepas: Örebro kommuns stolta hemsida, www.orebro.se, törs de inte ha inom Örebro kommuns nätverk, nej, den ligger rent fysiskt på en kommersiell server i södra Sverige, för att det ska fungera och se bra ut, utåt...suck...(Wadköpingssyndromet).

 Mats B


01-08-31 kl.01.58

SNART GÖRS NYA WEBSERVERN KLAR FÖR UTSPOTTNING!

Då Mac OS X-servern och allt kring den blir klar så påbörjas arbetet med att utdela webmappar på vår G4:a server som serverar www.maclabbet.com. Alla elever som har kurser i MacLabbet kommer att få en egen webplats där och den servern skiljer sig markant i hastighet från den gamla. Det går blixtsnabbt.
(De MP-elever som inte har kurser i labbet, får också mappar för sina websidor, om de pratar med Webmäster).

 Mats B


01-08-31 kl.01.55

NYA GARDINER I MACLABBET OCH BIHANGET!

I samband med ombyggnaden så slet vi ner de gamla och fula gardinerna i MacLabbet och Bihanget. Under fredagen kommer de nya att sättas upp. Det blir röda (inga mönster) i MacLabbet och blå i Bihanget. Detta förbättrar både ljudet och skönhetsupplevelsen av att befinna sig dessa Mac-tempel.

 Mats B


01-08-31 kl. 01.49

CD-ROM-INKÖPTA TILL MACLABBET!

För första gången sedan MacLabbet kom till har nu läromedel införskaffats. Det är tre olika kurser på CD-Rom. En som berättar ALLT om Dreamviewer och två som går från nybörjarnivå till proffsnivå på Photoshop 6.0.
Bägge dessa kurser är på svenska, med en expert som berättar och visar hur det går till direkt på skärmen, via Quicktimefilmer och genomgångar av funktionerna. Alla iMaccar kommer att ha dessa kurser iladdade i sig, så är det bara för elever att starta det hela och träna på det som känns osäkert, eller det man vill fördjupa sig på.

 Mats B


01-08-31 kl.01.46

ENGELSK SYSTEMPROGRAM INSTALLERAS I LABBET!

Då webmäster, tillsammans med medarbetaren Roine håller på med Mac OS X-servern och försöker få alla finesser att fungera för elevernas välbefinnande, har de kommit fram till att ett problem måste lösas. Det är att Mac OS X-servern är på engelska, och iMaccarna i labbet har svenskt operativsystem. Detta skapar en massa konflikter då inställningsfiler ska skyfflas fram och tillbaka mellan servern och kliendatorerna (iMaccarna).
Eftersom dessa filer heter olika på svenska och engelska blir det dubbla budskap, vilket ställer till en massa trassel. Därför har webmäster under torsdagskvällen-natten, under jobbandet i labbet, kommit fram till att datorerna ska ha engelskt operativsystem. Då blir vi också Bilingual, och får lite mer internationell prägel. Kanske högre status också...
Då de flesta program, och hela IT-grejen, internet och allt, är baserat på engelska tros inte eleverna få några större problem av det hela. Vi anpassar oss till omvärlden, så är det.
Detta betyder helgarbete, för tredje eller fjärde helgen i rad och det betyder också att fredagens inloggningar kan bli lite knepiga. Förhoppningsvis funkar lektionerna i alla fall. Och sedan, håller vi tummarna för att allt är klart på måndag.

(Engelskt operativsystem beställdes från början till den nya datorerna, men de levererades ändå med ett svenskt sådant, så vi gör nu bara vad som var bestämt från början).

 Mats B


01-08-27 kl.11.43

MICROSOFT KÖR WINDOWS XP PÅ EN MAC!

Det var väl det vi visste, Maccen vinner datorkriget. Nu kör till och med Microsoft sitt nya operativsystem på Mac. Hur dessa nyheter kan veta detta? Jo, genom att planka en nyhet från www.macnytt.com där man kan se denna fina bild från Microsofts hemsida. Visst tusan sitter killen vid en Apple 8500-maskin. Några år på nacken, visst, men funkar fint till Windows XP, he-he (ja, man har tagit bort "gradbeteckningarna" på Maccen, men vad gör väl det, det syns att det är en Mac ändå).

Vill man se en flash-pryl från Microsoft kan man få den här.

Först kom kopian Windows som imiterade Maccens grafiska gränssnitt, sedan när Apple gav ut Mac OS X så kommer man med Windows XP, och nu detta, man kör på Apple-maskiner. Var ska detta sluta???

 Mats B


01-08-27 kl.00.53

MACLABBET ÖPPNAS FÖR LEKTIONER IDAG MÅNDAG!

Efter en hård helg med mycket jobb (till 23.25 på söndagsnatten bla) så öppas MacLabbet och Bihanget för datorlektioner under måndagen. Däremot spar vi lite på Gröna Tiderna, de fria användartiderna, då det är lite grejer som inte är klara. Bland annat bråkar preference-filen från Dreamviewer med det nya systemet. Men det där är problem som är till för att lösas.

Som elev måste man kontakta Webmäster för att få veta sin inloggning i MacLabbet och hur det går till att nå sin lagringsmapp.
Webmäster ska försöka ordna speciella tider under veckan där eleverna kan få all nödvändig information och logga in sig och fixa sina egna lösenord.

Men som sagt, inga Gröna Tider ännu. Och, vi hoppas att det fungerar, det är inte totalkollat, så lite problem med inloggningar kommer säkert att ske under inkörningsperioden. Men sedan blir det finemangt.

 Mats B


01-08-24 kl.00.07

INGA LEKTIONER UNDER FREDAGEN I LABBEN!

Nu känns det som om vi är nära. Men nu gäller finputsningen. Därför blir det inga lektioner i labbet eller bihanget under fredagen heller. Med jobb under helg två på raken så hoppas vi dock att kunna köra igång verksamheten på måndag (om vi håller tummarna riktigt hårt).
Man ska betänka att det är ett helt nytt operativsystem som vi installerar och lär oss samtidigt, därför tar det lite tid (och än en gång, vi är inte kassa, det är bara det att det tog tid innan vi fick börja installera, se tidigare nyheter).

Lite godbitar kan dock avslöjas. Och dessa är att när elever loggar in så får de sin egen privata miljö på vilken dator de än loggar in på. Dvs, man får sin bakgrundsbild, sina e-postinställningar, sina bokmärken i webläsarna och sin skärminställning och mycket mera godis. Naturligtvis monteras elevernas lagringsmapp automatiskt på skrivbordet.
Som i våras kommer det inte att vara några begränsningar för eleverna på något sätt. Allt kan användas. Den provmånad vi hade i våras visade, precis som webmäster misstänkte, att eleverna klarar av detta. Inloggningen är mer att se som en service för effektivare arbete än kontroll (som är vanligt i andra datasalar i kommunen).

Hösten i MacLabbet kommer att erbjuda det bästa MacLabb som någonsin existerat. Nu ska här produceras en massa godsaker.

 Mats B


01-08-23 kl.14.49

REKLAM SOM FÄLLS - ETISKA RÅDETS SITE!

Etiska rådet har en egen site där de visar annonser som fällts av denna grupp av uttolkare av moral. Mycket intressant site och ett bra sätt att få fart på diskussioner om konstnärlig frihet och vem eller vilka som ska bestämma vad som är för fult och opassande för folk att ta del av.

http://www.etiskaradet.org/erk.html
(Klicka på knappen Uttalanden).

 Mats B


01-08-23 kl. 02.18

MACLABBETRAPPORT TORSDAG!

Jepp, det är torsdag och MacLabbet är ännu inte igång. Alltså, inga lektioner i MacLabbet eller Bihanget. Men var lugn. När vi väl kommer igång igen, så blir det superbra. Tyvärr har vi inte haft tid nog att fixa allt pga byggjobbarnas ventilationsarbete som drog ut på tiden, och då blir det så här. Men snart är det klart.

 Mats B


01-08-22 kl. 01.07

MACLABBETRAPPORT ONSDAG!

Vi kan tyvärr inte öppna labbet ännu för elever och lektioner. Orsaken kan läsas här under i gamla nyheter.
MacLabbets servrar måste fixas först (nya användare och en massa gottis som alla elever kommer att uppskatta) och när det blir klart, vilket tar lite tid, blir det mycket bra.
Alltså, inga lektioner i MacLabbet eller i Bihanget ännu.

Örebro kommun har fortfarande problem med sin internetleverantör Utfors. Flera längre avbrott i internetkontakten skedde under tisdagen.

 Mats B


01-08-21 kl. 00.19

FORTSATTA INTERNETAVBROTT PGA UTFORS!

Örebro kommun köper numera "lina" av Utfors, men det företaget har inte lyckats hålla avtalet om en fungerande internetlina särskilt bra på sista tiden. Det är resultatet av de problemen vi ser dagligen nu, när internetuppkopplingen till och från Örebro kommun ligger nere så man inte kan nå vår server.
Det är bara att hoppas att Utfors hittar problemet så vi slipper dessa barnsligheter. Internet SKA fungera.

 Mats B


01-08-21 kl. 00.16

PROBLEM MED WWW.MACLABBET.COM-ADRESSEN!

På grund av de justeringar som görs på våra servrar så fungerar inte www.maclabbet.com-adressen så bra just nu. Men maclabbet.orebro.se kan användas istället.
Detta beror på att larmtiden krockade med installationerna och allt fixande (det var bara att springa ut).
Men, snart blir det bättre.

 Mats B


01-08-21 kl. 00.15

MACLABBET FORTSATT STÄNGT IDAG TISDAG!

Nä, MacLabbet och Bihanget blev inte klart under måndagen heller, trots att många jobbade med det och vissa ändå upp till 11 timmar (pust).
Så tills allt blir klart hålls det stängt (omöjligt att jobba annars). Nu gäller det att få in alla namn på användare och lite annat på nya servern.
(Obs, Kerstin R kommer att ha en "light"-lektion under tisdagsmorgonen för treorna).

Håll utkik här efter hur det går.

Och, det kommer att bli kanonbra, när det är klart. MacLabbetanvändare ska tänka på att allt var rivet och ihopplockat och att uppbyggnaden inte kunde börja förrän i torsdags.

 Mats B


01-08-18 kl. 15.53

LÖRDAG I MACLABBET!
NU ÄR VI UTE PÅ NÄTET IGEN!


Japp, det är lördag och webmäster, Marcus, Giorgio, Erik och Roine jobbar hårt för att kunna få igång labbet till måndag. Helgjobb är ju inte alltid så kul, men eftersom det går framåt och grabbarna får lön så flyter det på bra. (Webmäster får ingen extra lön...).

Nätverkskontakten har varit bruten i ett dygn pga av ett fel hos Utfors som Örebro kommun köper nätverkskraften av. Sedan har det väl varit några servrar hos IT-enheten som man behövt starta om, vilket nog gjordes nu under eftermiddagen. Så nu är vi med på nätet igen. Det är ju också svårt att installera och ställa i ordning om internet är åt fanders.

 Mats B


01-08-16 kl. 13.58

TORSDAG I "BREGOTTFABRIKEN"!
RAPPORT OM LÄGET!


Även denna dag är det full rulle med hantverkare, elkillar, nätverkssnubbar, leveranser och allt. Man har tydligen fått igång ventilationen, men inte lyckats, eller velat, sätta igång kylningen, så det är varmare inne än utomhus, suck...

Nätverket har varit bortkopplat stora delar av dagen också (orsak okänd), vilket gör det svårt att få igång datorerna. Man kan säga att MacLabbet nu är en enda stor improvisation.

Städ-damerna har dock gjort ett fint jobb och bonat golven som nu är blanka och fina.

Men det är massor kvar att göra och ingen vet nog riktigt när allt är klart, och hur det ska bli klart. Under dessa omständigheter är det svårt att montera upp labbet. Detta är ett virr-varr!

 Mats B


01-08-14 kl. 19.45

MACLABBET NU HALVKLART FÖR UPPBYGGNAD!
RAPPORT OM LÄGET!


Det är många kockar och många soppor när det gäller MacLabbet. Nu verkar det i alla fall så att själva MacLabbet blivit städat, grovt, och ska vara någorlunda klart vad det gäller ombyggnaden. Detta betyder att Webmäster nu måste få tag i några "elevjobbare", dvs de som hjälpte till i våras att plocka undan, för att nu plocka fram våra maskiner igen. Förhoppningsvis kan det arbetet börja under onsdagen.

Sedan ska Bihanget plockas ihop. Och när allt detta är klart, så måste det städas ordentligt. Det är mycket skit i form av puts och damm som ligger på alla datorer (trots att man lovade att plasta in grejerna ordentligt, ett otyg som någon får betala om det visar sig att datorerna nu är förstörda...)

När datorerna väl är på plats och allt är städat måste de gås igenom så de fungerar. Efter det ska Mac OS X-server installeras på nya lagringsdatorn, vilket medför en massa gottis för eleverna (om webmäster lyckas med installeringen). Sedan ska alla servrar (utom webkameraservern), flyttas till ett särskilt serverrum som byggts till.

Fungerar allt och allt blir klart, så kan MacLabbet börja användas redan nästa vecka. Men det är ingen idé att ropa hej innan allt är klart. Mycket kan hända ännu.

Följ uppbyggnaden här under dagar och kvällar: Webkameran!
(om ingen jobbare har täckt för kameran)

 Mats B


01-08-14 kl. 19.43

NETSCAPE 6.1 HAR NU KOMMIT!

Ännu otestat av MacLabbet, men enligt ett e-postmeddelande har man nu släppt Netscape 6.1. Vi har tidigare testat Netscape 6 och det fungerade rätt bra på sistone. Detta kan vara värt att kolla in. Mer rapporter om detta senare.
Laddas ner på www.netscape.com.

 Mats B


01-08-13 kl. 12.20

MACLABBET INTE KLART ÄNNU!
OMBYGGNADEN FORTGÅR!


Idag, under måndagen börjar arbetet igen för lärare och personal på Rubecksskolan.
Webmäster hade hoppats få börja iordningställa allt inför elevernas ankomst nästa måndag. Men icke. Det är mycket kvar att göra här för elektriker, nätverksdragare, ventilationsjobbare, byggarbetare, städare, takfixar mfl, och sedan måste det städas ordentligt innan det går att flytta fram datorerna och koppla in dem och göra den service som måste till.

Datorerna inne hos Webmäster är nersölade med takslipdamm och lösa betongdelar, till och med tangentborden är helt nersölade. Verkligen fint, verkligen...suck...

Idag ska det bli ett möte mellan skolan och de som gör jobben, kanske får vi veta då hur det kommer att fortlöpa, men som det ser ut nu så blir det mycket svårt att få klart MacLabbet till skolstart. Fler rapporter följer här för de intresserade.

 Mats B


01-08-06 kl. 14.32 (Lokal Örebro-tid)

MACLABBET MED PÅ WEBBEN IGEN -YIPPI!
NÄSTAN 2 VECKOR UTAN KONTAKT MED WEBBEN!Webmäster slängde bara in sin packning i lägenheten efter 24 timmars resa, non-stop, från New York, och skyndade sedan direkt till MacLabbet, där han lyckades starta allt inom 1 minut, så nu ska allt rulla på igen som vanligt. (veckans hjälte-varning).

De senaste veckorna har ju MacLabbets server legat helt nere, vilket varit katastrofalt för alla med hemsidor, för alla som vill kika på våra sidor, och för e-post och Hotlineanvänding. En skandal. Det verkar som om Webmäster måste till för att de här servrarna ska kunna snurra på.
Nu är det ju ombyggnader och grejer på gång i labbet, så tydligen har de stängt av strömmen någon gång, och så har det inte funnits någon med kunskap om hur man startar upp det hela igen. Det är den enda sannolika förklaringen (varför sedan ett par andra personer som lovade att sätta igång det hela inte gjort det trots e-postkontakt, är en annan femma som vi struntar i nu, det är bara beklagansvärt).
Men nu ska det vara full rulle igen. Tack för att du finns, Webmäster, och välkommen tillbaka, du behövs här!

 Mats B


01-08-06 kl. 14.26 (Lokal Örebro-tid)

MACWORLDEXPO-RAPPORTEN!
WEBMÄSTER HAR SLITIT IHOP EN RAPPORT MED BILDER!
(REPRISNYHET PGA ATT SERVERN LEGAT NERE ETT PAR VECKOR)Nu kan också ni stackare som inte fick vara med i New York på den stora Mac-mässan få en nära nog fullständig rapport från händelserna på MacWorldExpo den 17:e till 20 juli. Webmäster var där, live and in living color, och han rapporterar nu med en massa bilder och text om hur det var därborta.
Och visst finns det några bilder på Steve Jobs också. Så missa inte denna unika rapport som har förtjänat en egen site.

HÄR ÄR DET, KLICKA!
(Det öppnas i ett nytt fönster).

 Mats B
Det är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men bakåt, till 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
0107 0106 0105 0104 0103 0102 0101 0012 0011 0010 0009 0008 0007 0006 0005 0004 0003 0002 0001 9912 9911 9910 9909 9908 9907 9906 9905 9904 9903 9902 9901 9812 9811 9810 9809 9808 9807 9806 9805 9804 9803 9802 9801 9712 9711 9710 9709 9708 9707 9706 9705 9704 9703 9702 9701 9612 9611 9610 9609 9608 9607 9606 9605 9604