Pip-pip-bzz-bzzz-pip-pip-pip...(teleprinterljudeffekt).

April -2001

Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör [mats@maclabbet.orebro.se]

Förra månaden: Mars nyheter här!
Länkar till ännu äldre nyheter (tom 1996) hittar du längst ner på sidan!
Vill du kolla vad som händer på andra sidan (vad PC-nissarna har för nyheter) så kan du klicka här!

Dessa nyheter är subjektiva rapporteringar utfrån ett användarperspektiv. Alltså är vi stygga mot dem som förtjänar det. Dvs de som vill censurera internet, eller motarbeta friheten med internet, eller är emot Macintosh-datorer.

Välkommen besökare i april!


01-04-30 kl. 21.23

INGA INLOGGNINGAR I MACLABBET!


Eleverna behöver nu inte logga in för att få komma åt att arbeta med de nya Maccarna. Detta pga två skäl. Det första skälet är att den serverprogramvara som ska administrera inloggningarna inte uppfunnits ännu av Apple (den är på gång inom några veckor) och att det inbyggda säkerhetsprogrammet ställer till det för program som Dreamwiever. Observera, inloggningsprogrammets huvudsyfte är att varje elev med detta kan bestämma skärmupplösning, skrivbordsbild, få samma bokmärken, bli inloggad direkt till lagringsservern osv. Alltså, inloggningen är inte begränsande.

Det andra skälet är att webmäster ju var på en livesänd radiodebatt i tisdags förra veckan, på Radio Örebro. Han var inbjuden som motvikt till Virginska skolans motsvarighet. På Virginska är det inte längre fri surfning då man genom loggningar kommit fram till att deras elever surfar för mycket i förhållande till hur mycket de använder andra programvaror.
MacLabbets webmäster påstod hur som helst att MacLabbets elever både klarar av att arbeta och att surfa och att det inte finns någon motsättning i detta. Webmäster gick så långt att han kallade sina elever för "unga vuxna med hjärna".
Efter denna debatt, där webmäster stod för det fria användandet av datorer, mot det mer kontrollerade och avsnörpta pedagogiska sättet hos den andra skolan, började webmäster lura på hela grejen. Och då kom han på det: UPP TILL BEVIS!
Så nu sätter webmäster hela sin prestige på spel genom att ge eleverna FULL access till allt, utan inskränkningar (något som flera medieskolor faktiskt gör på andra ställen i landet, dock ej i Örebro...)
Hur detta kommer att gå, det beror på eleverna i slutändan.

"-Men jag har gott hopp, eleverna i labbet är duktiga och ansvarstagande, det har de alltid varit!", säger webmäster på en direkt fråga från Nyheterna på Valborgsmässoaftonen.

"-Och är det någon som missköter sig i labbet är detta tråkigt, men det ska inte behöva drabba alla andra för det. Internet är inte farligt!"

 Mats B


01-04-30 kl. 21.01

MACLABBET NU KLART!


På onsdag öppnar MacLabbet som vanligt (med Gröna Tider). Alla program är installerade och de nya IMaccarna fungerar naturligtvis ypperligt. I två veckor, helger och kvällar inkluderat har webmäster slitit med all installering (flera elever har hjälpt till också, helt frivilligt, under denna tid, tack till Marcus, Erik, Hampus, Woodgrove och Emil!).
Denna helg har Dreamwiever och Photoshop uppdaterats (stora uppdateringar) och ett gäng mindre programvaror från tidigare datorer installerats. Dessutom har Disc Burner, programmet som låter eleverna "BRÄNNA CD-SKIVOR!" (Skräck för vissa) ominstallerats så att det nu funkar ypperligt på alla datorer.

Webmäster är bara orolig för en sak, och det är att han inte lyckats nå alla elever på Medieprogrammet med nyordningarna i labbet, bara dem som har lektioner. Därför produceras en liten skrift (två A4-sidor) som alla elever bör läsa igenom och förstå innan de tar tag i en IMac.

 Mats B


01-04-28 kl. 19.42

JOHAN SJÖSTRÖM, MP3B, RECENSERAD I INTERNETWORLD FÖR SIN KUBRICK-WEBSIDA: 7 AV 10 MÖJLIGA POÄNG!


Vid sidan av webmäster själv är nog Johan Sjöström MacLabbets värsta Kubrickfantast. Kubrick gjorde bland annat filmerna År 2001, A Clockwork Orange, Lolita, Dr Strangelove och Shining.
Nu är herr Sjöström recenserad i Internetworld, tidningen för folk på internet och han får inte mindre än 7 poäng av 10 möjliga för sin fina sida. Så här skriver man:

"Ingen regissör kan väl uppvisa en så sparsmakad och gedigen produktion som Stanley Kubrick. från Dr. Strangelove, 2001 och Clockwork Orange till Eyes Wide Shut, allt han rörde blev Oscars-material. Detta svenska Kubrick-arkiv är en välgjord guide till mästarens filmer, manus och personliga historia"

Grattis Johan!

Så styr genast in på Johans Kubrick-sida, den ligger HÄR!

 Mats B


01-04-28 kl. 19.42

KUNSKAP:
HUR MAN KOMMER IN PÅ VÅRA SERVRAR I ALLA FALL, NÄR KOMMUNENS DNS-SERVER LÄGGER AV!


MacLabbet har nu registrerat en egen ny domän som fungerar, www.maclabbet.com. Denna adress ligger på samma server som maclabbetx.orebro.se.
Denna nya webadress: www.maclabbet.com fungerar alltid (om inte någon grävt av en sladd eller kabel någonstans förstås), även om Örebro kommuns domännamnserver ligger nere (flera gånger i veckan, kvällar, nätter, hela helger, vanligtvis).
Hur kan då den fungera och inte de andra? Jo, det beror på att adressen pekar på datorns "telefonnummer", ip-adressen, och att den "pekningen" handhas av en seriös dns-server ute i landet som har övervakning dygnet runt (läs: fixas direkt om den skulle gå sönder).

Meningen är att alla våra websidor ska flyttas till adressen www.maclabbet.com (och den servern) så småningom, men webmäster har ju lite annat att göra först. Hur som helst, går man till www.maclabbet.com så kan man därifrån ta sig, via länk, till maclabbet.orebro.se och alla elevsidor, dessa nyheter, TekNews mm.
I skrivnade stund är inte alla länkar på maclabbet.orebro.se-siten ersatta med ip-nummer, men då är det bara att ersätta maclabbet.orebro.se med 192.121.83.219 uppe i location-fönstret, adressfönstret, i eder favoritwebläsare och klicka eder vidare.

 Mats B


01-04-28 kl. 19.40

DNS-AVBROTT PÅ ÖREBRO KOMMUN IDAG IGEN!


Under dagen har det varit omöjligt för dem som inte har IP-adresser till våra siter att komma in på våra servrar. Det verkar som om det ordnat sig nu inder kvällen, dock.


 Mats B


01-04-26 kl. 17.23

NÄSTAN KLART I MACLABBET NU!


Lite fler saker ska ordnas, men denna vecka har det varit öppet för lektioner i MacLabbet.
Det stora problemet nu är hur webmäster ska nå alla medieelever med information om de nya rutinerna i labbet. För det går inte att släppa in helt okunniga i detta, numera, högteknologiska multimediatempel.
De som har lektioner i MacLabbet är det inga problem med, men de andra...
Webmäster lurar som bäst på hur det hela ska gå till, om och när det blir Gröna Tider i labbet igen.
Tyvärr fungerar inte låskortsanordningen till Bihanget, så eleverna kan inte utnyttja den datasalen för sin "fria åkning".

 Mats B


01-04-26 kl. 17.20

SKOLANS TOALETTER STÄNGS EN EFTER EN PGA KLOTTER!


Från och med idag kommer de toaletter som utsätts för skadegörelse på Rudbecksskolan att låsas igen. Detta enligt ett beslut av skolledningen.
Det verkar som en eller flera puckon låser in sig och målar sina "taggar" lite här och där (taggar är signaturer som gör att dessa småttingar känner sig kända och "stora").
De borde söka till Medieprogrammet istället, här får de skapa av hjärtans lust och behöver inte utföra sina riter på skolans toaletter.
Hur kul det här är för elever som blir tvungna att springa runt i de olika husen för att hitta en ledig, men också olåst toalett, kan vem som helst räkna ut. Det blir inte kul.

 Mats B


01-04-20 kl. 23.49

WEBMÄSTER I LIVE-RADIODEBATT PÅ MÅNDAG!


Radio Örebro ringde till webmäster i torsdags och frågade om hans teorier kring gymnasieelevers surfande, och regler för sådant. Webmäster berättade naturligtvis om sina teorier som bygger på den så kallade Blomgren-pedagogiken (efter Frans von Blomgren, känd fritänkare på 1800-talet). Dessa teorier står ganska mycket tvärt emot de regler som resten av skolan, eller resten av Örebro kommuns internetansvariga går efter, milt sagt. Det är frihet under ansvar, ingen förhandscensur och sådant, medan de flesta andra inom skolväsendet tycks göra sitt bästa för att minimera alla chanser till att internet används för så kallade olämpligheter (idealet tycks ibland vara att eleverna ska surfa på en förinspelad CD med godkända siter, på torsdagar mellan 8-12).

Radiomedarbetaren tackade för Webmästers åsikter i ämnet, men ringde så upp efter tio minuter och bjöd in honom till en direktsänd debatt om det hela, som ska sändas i hela länet, live och direkt.
Så ratta in Radio Örebro på måndag, efter halv ett på eftermiddagen. Det kan bli spännande.

 Mats B


01-04-20 kl. 23.40

RAPPORT OM ARBETET I LABBET II (FREDAG)!


På fredagskvällen tog webmäster sig en riktig funderare uppe i MacLabbet, efter telefonsamtal till expert på lurigheter (Roine på Mediafront, en firma webmäster kan ringa dygnet runt, he-he) så löstes problemet som beskrivs i nyheten under, med Explorer som tokinstallerar sig själv hela tiden (pga att PageMaker ställer till konstigheter i systemet). Det är alltså löst i teorin, nu måste det till några timmar för att ordna det hela. Men det viktiga är ju att webmäster nu vet hur det ska gå till.
Under helgen kommer omfattande arbete att läggas på att ordna systemen på datorerna och att installera program. Som det ser ut nu kan det bli öppning på måndag för Nya MacLabbet.
Dock, lurar webmäster på att inte öppna fullt ut för Gröna Tider ännu. Han vill gärna ha en genomgång för eleverna av funktion och lite nya regler först.

 Mats B


01-04-20 kl. 02.12

RAPPORT OM ARBETET I LABBET!


Under torsdagen jobbade webmäster vidare med hjälp av ett gäng elever, Eric, Marcus, Hampus och även lite Emil (de gjorde ett strålande jobb). Bland annat så transporterades massa bråte bort och ner till ett källarutrymme.
Men det inhandlades också städmaterial och hörlurar och mycket annat gott hos Clas Olhson där elevernas bärkraft prövades, he-he. Strax före 22.00 avslutades arbetet för denna torsdag.

G3:orna som tidigare stått i MacLabbet är nu inflyttade till Bihanget och bör fungera, de flesta av dem (Bihanget har nu de fria användartiderna).

Alla nya IMaccar är nu uppställda och installationsförfarandet håller på. Dreamwiever 4 och Photoshop 6 ligger nu tryggt på hårddiskarna. Dock inträffade ett problem som är av allvarlig natur. Förhoppningsvis kommer det att lösas, men det hade med Explorer att göra. Explorer, som fanns förinstallerat på maskinerna, börjar installera sig själv, om och om igen, helt otroligt korkat. Kanske kan problemet lösas i helgen (detta sätter datorerna ur spel nämligen) annars blir det längre väntan på ett nyöppnat MacLabb.

Men det kommer att bli mycket trevlig när det väl är klart, snyggt och bluesigt. Detta blir ånyo "the place to be". Rock!

 Mats B


01-04-19 kl. 04.03

ARBETET MED INSTALLATIONERNA FORTSÄTTER!


Det är ett slit, men någon måste göra det, he-he. Arbetet med att få upp den nya godbitarna fortsätter som planerat. Under onsdagen kom alla nya IMaccar upp på sina platser. Nu återstår dock en del arbete.
1. Alla nya IMaccar måste få ip-adresser och konfigureras (ställas in) som de ska vara.
2. Programvara ska stoppas in. Dels Photoshop 6, dels Dreamwiever 4. Men också småprogram typ Gifbuilder och annat.
3. När allt detta är gjort ska alias fixas under äpplet så att man kommer åt alla program.
4. Sedan ska en kod läggas in så att användarna inte kan gå in och förändra systemresurser.

När detta är klart är bara halva jobbet gjort. För sedan återstår en del:

1. Gamla apparater som inte fungerar ska ner i ett förråd i källaren.
2. En inköpt svabb ska göra rent i labbet med hjälp av webmäster.
3. Fungerande datorer ska installeras i Bihanget så att även den datasalen får full bestyckning.
4. Det ska städas och plockas undan kartonger och plast och sådant där vitt som man kan fukta och dra mot rutan så man ryser (finns hur mycket som helst).

Men sedan är det ännu mer kvar att göra.

Webmäster tänker sig att installera helt nya system även på de äldre datorerna i Bihanget (men detta kommer inte att hinnas med förrän i nästa vecka, när MacLabbet redan öppnat). Det blir system 9.1 som visat sig ge en rejäl vitamininjektion, även på gamla datorer.

Sedan tänker webmäster köpa in hörlurar och krokar (för upphängning) till alla IMaccar, eftersom de är multimediamaskiner, och ska användas som sådana, fast utan att driva grannen brevid till vansinne.

Ja, det är lite till som ska till. Ännu har inte servern som ska servera elevernas mappar anlänt, men när den väl kommer så blir det ännu mer fart.

Men det blir nyordning, så alla elever kommer att få sig en lektion i hur det funkar nu för tiden, innan de släpps lösa i labbet. Ordning ska det vara, men också kunskap i hur allt fungerar.

 Mats B


01-04-17 kl. 15.48

IMACCARNA HAR ANLÄNT TILL TEMPLET!
FULL RULLE I MACLABBET SOM HÅLLER STÄNGT RESTEN AV VECKAN!


Som grädde på moset anlände de nya IMac-datorerna till MacLabbet under tisdagseftermiddagen. Webmäster jublade och hoppade högt och vaktmästargrabbarna hade det svettigt med att bära upp dyrgriparna till MacLabbet.
Nu kommer labbet att hålla stängt resten av veckan för installationer (inga lektioner för webmäster i veckan alltså).
Under tiden så är eleverna hänvisade till Bihanget, där de kommer in med sina kort numera. Och förhoppningsvis så fylls antalet datorer på där också, under veckan, vartefter det hinner jobbas.

Riktigt allt har inte kommit ännu, men det mesta är nu hemma.

"-Ahhhahhhahhahahahahh!", säger webmäster och det går inte att få något annat ur honom medan han öppnar alla lådor och fixar och donar.
Nu är MacLabbet på väg mot succé igen. Det rockar hårt!

 Mats B


01-04-16 kl. 04.17

CLARIS WORKS BLIR APPLEWORKS I NYA IMACCARNA!
TOTAL KOMPATIBILITET MED WORD!De nya IMaccarna levereras allihop med AppleWorks, som är nya versionen av Claris Works som eleverna i MacLabbet redan stiftat bekantskap med. Det är ett allroundprogram som har ordbehandling, kalkyl, presentation, ritprogram och en massa annat. Det fina med just AppleWorks är, förutom att det är snabbt och funktionellt, är att elever som har Windowsmaskiner hemma kan ta hem AppleWorkdsfilerna och jobba vidare på dem i Windowsmiljö (typ Word) för att sedan ta tillbaka dem till skolan och fortsätta i AppleWorks.
Programmet öppnar även Word-filer utan problem.
Ännu en gång går Apple i täten för att ta bort de tråkiga gränserna mellan operativsystemen.

 Mats B


01-04-14 kl. 04.49

NYA DATORER REDAN VECKAN EFTER PÅSK?!

I ett e-post från Apple i Stockholm nu i Påsk så sägs det att datorerna till MacLabbet nu är ihopmekade och har börjat sin färd mot MacLabbet. I bästa fall betyder detta att de kan komma i veckan efter påsklovet.
Bara att hålla tummarna alltså.
Och vad händer när de kommer?
Antagligen måste Webmäster bråka lite med dem, dvs installera programvara och inloggningssystem. Så det kan bli avbrott i användandet av MacLabbet en tid. Fast även där finns det ljuspunkter, ett nytt kortlås är ordnat till Bihanget, och dit kan eleverna vända sig under tiden allt blir klart i labbet. Men hur nyordningen ska bli, vet ingen just i detta nu. Det är ju också frågan om att ordna de gamla maskinerna så de funkar i Bihanget.
Webmäster lurar på att köra in System 9.1 i alla Maccar, även dem i Bihanget, och skippa inloggningsprogrammet MacAdmin totalt. Eleverna får ordna kommunikation med sin lagringsmapp via väljaren istället, i fortsättningen.
Men hur det blir, det visar sig inom några veckor.

 Mats B


01-04-10 kl. 23.45

KOMMUNSTYRELSENS BESLUT OM SNABBARE INTERNET!

Ibland kan det vara skoj att läsa kommunstyrelsebeslut. Det är kommunstyrelsen som beslutar om allt inom det offentliga i kommuner. Här har man beslutat om snabbare internetlina ut och in i Örebro. Tomas Centerfjäll är tydligen den på IT-enheten som kommit med förslaget. Läs och njut:

110219-01-080 
Thomas Centerfjäll

Upphandling av internetaccess
Kommunen har sedan 1995 haft en anslutning till Internet. Leverantör har under denna period varit Telia.
I och med att det nuvarande avtalet med Telia löper ut under mars 2001 har det inom ramen för Data- och Telekommunikationsprojektet (DoT) genomförts en upphandling av Internet-förbindelse.

Målsättningen för kommunens upphandling har varit att:
· Kommunen skall använda sig av en logisk anslutning till Internet.
· Användarna skall kunna ha åtkomst till tjänster på Internet med den tillgänglighet och funktion som verksamheten har behov av.

Stadskansliet konstaterar i skrivelse 2001-03-13 att kommunens huvudsakliga behov är en kraftfull förbindelse till Internet, dvs en så hög hastighet som möjligt till Internet.

Utifrån utvärderingen av inkomna anbud föreslås Utfors Bredband AB som kommunens Internetleverantör. Avtalet är ett 2-års avtal med möjlighet att förlänga 1 år. Förbindelsens kapacitet blir 100 Mbit/s mot dagens 8 Mbit/s.
Anslutningsavgiften år 1 är 25.000 kronor och månads­avgiften är 31.000 kronor dvs en årskostnad på 372.000 kronor.
Månadsavgiften år 2 blir 46.000 kronor, dvs en årskostnad på 552.000 kronor. Detta innebär en reducering av kommunens kostnad år 1 med 444.000 kronor och år 2 med 264.000 kronor.

Förslag

Stadskansliets förslag till kommunstyrelsen

* Stadskansli Informationsstyrning får i uppdrag att teckna avtal med Utfors Bredband AB i enlighet  med stadskansliets förslag.

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar

* Enligt stadskansliets förslag.

Yes, så ska det låta. När får vi GB ut mot världen?
Skämt åsido. Det blir en kraftig ökning. Kanske kan vi äntligen börja närma oss farter där vi kan utnyttja internet som det är tänkt. Tack till en underbar kommunstyrelse som beslutade så bra. Och speciellt dyrt blev det ju inte.
Dessutom är det en smack i baken på alla bakåtsträvare som tycker att det är bra som det är med vår sega fart.

 Mats B


01-04-10 kl. 18.50

ÄNNU INGET BESKED OM LEVERANS AV DATORER!

Efter kontakt med Apple i Kista utanför Stockholm så meddelar de under eftermiddagen att de ännu inte kan ge någont exakt leveransbesked på de datorer vi beställt. Samtidigt säger de att det inte ska ta så lång tid, men att det ju är Påskhelg och så, (Maccarna plockas ihop på Irland).
Förhoppningsvis börjar det droppa in lite godbitar i nästa vecka. Det håller vi i alla fall tummarna på.
Under tiden testar webmäster operativsystem 9.1 som kommer att ligga på de nya maskinerna. Funderingar pågår som bäst om de inte ska ligga på de gamla också, för att det ska bli så lika som möjligt. I det fallet så slutar vi med MacAdmin-programmet som tidigare hållt reda på inloggningar och rättigheter. (När Mac OS X-servern kommer så sköts administration via den, men det blir nog tidigast i höst som det kan bli klart).

 Mats B


01-04-10 kl. 18.46

INSTATU ÄNTLIGEN KLARA MED TIDNINGEN!

Nu är tidningen nerbränd PÅ CD-ROMSKIVA (farliga grejer måste få stor text) och på väg till flygfältet för vidare transport ut till tredje land för tryckning.
Resultatet av elevernas slit kan man köpa till förmånligt pris den 1:a maj under det sedvanliga tåget eller paraden eller vad det är. Hur som helst lockar denna tradition fler Örebroare än 1:a Majdemonstrationerna.

 Mats B


01-04-08 kl. 22.03

MINISTER GER SVAR PÅ TAL OM ATT SURFA PÅ INTERNET FÖR SKOLELEVER.
DEBATT I RIKSDAGEN MOT FÖRSLAG OM CENSUR!

Statsrådet (i riksdagen) Britta Lejon, socialdemokrat, svarar kristdemokraten Johnny Gylling som vill införa censur och filter för internet inom skolor för att skydda barn och ungdom mot våld, sex och annat olämpligt.
Johnny Gylling undrar vad regeringen tänker göra för att förhindra att skattefinansierade datorer kan används till olämplig surfning.

Här kan man läsa (i förenklad form) hennes svar till honom i riksdagen.

Det är viktigt att vi ständigt påminns om vår yttrande- och informationsfrihet i det här landet, att den måste man kämpa för, då censurivrare finns överallt.
Britta Leijons svarar, i sann MacLabbet-anda, att man istället ska lära eleverna vad som är lämpligt eller inte, snarare än att införa förbud, bland annat. Men läs hennes svar, det är intressant ur många synvinklar.


 Mats B


01-04-08 kl. 15.59

SKAKANDE KRIMINALREPORTAGE:
CYKELTJUV AVSLÖJAD PÅ SKOLGÅRDEN!
MITT PÅ BLANKA SÖNDAGSEFTERMIDDAGEN!!!


Förövaren skyndar sig iväg från skolgården.


När webmäster går till MacLabbet genom korridoren på söndagseftermiddagen så får han helt plötsligt, utanför fiket, se en äldre man som håller på och grejar med cyklar.
Webmäster bli stående för den äldre mannen ser honom inte. Den äldre mannen tar så fram en skiftnyckel och börjar lossa på bakhjulet. Så ramlar då äntligen poletten ner i skallen på webmäster och han springer upp i labbet och hämtar digitalkameran, här ska nämligen dokumenteras!
Men, tyvärr, när han kommer ner igen har cykeltjuven (den absolut lägsta nivån på att vara tjuv och ett av de mest förhatliga brotten) slängt upp bakhjulet på sin egen cykel och cyklar över skolgården.
Webmäster öppnar dörren och ropar heroiskt åt gubben:

"-Hörrdu du gubbe, ge fanken i att stjäla cyklar här, stanna för böfvelen!"

Gubben tar sats på cykeln som en vessla och webmäster har inte mycket annat att göra än att ta ett enda kort i ryggen på honom (för han törs inte låta dörren slå igen bakom sig).

Tittar man närmare på bilden, i förstorning så ser den ut så här:

KLICKA FÖR EN STOR CYKELTJUVBILD! (med smaskiga detaljer).

Webmäster ställer sedan en stol i dörren och springer efter, men gubben är försvunnen, som blixten.

Så här såg den stackars slaktade cykeln ut efter brottet:


Ägaren ångrar nog att han eller hon lämnade kvar cykeln i fredags. Mats B


01-04-07 kl. 17.47

QUICKTIME STREMINGKAMERAN FUNGERAR IGEN!
MEN HAR BYTT PLATS TILL ANDRA SIDA AV RUMMET!

Pga att en nätverkskontakt slutat fungera så har nu QT-streaming-kameran placerats borta i andra änden av rummet, vid scannerdatorerna. Där fanns det nämligen ett fungerande och ledigt nätverksuttag. Så nu är det bara att glo och lyssna igen.

Länk från länkarna till vänster.

(Eller http://www.maclabbet.com/96-01/planta.html)

 Mats B


01-04-07 kl. 06.22

ÄNTLIGEN -VI ÄR PÅ FRANSKA TV 1!
VÅR WEBKAMERA ÄR INTERNATIONELL!
Efter flera e-brev så gav webmäster med sig och lät den franska televisionen lägga ut vår webkamera på sin websida. Det är TF1 som är kanalen, den största världsomspännande TV-kanalen, många miljoner tittare som fick den äran. Detta brev fick webmäster under fredagskvällen:

"Webcam Suède Cybercafe

Dear Mats,

I'm so happy to include your MacLabbet's webcam in our gallery.
We can see your webcam at this adress :
http://www.tf1.fr/livecam/
On the top of this page, you have "LES NOUVELLES WEBCAMS", click and you obtain a page with your webcam, anyway by the map we obtain your webcam so.
I hope we will enjoy it.
If you want, you can see with the France map, the most beautiful cities in France. Sincerely.
Justine Quemener."

Och om man klickar på "Les nouvelles webcams" som betyder, "de nya webkamerorna" så ser man InStatu som jobbar, och jag tror fröken Cindy Lee är representerad där (som man ser av bilden ovan som finns på deras länksida).
Men annars är det bara att klicka sig fram till Sverige och njuta av vårt vackra MacLabb. Vi har en egen sida som kommer upp, mycket snyggt gjort.

MacLabbet, i våra hjärtan, nu också för jordklotets fransktalande innevånare som kommer att frossa i att se hur finemanga vi är. Detta är bilingual om något, fast på Medieprogrammet.
Vi rockar!

(Läses denna nyhet senare än ovanstående datum så är det bara att gå till ovanstående adress och klicka på länken WebCams och sedan trycka vidare till "Monde- Europe och sedan Sverige (Suede) som är en karta).

Vi har satt Örebro på världskartan!
(Samma kamera som man ville förbjuda för några månader sedan....)

 Mats B


01-04-05 kl. 23.21

ITUNES PÅ MAC OS X-MACCEN I LABBET!
MUSIK SÅ DET DÅNAR OM DET!

En driftig elev laddade ner Apples nya musikprogram Itunes till OS X-Maccen på torsdagen, ett program som webmäster bara läst om men aldrig tidigare sett i funktion. (OS X-Maccen i MacLabbet står öppen för vem som helst av eleverna att bekanta sig med).
Itunes ingår gratis i alla nya Maccar som man köper, och finns också för gratis nerladdning på Apples sida, fungerar på minst 9.1 systemet.

Då MacLabbets datorer och utrustning är utsatta för attacker och gnäll av utomstående för tillfället (för att de kommer att bli FÖR bra) så törs denne nyhetsredaktör knappt berätta om funktionerna i detta fantastiska program. Vid närmare eftertanke så törs han inte berätta om dem faktiskt. Detta kan vara en grej mellan eleverna i MacLabbet och webmäster och övrig personal på Medieprogrammet, MacLabbets egen lilla hemlighet, då så många som inte har med MacLabbet att göra eller ens förstår vad vi håller på med häruppe, har så kallade politiskt korrekta åsikter om vad vi ska kunna göra och inte kunna göra med våra datorer, som tyvärr, i förlängningen, kan bidra till att störa vår viktiga verksamhet som syftar till att eleverna ska tillskansa sig så mycket kunskap om vad man kan göra med IT som möjligt. Och det vill vi ju inte.
Men alla elever kommer naturligtvis att få en genomgång av funktionen med detta underbara musikprogram.

(Att det låter lite surt om vissa nyheter på sistone beror på respons av den cerebrala syntax error som finns internt i amorpha hårddiskenheter i vår närmiljö)

 Mats B


01-04-05 kl. 23.16

MER FAXNINGSPROBLEM TILL APPLE, SOM LÖSTES TILL SLUT!

Torsdagen ägnades till stor del åt att försöka faxa över nya papper till Apple angående beställningarna som faxades iväg i onsdags. Detta var lättare sagt än gjort. Faxmaskinerna var inte vänner, men efter massor med försök under eftermiddagen, etablerades så äntligen en kärleksfull kontakt mellan Rudbecksskolans fax och den tredje av Apples faxar i Kista utanför Stockholm.
Så nu rullar det på. Rapporter om leverans och dylikt kommer att rapporteras till webmäster fortlöpande som sedan "läcker" detta till dessa nyheter.

 Mats B


01-04-05 kl. 23.11

UPPFRÄSCHNING AV MACLABBET FÅR VÄNTA!

Elever och webmäster har sedan en tid planerat att måla om i MacLabbet inför hemkomsten av de nya IMac-datorerna. Nu skulle det bli mysigt och snyggt. Men efter moget övervägande och diskussion med lokalansvarig har nu webmäster bestämt sig för att vänta med denna uppsnyggning tills i sommar, eller efter sommaren.
Varför?
Jo, av flera skäl. Det största skälet är att man kommer att bygga ny ventilation i MacLabbet under sommaren, och då kommer väggar att huggas ner och det blir i princip rivningsfeeling i labbet. Att måla några månader innan ett sådant jobb är ju inte så klokt.
Det andra skälet är att det är mycket jobbigt att måla snyggt, gammal färg ska tas bort och det ska putsas och grejas, ett stort slit, innan man ens hunnit måla. Så istället är tanken så här:
Örebro kommuns målare får måla om och snygga till i MacLabbet efter att den nya ventilationen satts i funktion. Men bara en grundputsning och grundmålning, i de nyanser (som webmäster och elevgrupp bestämt) som sedan Webmäster och elever fortsätter måla i (med typ starkare och rockigare färger), under början av höstterminen, eller i slutet av sommarlovet, inför skolstart.

 Mats B


01-04-04 kl. 20.41

GNÄLL OM DE NYA DATORERNA REDAN INNAN DE KOMMIT!

Här och var på skolan får webmäster höra att det är olämpligt med de nya IMaccarna pga att alla är utrustade med CD-brännare. CD-brännare ses tydligen som något oerhört ont i vissa kretsar (i andra kretsar är det nog bara ren och skär avundsjuka).
Man menar att CD-brännare är en onödig lyx som fördyrar köpen av datorer samt att de är högst olämpliga då de kan "missbrukas".
Missbruket skulle i första hand bestå (man tänker på missbruk redan innan de ens levereras, suck...) av elever nu skulle ladda ner onda Mp3-filer och sexbilder och kanske rena porrfilmer, som de sedan skulle bränna ner på CD och sälja.

Det här är en irriterande inställning som känns tråkigt att vara utsatt för. Det är också märkligt att när man väl intresserar sig för MacLabbet så är det i sådana här negativa tongångar.
Alltså dags för försvar.
Apples nya IMac-datorer är allihop utrustade med CD-brännare som standard. Sedan tre år tillverkas inte en enda Mac-dator med diskettdrive, detta pga att Apple som alltid går i täten (om ett par år är det likadant på PC-sidan).
Varför ska man envisas med disketter (1,4 Mb), som är dyra, alltid går sönder och knappt duger till att lagra en bildfil på pga den lilla lagringskapaciteten, när man kan använda CD-skivor, som tar 600-750 Mb och dessutom kan skrivas över hur många gånger som helst. Just det, IMaccarna har CD-RW som standard så det går att att skriva över gammalt på CD-skivorna. Miljövänligt och bra.
Filer tar större och större plats, liksom elevarbeten. I MacLabbet jobbar vi mycket med bild, ljud och även digitalvideo. Att ha en output för de produktionerna är oerhört viktigt. Att eleverna dessutom kan bränna ner sina arbeten smidigt (de bränner i bakgrunden medan man jobbar med annat naturligtvis) och ta med dem hem till sin Mac eller PC för att arbeta vidare utan trassel är ytterligare bara plus.

Att be Apple plocka bort CD-brännarna (tanken har faktiskt kommit upp bland dem som inte tycker att vi ska ha sådana) skulle väl fördyra de nya Maccarna med cirka 50 procent, eftersom det inte finns några rutiner för det, dessutom är det helt vansinnigt.
Vi ska sluta vara så rädda för det nya, och vi ska sluta misstro elever, och det vore bra om man trodde på webmäster och resten av Medieprogrammets personal också. Det är vi som sitter inne med både ansvaret och kompetensen för vår verksamhet.

Grunden i MacLabbets pedagogik har alltid varit att eleverna tar ett eget ansvar för sitt dataanvändande. De senaste 7 åren har detta fungerat. Webmäster talar om för eleverna vad som gäller från början, så de lär sig "lagen".
Under de här sju åren har bara en elev blivit avstängd en period för att hon bröt mot skolans surfningsregler då hon tittade på lättklädda damer.
Ännu har inte ens en mus blivit förstörd eller stulen, och detta trots att eleverna sitter utan lärarnärvaro vid många tillfällen.

Naturligtvis ska eleverna nu bli informerade om hur dessa CD-brännare ska användas, dvs inom produktion och skolarbete, inte för något annat.

Vill man kan man få det mesta till något negativt. På MacLabbets Nyheter (som också är MacLabbets röst utåt) hoppas vi att denna förklaring ska få slut på pratet om våra nya, mycket välkomna, datorer.


 Mats B


01-04-04 kl. 20.07

VISS KRINGUTRUSTNING BESTÄLLD!

Under onsdagen beställdes videoprojektor för dator, vilket gör att lärarna i MacLabbet numera också kan visa vad de menar och inte bara prata knut på tungan när de förklarar olika moment. Detta kommer att bli oerhört värdefullt för de pedagogiska insatserna i labbet. Äntligen säger vi och välkomnar 800 lumien (som är värdet på ljusstyrkan, som ska vara något i hästväg).

Vidare beställdes två nya scannrar, två digitalkameror och lite annat. Allt är uträknat ner till minsta öre av webmäster. Allt är en investering för MacLabbet på sikt.

 Mats B


01-04-04 kl. 20.06

PROGRAMVAROR BESTÄLLDA!

Tyvärr fick vi inte tillräckligt med pengar till förbrukning heller i år, och det är på det kontot man köper programvara, så när dagens beställning av 20 licenser för Dreamviewer 4 och Photoshop 6 till de nya burkarna är betalda så blir det inget mer.
Men vi får två topp-program att arbeta med, och det är ju inte dåligt (på topp-burkar).

 Mats B


01-04-04 kl. 20.05

FAXEN MED BESTÄLLNINGEN ÄNTLIGEN IVÄGSKICKAD!

Om tekniken nu är med oss så har Apple fått vår beställning av nya datamaskiner på sin fax, och vill sedan posten vara snäll och leverera den skriftliga beställningen ordentligt, så ska vi nog ha lite nya maskiner här snart.
3,5 veckors svårigheter med att köpa har avslutats (kan vi hoppas, kanske något är fel ifyllt, ahhhhhhh).
Om detta byråkratiska förfarande hade varit enklare, och mer människovänligt, hade vi redan kunnat haft dessa godbitar hos oss. Men det ska ju inte vara lätt, det lär man sig varje dag.
Hoppas bara att Maccarna, som är Irländska, inte ramlar av planet på väg till Stockholm, eller något annat ruskigt.
Nu får vi vänta och rulla tummarna och hoppas att Apples representanter kan skynda på leverans. För när de levereras så sätts de omedelbart i produktion.

 Mats B


01-04-03 kl. 20.17

KOLLA INSTATU I WEBKAMERAN!
DE JOBBAR SISTA DYGNET MED TIDNINGEN NU!

De flitiga redaktörerna för 1:a maj-publikationen InStatu-tidningen, jobbar nu för högtryck i MacLabbet. Presstopp är det under torsdagen.
För att alla andra som inte behöver slita så mycket ska kunna gotta sig har webkameran nu ställts in så att man kan se skribenterna och redigerarna svettas över sin dead-line.
De kommer att hålla på länge i kväll...

Länk till vänster upptill på sidan: Webkamera!
(Mycket bra bild, man ser dem röra sig hela tiden).

 Mats B


01-04-03 kl. 20.16

ÖREBROS ÄLDSTA WEBKAMERA UPPE I 40 000 BESÖK!
MACLABBETS WEBKAMERA RULAR FETT!

Över 40 000 besök på vår webkamera under tisdagskvällen. Inte illa, och ändå har räknaren gått ner för räkning några gånger. Lägger man sedan till de 17 000 besöken vi haft tidigare, med den förra räknaren så kan vi vara stolta.
MacLabbets webkamera är Örebros äldsta webkamera, mycket äldre än Nerikes Allehandas. Dessutom visar den ju folk, och som det inte vore nog, så sänder den ut en ny bild varje sekund så att man ser att det rör sig.
MacLabbets webkamera är därmed den bästa i Örebro kommun, utropar vi stöddigt.

(Och trots att webkameran under hösten var utsatt för attacker från "ansvarigt håll", man ville avskaffa den för att man menade att elevernas integritet skadades av att de syntes på webben, så kör vi på som vanligt, efter lite kamp för yttrandefriheten).

 Mats B


01-04-03 kl. 20.14

BYRÅKRATIN NU KLAR (FÖRHOPPNINGSVIS)
MEN FAX SATTE STOPP FÖR BESTÄLLNING!

Äntligen har Apple och Örebro kommuns inköpsenhet kommit överens om hur webmäster ska bära sig åt för att beställa datorer. Det var ett välkommet besked, så webmäster satte genast igång att ta fram alla nya papper, skriva nya beställningar (på nytt sätt som passar det nya inköpssättet) och när allt var klart under tisdagskvällen skulle detta faxas iväg till Apple.
Men.
Man får aldrig vara riktigt glad, för nu visade det sig att skolans enda fax, den som står uppe borgen hos cheferna, pga ombyggnad var inlåst någonstans, på hemlig plats, så webmäster inte kom åt den.

"-Jag vet inte vad det är, men allt verkar enormt svårt med det här inköpet, har aldrig varit med om maken!", replikerar webmäster till Nyheterna.

Nya tag under onsdagsmorgonen, kanske skolledningen då har "släppt ut" faxen, för rastning så den kan användas.

Tummar bör hållas.

 Mats B


01-04-02 kl. 21.34

MAC OS X SYSTEMPROGRAMVARA NU I LABBET PÅ EN MASKIN FÖR TEST OCH UTVÄRDERING!

Apples nya operativsystem, Mac OS X, eller 10:an, anlände under måndagskvällen till MacLabbet. Det nya systemet är efterlängtat och släpptes i hela världen förra lördagen.
Webmäster installerade naturligtvis hela härligheten på en G3-dator då han inte kunde hålla sig. Tyvärr har G3-Maccen bara 96 Mb i minne, minsta rekommendation för konfigurationen är 128 Mb, men friskt vågat, hälften vunnet. Och, se på tusan, det hela fungerade i alla fall.

Systemet är väldigt njutbart, vackert och funktionellt, har skyddat minne, vilket betyder att om ett program låser sig så fungerar de andra bra i alla fall. Massa goa finesser finns naturligtvis.
Men visst märker man av att OS X ska köras på en vassare dator med mer minne.

Tanken är att stoppa in denna systemprogramvara på de nya IMaccarna under hösten, och under tiden bekanta sig med det.

Intresserade elever och andra kan få "leka" med det om de tillfrågar webmäster (och han är på humör).

 Mats B


01-04-02 kl. 21.32

ÄNNU INGEN DATORBESTÄLLNING!
FEL I BYRÅKRATIN IDAG IGEN!

Idag faxade webmäster över beställningarna till inköpsenheten för vilken gång i ordningen har han glömt, vilket han sedan fick tillbaka via e-post, inkluderandes en formell Örebro-kommun-beställning. Dessa två papper skulle sedan webmäster i sin tur skicka till Apple i Stockholm så de kan skicka godbitarna.
Men, då det inte stod rätt i uppgifterna från inköpsenheten, görs ett nytt försök att få texten rätt och det hela att fungera under tisdagen. Vi ger aldrig upp!
Pust.

 Mats B


01-04-02 kl. 21.25

MINST TVÅ ELEVER OCH EN LÄRARE GICK PÅ APRILSKÄMTET!

Minst två elever och en lärare, allihopa får av barmhärtighet vara anonyma, gick på aprilskämtet nedan.
April-April, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!
He-he.
(En gång om året tillåter vi oss att luras, inte annars).

 Mats B


01-04-01 kl. 14.09

Extra-Extra-Extra:
GYMNASIECHEFEN EKEVÄRN HAR BESTÄMT SIG:
-RUDBECKSSKOLAN SKA ENBART SATSA PÅ MAC-DATORER!

Idag togs då äntligen beslutet om framtida datorinriktning på skolan. Skolledningen har diskuterat detta under helgens ledningsmöte i Suttarboda, och tydligen var diskussionens vågor höga.

"-Jag fick helt enkelt ta på mitt ansvar att se till det bästa för skolan, i nuet, och i framtiden och bestämma åt oss alla, det var mitt beslut i slutändan", säger gymnasiechef Lars Ekevärn till Nyheterna.

Webmäster i MacLabbets spontana kommentar är:
"-Äntligen har de skådat ljuset! Men det blir säkert knepigt att få PC-sidans folk, Åkesson, Ramberg och de andra att köra med bara en musknapp, men vill man så går det!"

På PC-sidan är man inte lika roade.

"-Nej, det här var verkligen ett bakslag för oss, fast vi naturligtvis gör som chefen bestämmer!", säger PC-tekniker Åkesson.

Beslutet grundar sig på datorutvärderingsgruppens erfarenheter. I två år har olika representanter för lärarpersonal, ledning och tekniker testat olika Windowsmiljöer innan de i veckan, mest av en slump, blev förevisade några Macintosh-datorer.

"-Det var något helt otrolig. Helt plötsligt såg vi en kompakt dator, blixtsnabb, ljudlös som fungerade ut i minsta detalj. Och vi förstod allt också, hur den fungerade och så!", säger Inga-Britta Forselius, sekreterare i gruppen. "-Vi är glada att skolledningen beslutade enligt våra rekommendationer!"

Med början efter påsklovet kommer alla PC-burkar i skolan att bytas ut mot nya IMac-datorer. PC-burkarna kommer att lottas ut på andra, inte lika framsynta skolor, i Örebro kommun. Men intresset för detta byte av operativsystem sägs nu sprida sig vidare ut i kommunen.

"-Jag är den första att medge att vi haft fel i alla år, om jag vetat det jag vet nu om Mac-datorer, hade vi aldrig använt något annat!", säger Lars Ekevärn.

Vecka 18 börjar introduktionsveckor för lärarna, varje dag klockan 10.00 och någon timma framåt så introduceras de nya läckerbitarna för personalen.

"-Att få bort de där elaka PC-burkarna är ju verkligen behjärtansvärt!", säger husmor, Barbro Larsson.

Rudbecksskolan - Macskolan! Äntligen är vi där. Rocka rolla!

 Mats B
Det är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men bakåt, till 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
0103 0102 0101 0012 0011 0010 0009 0008 0007 0006 0005 0004 0003 0002 0001 9912 9911 9910 9909 9908 9907 9906 9905 9904 9903 9902 9901 9812 9811 9810 9809 9808 9807 9806 9805 9804 9803 9802 9801 9712 9711 9710 9709 9708 9707 9706 9705 9704 9703 9702 9701 9612 9611 9610 9609 9608 9607 9606 9605 9604