Pip-pip-bzz-bzzz-pip-pip-pip...(teleprinterljudeffekt).

MARS -2001

Är det något du vill tipsa oss om? Skicka ett e-post till MacLabbets nyhetsredaktör [mats@maclabbet.orebro.se]

Förra månaden: Februaris nyheter här!
Länkar till ännu äldre nyheter (tom 1996) hittar du längst ner på sidan!
Vill du kolla vad som händer på andra sidan (vad PC-nissarna har för nyheter) så kan du klicka här!

Dessa nyheter är subjektiva rapporteringar utfrån ett användarperspektiv. Alltså är vi stygga mot dem som förtjänar det. Dvs de som vill censurera internet, eller motarbeta friheten med internet, eller är emot Macintosh-datorer.

Välkommen besökare i mars!


01-03-30 kl. 20.59

EU-BYRÅKRATI SATTE STOPP FÖR DATORKÖP IDAG!

Efter ett par års försök att få pengar till nya datorer, efter nio långa vårveckor då vi inte fick besked om tilldelning av medel för att köpa datorer av skolledningen, efter ett par veckors diskussion med Örebro kommuns inköpsavdelning så trodde webmäster att det nu, om aldrig förr, var klart att beställa (under fredagen) nya härliga Mac-datorer.

Men, detta är Örebro, och här går det inte lika lätt och glatt som t ex i Sälen (där de har isiga backar på fjällen). Här är det mer platt.

Detta hände under fredagen.
Webmäster ringde glad i hågen till inköpsavdelningen och frågade om allt gått bra med att faxa kontobeställning till Apple (vilket skulle möjliggöra direkt beställning via webben). Svaret blev nej.
Det visade sig att Örebro kommuns inköpsenhets chef såg upprättande av ett sådant konto som ett förbindelse med Apple. En förbindelse man inte vill ha i detta skede (man tänker skriva ett så kallat ramavtal med dem, men detta är inte färdigt och tar flera månader, minst, så MacLabbet får köpa på nåder under tiden).
Alltså bad inköpsenheten webmäster att skriva ner sina beställningar på vanligt papper, faxa detta till inköpsenheten som i sin tur skulle stämpla och skriva under, faxa tillbaka det hela till webmäster, som sedan skulle skicka det med posten i ett förslutet kuvert.

Webmäster ringde till Apple och frågade om det gick bra att göra så. Det gick det inte. De ville ha alla beställningar via webben och menade att ett upprättande av konto hos dem av Rudbecksskolan inte alls var något förpliktigande som inköpsenheten ansåg.
Tack för kaffet!

Webmäster bad i alla fall Apple i Stockholm och inköpsenheten i Örebro att kontakta varandra och diskutera fram en lösning.

Vid 17.00-tiden ringde inköpsenhetens kontakt till webmäster och meddelade att man nu "troligen" nått en uppgörelse med Apple om hur man ska bära sig åt när man köper in av dem vid detta specialla tillfälle. Besked om detta lyckades kommer på måndag.

Summa: (för den som inte förstår allt snurr ovan) På måndag så får webmäster kanske beställa datorer.
Detta innebär att det naturligtvis inte kan bli några nya datorer före påsklovet, kanske inte ens på själva påsklovet utan veckan efter....

Webmäster befinner sig i helgen på ett Spa på hemlig ort i Bergslagen, liggandes tyngdlöst i ett kar med vatten i en försluten plastbox med New Age-musik och våg-musik i bakgrunden. Kanske kan det rädda hans redan sköra nerver. Vi hoppas det.

 Mats B


01-03-30 kl. 02.15

DE NYA DATORERNA NÄSTAN BESTÄLLDA!

Under torsdagen så for webmäster till Örebro kommuns inköpsenhet för att bryta sigillet på svaret på vår offertförfrågan till Apple. Detta skedde under högtidliga former. I det stora kuvertet låg en pärm med en massa information (Apple måste garantera att de är kreditvärdiga, betalar skatt, har miljöklassade och EU-klassade produkter mm, mm). Det är ingen lätt sak att köpa in saker nu då vi är med i EU, om man säger så...
Webmäster och inköpsenhetens representant fick sedan stämpla dokumenten och skriva under en massa papper för att bevisa för eftervärlden att allt gått rätt till vid öppnandet.

Sedan skedde följande:
Webmäster tog med sig pärmen med uppgifter till MacLabbet för genomläsning. Sedan faxades ett beställningsformulär från pärmen över till inköpsenheten. Inköpsenhetens representant fyller i alla uppgifter som krävs, och faxar sedan detta dokument vidare till Apple i Stockholm. Apple i Stockholm skickar så en bekräftelse till Örebro med ett kontonummer. Detta kontonummer ska sedan webmäster använda för att gå in på speciella sidor på www.apple.se och beställer sedan datorerna där.
Då datorerna är beställda på detta sätt (förhoppningsvis under fredagen) så ska sedan Apple i sin tur kontakta fabriken i staden Cork på Irland (där de sätter ihop de Europeiska Maccarna). När dessa är färdigbyggda enligt webmästers anvisningar så flygs de till Stockholm för vidare lastbilstransport till MacLabbet.

Apple-killarna som besökte MacLabbet under torsdagen lovade att jobba för att allt detta skulle gå snabbt, då webmäster var något ivrig.
Snabbt betyder nu endera nästa vecka, eller på påsklovet, eller veckan efter.

Så nu gäller det att hålla tummarna.
Men, vi är igång med att köpa i alla fall. G3:or, IMaccar, 600 Mhz, 256 Mb-40 Gb (läs mer om dem på www.apple.se).

Snart är vi hotta igen i labbet!

 Mats B


01-03-30 kl. 02.11

BESÖK AV APPLE I MACLABBET UNDER TORSDAGEN!

Två herrar från Apple var på besök i MacLabbet under torsdagseftermiddagen. Det är första gången som MacLabbet haft närkontakt med någon från Apple under alla år och vi kände oss mycket ärade.
Huvudorsaken till att de besökte oss var att de vill etablera en kontakt med oss som jobbar med Mac inom vår skola.
Efter vad de sa så var de mycket nöjda med hur MacLabbet fungerade (förutom de ålderstigna datorerna, men det ska ju bli nytt nu, åtminstone i MacLabbet).

Som avslutning på träffen så fick de en tur nere i S-huset för att träffa på Foto, Rörlig Bild och Ljudlokalerna och deras lärare.

Kontakten kommer att fortgå.

 Mats B


01-03-28 kl. 02.59

SKOLANS DATORANSVARIGA PÅ PC-SIDAN I HANNOVER PÅ MÄSSA!
INGEN PÅ MAC-SIDAN MEDBJUDEN!

Datoransvariga på PC-sidan på Rudbecksskolan är i dagarna på den stora C-bit-mässan i Hannover på Tyskland. Där kan de skåda de senaste nyheterna inom datorbranschen, vilket skolan bekostar.
Av någon anledning som är okänd för dessa nyheter är ingen datoranvarig på Mac-sidan på vår skola medbjuden.
Kanske har skolledningen tänkt att de som arbetar med Mac istället ska får biljetter till MacWorldmässan i USA senare i år (från MacLabbet, Rörligt Bild, Ljud, Foto).
Jo, så är det nog.....

 Mats B


01-03-28 kl. 02.58

SVAR PÅ OFFERTFÖRFRÅGAN IDAG!

Om allt går som det är tänkt så får MacLabbet svar på sin offertförfrågan under onsdagen när det gäller datorer och en del kringutrustning från Apple.
Detta svar leder då direkt till en beställning, som, vad vi fått veta, inte ska ta mer än en vecka till leverans.
Spännande tider i labbet. Snart rular vi igen (som vi gjorde för fem år sedan).

 Mats B


01-03-28 kl. 02.54

MACLABBET FÅR BESÖK FRÅN APPLE!

På torsdag kommer representanter från Apple (dom som tillverkar Macintosh, ni vet) till MacLabbet och hälsar på. Inte illa.
De ska diskutera inköp och olika lösningar med webmäster om labbet och Kalix på Rörlig bild som också använder Mac.
Hoppas alla elever har kostym och är vattenkammade under dagen.

 Mats B


01-03-26 kl. 00.05

MAC OS X ÄR HÄR NU!
MACCENS NYA OPERATIVSYSTEM RULAR FETT!

På lördagen så släpptes Apples nya operativsystem, Mac OS X i hela världen. Det är detta system som ska rocka fett i framtiden. Det är ett operativsystem som bygger på UNIX men med ett skal som gör att även vanliga människor kan använda det.
Kort sagt, detta är häftigt. Bara en sådan sak som skyddat minne, vilket betyder att om ett program bangar, så funkar datorn i alla fall.

Att det är snyggt och har en massa goa finesser är ju inte heller illa. Tyvärr finns det ju inte så många program som ännu är "portade" (översatta) till OS X-miljö ännu, men hur skulle det kunna finnas det, när det kom ut igår.

Man kan köra i OS X miljö eller i "classic"-miljö. Dvs med operativsystem 9.1. Så därför kan man köra alla sina gamla program på datorn fast man uppgraderat, men då drar man inte nytta av alla fina finesser.

Mac OS X är det som Maccen behöver. Nu kan vi som diggar Maccen se framtiden med tillförsikt.

Vill man veta mer och se hur OS X ser ut och fungerar så kan man titta på exempel här:

www.apple.se

www.apple.com

En svensk version kommer senare i vår.

 Mats B


01-03-20 kl. 22.16

NU HAR TELIA FÅTT SPATT!
-HÖJER ADSL MED 30 PROCENT!

I tidningen Aftonbladet kan man idag läsa att Telia avser att höja priset på ADSL-uppkoppling med hela 30 procent från september.
En skandal naturligtvis, men de kan säkert göra så, då det inte finns något alternativ för dem som använder ADSL.
Argumenten för att höja är följande, enligt Aftonbladets intervju:

-Eftersom det är dyrare i Europa måste vi höja!

-Vi har inte fått tillräckliga tillbaka i form av reklamintäkter!

-Vi bedömer att det finns ett utrymme och en acceptans bland våra kunder!

-Enligt en marknadsundersökning så tycker våra kunder att det är okej!


Verkligen intelligenta obeservationer. Inget av argumenten håller. Varför ska det vara dyrare för att det är dyrare i Europa?? Vilka reklam skulle man få betalt för av kunderna som använder ADSL?
Man "bedömer" att kunderna accepterar detta, tja, vad sjutton ska kunderna göra, det finns ju inget alternativ. Det sista argumentet kan man strunta helt i. En marknadsundersökning som är beställd av Telia för att få fram att folk tycker det är okej med en höjning är inte vetenskap, det är marknadsföring.

Sanningen är nog att man bitit sig i svansen. Man har inte klarat av att installera ADSL överallt, genom att höja priserna så får man förutom en mycket högre vinst också ner trycket på dem som vill beställa ADSL.
Men, så här blir det när staten säljer ut sina service-organ. Nu är det inte service som gäller utan vinst för ägarna, dvs aktieägarna som inte vunnit något på sina aktier ännu.

ADSL ska vara en demokratisk motorväg som folk ska ha råd med. Det är enorm skillnad mellan 250 kronor i månaden och 325 kronor.

Nu är det bara att vänta på att Telia stryper möjligheterna att surfa som man vill. Helst ska man väl bara surfa på deras "portaler" så de får sina reklamintäkter. Suck.

Läs artikeln här!

 Mats B


01-03-20 kl. 22.00

ÖREBRO KOMMUN BYTER INTERNETLEVERANTÖR!
-SNABBARE LINA UT!?!

Enligt hitills obekräftade uppgifter, Nerikes Allehandas server ligger nere och där finns nyheten, så har kommunen köpt in internettrafik som är 12 gånger snabbare än den tidigare. Tidigare låg den på 8 Mbit (eller motsvarande 16 hushåll med ADSL-koppling). Nu blir det...(räknar) 96 Mbit dvs motsvarande 192 hushåll med ADSL-koppling eller 9600 kb i sekunden. Det betyder att om bara Maccarna i MacLabbet (20 stycken) surfar på hela Örebro kommun så får varje Mac 480 kb i sekunden. Det är inte illa.
Men det som är lite tråkigt är ju att det är flera 1000-tals datorer i Örebro kommun.

Men allt som är mer är bättre än det har varit nu.
När detta kopplas in är okänt vid denna pressläggning.
Om Örebro kommun nu också får professionell hjälp med att sköta DNS-servern, förtäljer inte nyheten, som tipsades av medieelever Knude.

 Mats B


01-03-20 kl. 11.32

REKTORER PORTADE FRÅN SKOLAN!

Det är hårda bud för rektorerna i Karlstad där man vid en skola stängt av rektorn från att vistas på arbetsplatsen, av arbetsmiljöskäl. Detta är en något ovanlig åtgärd, vanligtvis brukar elever bli avstängda.
Om detta kan man läsa mer om här på Aftonblades websida.

 Mats B


01-03-19 kl. 19.39

OFFERTFÖRFRÅGNINGARNA IVÄGSKICKADE!

Inom en vecka bör vi få svar på våra offertförfrågningar. Sedan är det bara att beställa de nya härligheterna (nya Maccar) så vi får lite fart och stil här i labbet. Hurra!

 Mats B


01-03-19 kl. 19.37

MACLABBET KÖR EN EGEN DNS-SERVER!

Efter en massa års strulande "uppifrån" har nu de som jobbar i MacLabbet och Bihanget (och resten av Medieprogrammet) tröttnat. I söndags så startade webmäster en egen DNS-server i MacLabbet. Operationen tog 20 minuter och efter detta så fungerade allt perfekt! Linan ut, via Rudbecksskolan och Örebro kommun via Telia till internet fungerar ju, det är bara Örebro kommuns handhavande av sin DNS-server som inte fungerar (Domän-namn-server, den som byter ut datorernas identifikationsnummer, IP-adresserna, mot mer lättförståerliga www.hejsan.se).

Så nu spelar det inte längre någon roll att Örebro kommuns DNS-server lägger av några gånger varje dag och på helgerna och lite här och där. Vi kommer ut ändå.
En seger för Mac-tekniken (MacDNS, gratis serverprogramvara).

Tyvärr fungerar det här bara åt ena hållet. Vill folk in och titta på våra servrar så fungerar det lika dåligt i alla fall. Detta eftersom maclabbet.orebro.se är en underdomän till orebro.se (som är DNS-servern). För att komma in då den servern har problem måste man skriva in maclabbets ip-adress i location-fönstret i sin webläsare istället för maclabbet.orebro.se, dvs: http://www.maclabbet.com/96-01

Lösningen på det problemet är att vi registrerar en egen domän, typ, www.maclabbet.com. Då handhas detta av en professionell DNS-server ute i världen som inte slocknar varje dag.

De elever och andra intresserade som vill veta ip-adressen till vår DNS-server, så att också de kan komma in och surfa utifrån (hemifrån) utan att behöva skriva ip-adressen, kan skicka ett e-post till webmäster. Alltså en ip-adress att skriva in som namnserver i sina egna TCP-IP (nätverksinställningar) hemma på egna datorn.
(Tydligen är detta lite lurigt för dem med PC, har webmäster förstått då han frågat runt, kunskaperna i hur man skriver in namnserver på sin dator verkar inte vara så stora bland PC-användarna, kanske är det lurigare än att göra det på en Mac?)

 Mats B


01-03-19 kl. 19.33

LÅNGT DNS-AVBROTT HOS ÖREBRO KOMMUN I HELGEN!

Från fredag kväll till måndag morgon var det helt omöjligt att ta sig in på någon av våra servrar eftersom DNS-servern på Örebro ånyo inte fungerade och man tydligen inte ännu har någon jourverksamhet för internetkommunikationen trots att vi befinner oss i 2000-talet, suck.
(Men webmäster fick nog av detta, se nyhet ovan).

 Mats B


01-03-16 kl. 11.20

AVBROTTET BLEV LÄNGRE ÄN VÄNTAT!

Först nu, 11.20 så började internet att fungera igen efter IT-enhetens flytt av servrar. Hoppas det håller i sig.

 Mats B


01-03-15 kl. 19.27

QUICKTIME-LIVE KAMERAN IGÅNG IGEN!

Vi har haft lite trassel, men nu sattes Quicktimekameran igång igen. Servern som spottade ut filmen behövde lite service, och så fungerade det igen.
Tyvärr kommer ju Örebro kommuns nätverk att stängas av under kvällen, men efter midnatt ska det fungera igen, och då fungerar webkameran automatiskt igen, förhoppningsvis.

 Mats B


01-03-15 kl. 10.02

AVBROTT I INTERNETKOMMUNIKATIONEN I KVÄLL!

Efter klockan 20.00 och fram till midnatt i kväll kommer internetkontakten med yttervärlden att vara avstängd för oss. Detta pga att IT-enheten flyttar en massa servrar.
Hoppas detta förbättrar tillförlitligheten.

 Mats B


01-03-15 kl. 09.58

FORTFARANDE DRIFTPROBLEM HOS IT-ENHETEN!

Av och till försvinner vår kontakt med yttervärlden. Man har problem på Örebro kommuns IT-enhet. Antagligen är det DNS-servern som rasar.
Hoppas att de kan ordna detta snart.

 Mats B


01-03-14 kl. 00.15

EXTRA:
MACLABBET HAR NU FÅTT SIN TILLDELNING FÖR DATORINKÖP!

När webmäster kom cyklade tillbaka till skolan efter ett besök vid Krämarens korvkiosk träffade han Bya (Medieprogrammets rektor) utanför skolan.
Det visade sig (tack och lov) att skolledningen äntligen bestämt sig för att ge pengar till MacLabbet för investeringar (köp av nya datorer). Men en och annan hake fanns förstås (man får inte vara helt glad).
Om man säger att äskningarna för datorinköp till MacLabbet från början var 100 procent, så fick man nu ungefär 35-40 procent av detta att röra sig med. Det betyder revidering nummer 4 av planeringen för MacLabbet.

Ursprungsäskningen skulle ha bidragit till nytt i både MacLabbet och Bihanget.
Förhandsbesked nummer ett drog ner denna ambition till att det bara blev nya maskiner i MacLabbet, G4:or, de bästa, naturligtvis. (Bihanget bestyckas hädanefter i planeringen med någorlunda fungerande äldre Maccar).
Förhandsbesked nummer två, som sänkte värdet på äskningen ännu en gång (och fick Webmäster att räkna på nytt) gav till resultat att G4:a-Mac-tanken fick slopas och istället ersättas med IMac-datorer samt några G4:or som arbetshästar (scanning och komprimeringar av digital video samt som lagringsserver).

Idag så kom då äntligen det glädjande beskedet att man nu beslutat sig om tilldelningen från skolledningen, men tyvärr, som smolk i bägaren, dragit ner på den föreslagna summan för tredje gången. I det här läget så kände Webmäster sig lite spänd, men räknade ånyo om inköpen (what else?)

Vad det blir av detta är vid tryckningen av denna nyhet inte klart, Webmäster räknar och drar ifrån och lägger till i all oändlighet. Men förhandsbesked från Webmäster säger att det kommer att bli nya maskiner i MacLabbet, och att det tydligen kan inträffa ganska snart.

"-Innan mars månad är utgången ska det stå nya skinande, vackra och fungerande toppmaskiner i MacLabbet, det verkar kunna bli så!"

Webmäster berättar vidare att han, när väl offertförfrågan gått ut och beställningen sedan blir gjord (tar i bästa fall en vecka), kommer att meddela vad som beställts. Det är många faktorer att ta ställning till, nämligen.

 Mats B


01-03-13 kl. 22.29

MACLABBET OCH SYSTEMFEL OMNÄMNDA PÅ MACNYTT!

Den utmärkta webtidningen med Macnyheter www.macnytt.com har den 11:e mars som en av nyheterna att MacLabbet finns i Örebro och att lärarna där har ett eget Macpunk-band, nämligen Systemfel 11. Inte illa.
Klicka på länken ovan och välj 11:e mars och rubriken "Ett Macmecka som du inte vill missa".

 Mats B


01-03-13 kl. 22.26

MACMECKA KÖR LAN-SPELSHELG I ÖREBROTRAKTEN!

De som är inne på att spela spel på Mac ska anmäla sig till MacMecka II som genomförs i helgen utanför Örebro, i Hampetorp nämligen.
Här finns en websida där man kan anmäla sig och läsa en massa mer om detta. Jolt finns att köpa till självkostnadspris. Dator och Ethernetsladd får man ta med sig själv

 Mats B


01-03-13 kl. 10.10

SNABBT INKÖP MÖJLIGT VID POSITIVT BESKED IDAG!

Japp, då var det tisdag och ny vecka. Ännu vet vi inte om skolledningen kan komma överens om tilldelningen av investeringspengarna (mötet är i eftermiddag). Vi håller tummarna så vi blir blå här uppe labbet, för någon gång måste de ju bestämma sig. Och nu, igen, är det sagt att idag ska beslutet tas.
Men något som är positivt, så länge, det är att vi nu fått besked från inköpsenheten på Örebro kommun (som datorinköp ska gå igenom) att man kan hjälpa oss med snabba offertförfrågningar i det här fallet, vilket gör att vi faktiskt, om skolledningen så beslutar, kan ha nya maskiner inom ett par veckor, istället för i sommar eller ännu senare.
Så banan är lagd, nu är det bara att släppa ut hästen!

 Mats B


01-03-13 kl. 10.08

STÖRNINGAR PÅ NÄTVERKET!

Igår och idag på förmiddagen har det förekommit störningar inom Rudbecksskolans nätverk, (det kan också beror på Örebro kommuns globala nätverk).
Bland annat så kommer man inte ut eller in på våra websidor (strax efter 08.00 och strax efter 10.00).
Något annat som är allvarligt är att "man" (vem okänd) tydligen håller på och stryper de portar som vi använder till den interna kommunikationen, vi lärare, nämligen Hotline. Så vi blir utloggade av och till.
Allvarliga grejer, låt oss hoppas att det är övergående och att det inte är någon klåpare som inte vet vad han gör, som sitter och mixtrar någonstans...

 Mats B


01-03-12 kl. 17.23

TVÅ NYA WEBLÄSARE I MACLABBET!

Förutom Netscape 4.7 och Explorer 5.0 har MacLabbets datorer under måndagseftermiddagen även begåvats med två nya webläsare.
Först är det den lilla tyska Icab, den är på engelska, och den fungerar.
Sedan är det dem norska webläsaren Opera, som nu också kommit i en Mac-version. Den har rykte om sig att vara vansinnigt snabb, och den känns ju rätt fartig faktiskt.

Det är kul att det kommer fler typer av webläsare, och nu kan eleverna själva experimentera med dessa. Det finns lite olika finesser i dem som inte finns i de två stora, och naturligtvis finns det bitar som inte fungerar precis lika bra, det gäller att prova sig fram. Quicktime funkar t ex bra i bägge, men vår webkamera klarar de inte av att visa.
Tilläggas skall att detta är tidiga versioner av både Icab och Opera.

(Detta är också en del i den nya kampanjen att alla hemsidor ska fungera i alla webläsare, som eleverna gör).

 Mats B


01-03-12 kl. 17.20

NIONDE DAGEN FÖR BESKED I MORGON!

I morgon tisdag "ska" MacLabbet få besked om tilldelning av datorer. Att "ska" står med situationstecken innebär att vi inte är riktigt säkra på att så blir fallet. Efter 9 veckor där vi i princip varje vecka fått reda på att "besked kommer nästa vecka" och det blivit uppskjutet gång på gång, så kan man inte börja hurra ännu.
Men, vi hoppas, håller tummarna, knäböjer och daskar oss med manualer, det kan hjälpa.
I morgon vet vi om det fungerade.

 Mats B


01-03-11 kl. 15.50


Vem är detta?

MYSTISK UTSKRIFTSMAN I MACLABBET!

Under lördagen, strax före larmtid får vi in en rapport från Knude (elev) om att en mystisk person står och skriver ut på vår dyra färglaserskrivare. Sådant är ju lite märkligt och Knude tar naturligtvis en skärmdump av det hela som bevis (webkameror är bra att ha).
Så vem är denne mystiske utskriftsman? Webmäster har sina funderingar. Och kommer att titta på inloggningarna.
MacLabbet är ett spännande labb.

 Mats B


01-03-11 kl. 06.12

SYSTEMFEL 11 BLEV UTAN VINST GENOM MYGEL!

Fredagskväll. Frimis i Örebro. Det stolta Mac-Punkbandet Systemfel 11 spelar för tredje året i rad på Korprocken.
Systemfel 11 består av ett gäng rockbesatta lärare på Medieprogrammet, Ljud-Johan, Ny-Johan, Video-Kalix, Ljud-Göran, Foto-LG och Webmäster själv.
Järnet gavs naturligtvis. Sällan har väl Systemfel 11 spelat så väl och med en sådan kraft. Och sällan har väl så många fans varit närvarande. Först och främst ett gäng elever som verkligen bidrog till att framförandet blev så kraftfullt (fast vakterna envisades med att de måste ta på sig tröjorna igen som de slitit av sig, de dansade med bara överkroppar), men också lärare från de andra programmen, både samhällslärare och naturlärare.
I juryn satt Medieprogrammets rektor Bya, men inte ens det hjälpte. Systemfel 11 kom varken på första eller andra plats, utan på tredje plats (som alla kommer som inte kommer på första eller andra plats).
En skandal, naturligvis. Inte ens de mutor bandet använde för att smörja juryn fungerade.
Tyvärr, men grabbarna kommer inte att ge upp. Det blir en korprockstävling också nästa år, och då, kanske...

Under tiden kan publiken värma upp med några av hejar-ramsorna:

-Sassa, brassa, mandelmassa!

"-Upp och hoppa, superåtta!

Systemfel 11 har en egen hemsida här!

 Mats B


01-03-08 kl. 21.19

ÄNNU EN MAC HAR GIVIT UPP ANDAN!


Under torsdagskvällen gav ännu en av våra datorer upp. Skärmen började vibrera som en turist på grisfest i Spanien.
Detta betyder att vi i nuläget är bestyckade med följande antal fungerande datorer:

MacLabbet: 14 (Fullt bestyckat 20)
Bihanget: 11 (Fullt bestyckat 19)

Det blir svårt med halvklasslektioner ett tag framöver. Hoppas nu att vi får pengar att köpa nya maskiner för nästa vecka, så vi kan beställa, vilket också tar tid (EU-regler).
(Vad det gäller eventuellt inköp av nya datorer har webmäster gott hopp om att hitta en genväg för inköp (läs: snabbare köp). Detta genom kontakter som tagits under torsdagen med Örebro kommuns inköpsenhet. Men, först måste labbet ha pengar, som sagt..)

 Mats B


01-03-08 kl. 21.16

PASSAGEN STOPPAR MP3 PÅ SINA SERVRAR!


Nu har webföretaget Passagen stoppat möjligheterna för de drygt 70 000 användarna av deras gratis hemsideplats att ha Mp3-filer för nerladdning.
Man gör ingen skillnad mellan lagliga och olagliga Mp3-filer.

Nu börjar det bli trängre och trängre på nätet...

 Mats B


01-03-07 kl. 20.21

MACLABBET OCH BIHANGET RENSAT
-BARA FUNGERANDE MASKINER VID BORDEN!


Under onsdagskvällen plockade webmäster bort de datorer som inte fungerade i MacLabbet och Bihanget. Så nu kan man grafiskt (genom att titta) se hur det egentligen står till.
De maskiner som står kvar är inte i topptrim, men de fungerar i dagsläget allt från bra till hjälpligt.

 Mats B


01-03-06 kl. 17.51

INGET BESKED OM PENGAR IDAG HELLER!


Nix, det blev inget besked om pengar till nya datorer under denna dag heller. Man har inte kunnat bestämt sig i skolledningen om hur man ska fördela de pengar man fått av kommunen för investeringar.
Något mer får vi i alla fall inte veta förrän i nästa vecka, då skolledningen har ett nytt möte och, som man sagt oss i många veckor nu, kanske bestämmer man sig då.
Vi har ju lärt oss vad "nästa vecka" betyder vid det här laget, i MacLabbet. Det betyder "någon gång i framtiden".

Så vad ska man göra nu? Alldeles för många datorer är ur slag för att lektionerna ska kunna hålla den nivå som krävs för kvalitet i undervisningen. Att sitta två och två är ingen lösning.

Japp, suck, urk....

 Mats B


01-03-06 kl. 15.30

ÄNNU INGET BESKED OM PENGAR!


Antagligen håller mötet på fortfarande. Kanske går det hårt till uppe i borgen, ingen vet. Men ännu har vi inte fått några besked om pengar till nya Maccar.
Spänningen stiger...

 Mats B


01-03-05 kl. 22.39

UPPFRÄSCHNING AV MACLABBET NU MÖJLIGT!


Då det finns en möjlighet att MacLabbet får leva kvar (att vi får beställa nya maskiner i morgon) så frågade webmäster Medieprogrammets rektor om man inte kunde få måla om i lokalerna. Webmäster och en handfull frivilliga elever skulle ställa upp, om bara skolan bidrog med färg, rollers, och penslar.
Svaret blev att det kunde vi visst få göra!
Så, därför, om någon känner sig manad att vara med och fixa lite i labbet och måla, samt har idéer på färger och sådant, ta kontakt med webmäster (e-postlänk nedan).
Nu kanske vi kan få lite stil på lokalerna (om vi jobbar ideellt).

 Mats B


01-03-05 kl. 22.28

FORTFARANDE FÅR VI INTE LÄSA PROTOKOLL PÅ WEBBEN!


Som vi tidigare meddelat här så lägger Rudbecksskolan ut protokoll från olika styrelser på webben. Tyvärr är de kodade i något Microsoftformat som gör att man måste ha PC med Explorer för att läsa det. De som kör Mac (halva skolan) och t ex Netscape kommer inte åt denna viktiga information.
Detta har påtalats vid ett flertal tillfällen, men ändå så envisas man med att konvertera protokollen till ett format som bara en typ av datorer och webläsare kan visa.
Skandal är bara förnamnet, då detta pågår utan förändring sedan i höstas. Snart ett år alltså, där vi inte kunnat ta del av de demokratiska besluten på skolan.

Kolla: http://www.ru.orebro.se om du har har Netscape och kör Mac. Det blir bara vitt om man väljer länken för att se protokoll.
Suck...

 Mats B


01-03-05 kl. 18.41

BESKED UNDER MÅNDAGEN OM DATORER:
-VI FÅR BESKED UNDER TISDAGEN!


Enligt Medieprogrammets rektor kommer skolledningen att ta beslut om investeringar i morgon tisdag (eftermiddagen). Denne nyhetsredaktör har fått besked om att han ska uppdateras snarast hur det gick efter det mötet. Naturligtvis kommer besked att lämnas här på Nyheterna så fort det bara går.
Så, i morgon är ödesdagen för MacLabbet. Nu, om någonsin, gäller det att hålla tummarna för att åtminstone hälften av ursprungsäskningen går igenom.

Sedan är det bara att hoppas att inköpsenheten på Örebro kommun under de här veckorna av väntan på att få köpa, faktiskt har ordnat ett kontrakt med Apple så det bara är att köpa in. Om inte, får man ta till andra metoder. För om vi får ett positivt besked under tisdagen, så har vi inte tid att vänta på byråkratiskt segtugg i maskineriet. Vi behöver våra nya datorer redan i förrgår, för 6 månader sedan!!!

 Mats B


01-03-05 kl. 18.37

DATORKOMMUNIKATIONSAVBROTT PÅ TISDAG KVÄLL!


IT-enheten flyttar runt eller bygger om och pga detta så kommer vår anslutning till internet att kopplas bort helt under tisdagkvällen, mellan klockan 20.10 och 22.00.
Vi får hoppas att det inte tar längre tid.
Alltså kommer alla websidor och all e-post inom domänen orebro.se att vara oanvändbara dessa timmar.

 Mats B


01-03-05 kl. 00.56

EVENTUELLT BESKED PÅ TISDAG OM DATORER!


Uppgifter till Nyheterna gör gällande att tisdag den 6:e är ännu en av dessa ödesdagar för Medieprogrammet där vi ska få besked om vi får några pengar och kan köpa in datorer och annan utrustning.
(Det är 7:e eller 8:e gången på raken vi får sådant besked, men där det liksom skjuts framåt i tiden i alla fall).
Tja, vi får väl se hur det går...

MacLabbets Nyheter tror numera ingenting i förväg om någonting. Det är ingen idé. Det skojas för mycket med oss från ansvarigt håll för att vi ska tro något förrän det är ett faktum.

 Mats B


01-03-01 kl. 00.05

Nyheterna avslöjar toppnyhet:

ÖREBRO KOMMUNS WEBBSIDA WWW.OREBRO.SE
LIGGER FRÅN IGÅR PÅ EN SERVER I KARLSKRONA!!!
Från pålitlig källa meddelas det att Örebro kommuns stolta hemsida numera inte når internet via Örebro kommuns eget nätverk eller egna internetuppkoppling. Nu ligger den på en pålitlig server, på ett pålitligt nätverk. Och av alla orter så ligger servern som representerar Örebro i Karlskrona, i det sydligare Sverige.
Detta skriver man ingenting om fast man just i dagarna presenterar den nya sidan (där man tagit bort länken till oss i MacLabbet, undrar varför, he-he).

MacLabbets Nyheter har ju om och om igen klagat på den dåliga tillförlitligheten och farten på Örebro kommuns nätverk (och även rapporterat om olika aktioner för att få fart på servicen) och här kan man väl säga att vi haft rätt. När Örebro kommun själva flyttar över sin egen hemsida till annan ort, då står det väl verkligen inte rätt till med kompetensen och tekniken.

Antagligen är detta inget man har velat gå ut med, av pinsamhetsskäl, men MacLabbets Nyheter har inga sådana begränsningar. Vi rapporterar det som är sant och säger vad vi tycker om det. Det har vi alltid gjort.

Kanske man skulle ropa: "-Kom tillbaka, allt är förlåtet!"

Tänk om man istället för att flytta skulle satsa lite på Örebro kommuns eget nätverk, öka farten, fixa en jour som ordnar problem som dyker upp dygnet runt, ja, sådana där saker som vi som fortfarande har internetverksamhet kvar här i kommunen skulle uppskatta.

Glöm inte var ni läste denna grej först.

(Kommentera gärna på MacLabbets klottergästbok).

 Mats B
Det är inte helt säkert att alla länkar, (läs: de äldsta), fungerar som de ska. När vi får tid ska vi ordna till det hela. Men bakåt, till 1997 går det nog bra att kika på i alla fall...
0102 0101 0012 0011 0010 0009 0008 0007 0006 0005 0004 0003 0002 0001 9912 9911 9910 9909 9908 9907 9906 9905 9904 9903 9902 9901 9812 9811 9810 9809 9808 9807 9806 9805 9804 9803 9802 9801 9712 9711 9710 9709 9708 9707 9706 9705 9704 9703 9702 9701 9612 9611 9610 9609 9608 9607 9606 9605 9604